The Clash

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
The Clash (Oslo, 1980)

The Clash je bio engleski punk rock bend koji je bio aktivan od 1976. do 1986. godine i bio je dio početnog vala punka u Velikoj Britaniji u kasnim 70-ima. Bend je miješao punk sa reggae, rockom, danceom, jazzom, ska i rockabilly stilovima. Najduže u bendu su bili Joe Strummer, glavni vokalista i ritam gitara, Mick Jones glavni gitarist, Paul Simonon bas-gitara i prateći vokali i Nicky "Topper" Headon na bubnjevima. Headon je napustio grupu 1982., a unutrašnje frakcije su dovele do Jones-ovog odlaska sljedeće godine. Bend je nastavio sa novim članovima ali se finalno raspadaju 1986.

Clashova izuzetna muzika i stravstveni, lijevo orijentirani idealizam frontmena Joea Strummera i Micka Jonesa je bio u oštrom kontrastu sa nilihizmom Sex Pistolsa.

Iako je Clash doživio ogroman uspijeh u Engleskoj još od puštanja njihovog prvog albuma u 1977 , nisu bili popularni u SAD do 1979. Njihov treći album, London Calling, pušten u kasnoj 1979. je jedan od najvažnijih albuma u istoriji rock muzike;

Clashov stav i stil, kao i muzika, utjecali su na mnoge grupe nakon 1980-ih. Epski Record A&R producent nazvao ih je "jedinom važnom grupom". U 2003. uvedeni su u Rock and Roll Hall Of Fame. U 2004. Rolling Stone ih je stavio na 30. mjesto na njihovoj listi 100 najvećih umjetnika svih vremena.

Članovi[uredi | uredi izvor]

Glavna postava[uredi | uredi izvor]

Ostali članovi[uredi | uredi izvor]

Pojavljuju se u zadnjoj postavi, na albumu Cut The Crap, poslje izlaska Jonesa iz benda:

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Studijski albumi[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]