The Football League

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
The Football League.png

Football League je takmičenje među ligama u kojem učestvuju profesionali klubovi iz Engleske i Velsa. Ovo je najstarije fudbalsko takmičenje ove vrste.

Njenih 72 kluba je ravnomjerno raspoređeno na tri divizije: Championship, (Prvenstvo) League One, (Prva liga) i League Two (Druga liga). Glavni cilj lige je pozicioniranje klubova između ove tri divizije, njihovo napredovanje, odnosno nazadovanje na tabeli. Osim toga omogućeno je najbojim klubovima iz divizije Šampiona da zamijene mjesta sa najniže rangiranm klubovima Premier Lige, ali i najniže rangiranim u diviziji druge lige da zamijene njesta sa najviše rangiranima iz Football Conference čime je postugnuto integrisanje Football league sa ostalim ligama fudbalskog sistema.

Football League je također ime i vladajućeg tijela lige koji organizuje i dva posebna takmičenja: Football League Cup i Football League Trophy.

Zbog sponzora je trenutno ova liga poznata i kao npower Football League, Football League Cup kao Carling Cup, a Football League Trophy kao Johnstone's Paint Trophy.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]