The Time Tunnel

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

The Time Tunnel (doslovno: "Vremenski tunel") je američka naučnofantastična TV serija koja se originalno emitirala na programu mreže ABC. Protagonisti su bili dvojica naučnika - dr. Tony Newman (koga je tumačio James Darren) i dr. Doug Phillips (koga je tumačio Robert Colbert) - zaposlenih na tajnom vladinom projektu vremeplova koji su se našli izgubljeni u vremenu, tj. bačeni u daleku prošlost nakon nesretnog izvedenog eksperimenta. Zapleti epizoda su pratili njihove napore da se, uz pomoć kontrolora projekta, vrate u sadašnjost putujući kroz razne vremenske epohe.

Seriju je stvorio Irwin Allen, producent poznat po nekoliko SF-serija 1960-ih. Predstavljala je jednu od prvih SF-serija s motivom putovanja kroz vrijeme, kao i prvu koja je koristila tzv. Novikovlje princip samokonzistentosti, odnosno izbjegavala mijenjanje historije i stvaranje vremenskog paradoksa. Protagonisti, usprkos toga što bi se u pravilu nalazili na mjestima važnih i spektakularnih, a ponekad i katastrofalnih historijskih događaja, ih nisu mogli mijenjati.

Budžetu serije je pomoglo to što je Allen koristio setove, kostime, a ponekad i inserte iz skupih historijskih filmova snimljenih u prethodnih dvadeset godina kako bi što bolje dočarao drevne historijske epohe. Usprkos tome, seriju su kasniji kritičari teško shvaćali ozbiljno zbog toga što su, između ostalog, svi historijski likovi govorili savršeni američki engleski i mogli razumjeti glavne junake. Snimanje serije je obustavljeno 1967. godine, a sudbina protagonista - "izgubljenih u vremenu" - nije riješena.

Godine 2002. je snimljen pilot-epizoda nove serije koja je trebala predstavljati njen remake, ali ona nikada nije prikazana.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Info
The Time Tunnel na Internet Movie Database