Tornado

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Tornado

Tornado je nasilna oluja, karakteristična po obrtanju oblaka u obliku lijevka. Riječ "tornado" dolazi od španskog ili portugalskog glagola tornar, što znači "obrtati se". Tornada se formiraju u olujama širom svijeta, najčešće uz obale američkog srednjeg zapada, te na jugu. Brojeći incidente, SAD pogađaju ovakve oluje češće nego bilo koju drugu zemlju.

Postižući brzinu veću i od 500 km/h, tornada su najsnažniji vjetrovi na Zemlji. Nastaju u snažnim olujama, pružaju se od olujnog oblaka prema tlu gdje, u roku uglavnom manjem od 15 minuta, razaraju sve što im je na putu. Jačina tornada označava se po dvjema ljestvicama: Fujita ljestvici (prikladna za američke uslove) i TORRO ljestvici (prikladnija za Evropu) Nastaje spajanjem toplog i suhog vazduha iz tropskih oblasti, i hladnog i suhog vazduha sa sjevera.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: