Top (grupa)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Grupa 'Top'
Osnovne informacije
PorijekloBosna i Hercegovina
ŽanroviHard rock
Karijera1980-
Bivši članoviNa slici: Nenad Đuričić - bubnjevi, Deni Peterković - gitara, Aco Šimpraga - gitara, Zlatan Čehić - bas, Mladen Vojičić 'Tifa' - vokal, Narcis Lalić - vokal
Ostali: Davor Ilić - gitara, Nihad Ajanović - gitara, Nermin Dedić - bas, Veso Grumić - bubnjevi, Jasko Pitić - bas

Sarajevska hard rock[1] grupa Top je osnovana 1980. godine, a osnovao ju je pjevač Narcis Lalić. Grupa je prvobitno nosila naziv Stop, ali joj je na Narcisovu inicijativu ime ubrzo skraćeno u (S)Top. Tokom svog trogodišnjeg rada grupa je pretrpjela mnogobrojne personalne izmjene.

U prvoj postavi su bili: Aco Šimpraga solo gitara, Deni Peterković ritam gitara, Nermin Dedić bas-gitara, Nenad Đuričić bubnjevi i Narcis Lalić vokalni solista. Ova originalna postava je održavala probe i nastupala na Grbavici u centru tada poznatom pod imenom Dom Pionira.

Ubrzo po osnivanju je došlo i do prvih izmjena. Nihad Ajanović je zamijenio Denija Peterkovića, Zlatan Čehić je prešao iz grupe Paradox da zamijeni Nermina Dedića na bas-gitari. Nesto kasnije grupi se pridružio i Davor Ilić na gitari iz grupe Kako Kad. Interesantno je da se na poziv vođe Narcisa Lalića grupi priključio i tadašnji pjevač grupe Kako Kad Mladen Vojičić 'Tifa' kao drugi pjevač pored Narcisa.

Grupa je u ovoj postavi održavala probe u Narcisovoj kući, ali je ubrzo došlo do tenzija zbog neslaganja sa Tifom.[2][3] Grupu je zbog Tife ubrzo napustio Davor Ilić. Vođa i originalni pjevač Narcis Lalić je zatim otišao iz grupe na odsluženje vojnog roka. Tifa je tako preuzeo vođstvo nad grupom i osigurao da ostane njen jedini pjevač sve do raspada 1983. U tom periodu grupu napušta Nenad Đuričić da bi ga zamijenio Veso Grumić na bubnjevima, a Zlatana Čehića je zamijenio Jaska Pitića na bas gitari.

Iako je grupa bila opterečena neslaganjima sa Tifom i stalnim izmjenama, ipak je napravila seriju probnih snimaka u tadašnjoj muzičkoj produkciji Radio Sarajeva. Također je imala nekoliko zapaženih nastupa u Domu Mladih na Skenderiji u Sarajevu a i drugim bosanskohercegovačkim gradovima. Najzapaženiji uspjeh grupa je ostvarila na Subotičkom festivalu Omladina 1983.[4] dobivši nagradu za najbolju interpretaciju, ali se ubrzo zatim raspala iste godine.

Grupa se raspala tako što je 'Tifa' dobio poziv od Gorana Bregovića da se pridruži Bijelom Dugmetu, Zlatan Čehić je več od ranije imao ponudu da se pridruži Divljim Jagodama, a Narcis Lalić se nakon povratka iz vojske pridružio Teškoj Industriji.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ http://www.allmusic.com/style/hard-rock-ma0000002636
  2. ^ Tifa - Moja borba s ovisnošću o alkoholu: http://www.jutarnji.hr/tifa--moja-borba-s-ovisnoscu-o-alkoholu/234802[mrtav link]
  3. ^ Tifa - Davorin Popović mi je zalepio šamarčinu! http://www.pulsonline.rs/puls-poznatih/13469/tifa-davorin-popovic-mi-je-zalepio-samarcinu Arhivirano 21. 10. 2014. na Wayback Machine
  4. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 10. 5. 2016. Pristupljeno 22. 2. 2015.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]