Top lista nadrealista

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ekipa Top liste nadrealista

Top Lista Nadrealista (TLN) bila je sarajevska humoristička serija tokom 1980-ih i 90-ih godina. Serija se uglavnom stvarala u skeč formatu i prikazivala je političku i društvenu satiru. Serija je bila izuzetno popularna u bivšoj Jugoslaviji i smatrala se u mnogim aspektima prolifičkom pri prikazivanju stanja u bivšoj Jugoslaviji i naročito u Bosni i Hercegovini pred ratove tokom 1990-ih godina.

Historija[uredi | uredi izvor]

Nekoliko glumaca su još 1981. na drugom programu Radio Sarajeva, u emisiji "Primus" imali svojih pet minuta rezervisanih za mlade, koji su se pretvorili u prekonoćnu senzaciju i već tada se približili slavi koja ih je kasnije dostigla. Već 1983. osnivaju se bendovi koji su trebali predstavljati okosnicu antipokreta koju je ova grupa, 20 i vrlo malo godišnjaka htjela osnovati: Zabranjeno pušenje, Elvis J. Kurtović & His Meteors i Crvena jabuka.

Vođe ovog pokreta, oslonjenog na pank (prva, daleka veza s "Pajtonovcima" koji su u Engleskoj posijali sjeme panka), bili su Nenad Janković (dr. Nele Karajlic), Mirko Srdić (Elvis J. Kurtović), Sejo Sexon, Branko Đurić i Zenit Đozić. 1985. se, nakon velikog uspjeha prvog albuma Zabranjenog pušenja Das ist Valter, posvećenog Olimpijadi u Sarajevu i Drugom svjetskom ratu.

Nakon "Valtera", TLN konačno dobijaju priliku snimiti svoju seriju. Sličnost sa "Pajtonovcima" je očigledna, ali je jednako očita i želja da se pokaže lokalni duh što je još veći apsurd. Serija je postala legendarna u cijeloj Bosni i Hercegovini, pa je zaista neobično da je druga sezona snimljena tek 4 godine kasnije. Tek je Top lista nadrealista 2 dobila ogromnu pažnju i, logično, nešto slabiji (a opet sjajan) treći dio sniman (već ratne) 1991. Specijalna epizoda za novu 1992. jest i posljednja koju su "Nadrealisti" snimili zajedno.

Početkom rata u BiH, Nele je odselio u Beograd, Đuro u Sloveniju, Zenit je ostao u Sarajevu i čak i tokom rata snimao Top listu Nadrealista, koja je doživjela uspjeh u Bosni i Hercegovini.

Nadreality show[uredi | uredi izvor]

Nadreality show je nastavak Top Lista Nadrealista u 21. vijeku. Novu ekipu sastavio Zenit Đozić-Zena sa Elvisom J. Kurtovićem. U novom serijalu TLN se bavi poslijeratnom BiH i BiH u 21. vijeku. Vlasnici licence za Nadreality koji je među najgledanijim serijalima u regionu, imaju Federalna televizija (FTV) u Bosni i Hercegovini i RTL Televizija u Hrvatskoj.

Glumci[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]