Tom Waits

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Tom Waits
Tom Waits 3.jpg
Država SAD
Rođenje 7. decembar 1949, Pomona, California, SAD

Thomas Alan "Tom" Waits (rođen 7. decembra 1949.) je američki pjevač, tekstopisac, kompozitor i glumac. Waits ima prepoznatljiv glas, koji kritičari opisuju "kao da je namočen u burbon, ostavljen da visi u sušioni mesa nekoliko mjeseci, onda iznešen van i pregažen automobilom". Sa svojim prepoznatljivim "growlom", korištenjem stila koji datira prije rock muzike kao što su blues, jazz i vodvilj i sklonost prema eksperimentiranju u industrijskoj muzici, Waits je izgradio prepoznatljivu muzičku ličnost. Radio je kao kompozitor filmske muzike i muzičkih predstava, kao i sporedni glumac u filmovima, Down By Law i Bram Stoker-ova Dracula. Nominovan je za Oskara za film One from the Heart za koji je radio muziku.

Tekstovi Waitsovih pjesama često predstavljaju groteskne portrete zlovoljnih ličnosti i mjesta, iako je pokazao sklonost konvencionalnijim baladama. Ima kultni status i utjecao je na brojne tekstopisce unatoč tome što je imao malu radio i video podršku. Njegove pjesme su poznatije široj publici po tome što su obrađivane od strane popularnijih izvođača, "Jersey Girl" koju je obradio Bruce Springsteen i "Downtown Train", obrada Rod Stewart-a. Iako su Waitsovi albumi imali mješan komercijalni uspjeh, neki od njih su dobili zlatni status u drugim zemljama. Nominovan je za velik broj glavnih muzičkih nagrada i osvojio je nagradu Grammy za dva albuma Bone Machine i Mule Variations.

Waits trenutno živi u Sonoma County-ju, u Kaliforniji sa ženom Kathleen Brennan i troje djece.

Život i karijera[uredi | uredi izvor]

Porijeklo i muzički počeci[uredi | uredi izvor]

Tom Waits je rođen u Park Avenue bolnici u Pomona, Kalifornija, od oca Jesse Frank Waits i majke Alma Johnson McMurray, oboje su bili učitelji. Poslije razvoda roditelja 1960. živio je sa majkom u Whittier, Kalifornijaa onda se preselio National City, Kalifornija u San Diego County-u blizu granice sa Meksikom. Waits je sam naučio da svira pijano na komšijinom instrumentu, često putujući u Meskiko sa ocem, koji je predavao španski. Do 1965. pohađao je srednju školu Hilltop u Sweetwater distriktu Chula Viste. Waits je svirao u bendu zvanom The System.

Muzičke kuće[uredi | uredi izvor]

Waits je često mijenjao slične nezavisne muzičke kuće kroz godine, potpisao je za Asylum Records prije nego što je otkupljen od Elektra Records-u i Warner Bros.-a. U toku njegovih godina u Island Records muzička kuća se proširila od male muzičke kuće u muzičkog giganta. Poslije toga je potpisao za ANTI, diviziju Epitaph Records-a.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

  • 1973 Closing Time
  • 1974 The Heart Of Saturday Night
  • 1975 Nighthawks At The Diner
  • 1976 Small Change
  • 1977 Foreign Affairs
  • 1978 Blue Valentine
  • 1980 Heartattack and Vine
  • 1982 One From The Heart
  • 1983 Swordfishtrombones
  • 1985 Rain Dogs
  • 1986 Asylum years
  • 1987 Franks Wild Years
  • 1988 Big Time
  • 1992 Bone Machine
  • 1992 Night On Earth
  • 1993 The Black Rider
  • 1998 Beautiful Maladies
  • 1999 Mule Variations
  • 2001 Used Songs
  • 2002 Alice
  • 2002 Blood Money
  • 2004 Real Gone
  • 2006 Orphans
  • 2011 Bad as me

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: