Tornjak

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Tornjak

Tornjak (u FCI pod rednim brojem #355 zvanično priznat pod nazivom bosanskohercegovački-hrvatski pastirski pas Tornjak[1]) je pasmina pastirskog psa koja živi na području BiH i Hrvatske. Tornjak je kao autohtona pasmina registrovan 9. maja 1981. godine pod imenom "Bosanskohercegovački pastirski pas - tornjak", a 2007. je preimenovan u "bosanskohercegovački-hrvatski pastirski pas - tornjak".

Hroničari su ga zabilježili prije devet vijekova pod imenom Canis montanus, odnosno planinski pas. Na području Bosne i Hercegovine živi u velikom broju, kao specifičan pas koji je tu postojao i unazad bar 1.000 godina, a sasvim vjerovatno i puno prije. Od davnina stanovništvo ga je u tim krajevima nazivalo tornjak. Ime potiče od riječi "tor", prostor u kojem borave i odmaraju ovce na planinskoj ispaši. Kada ovce borave u torovima tornjake je moguće vidjeti kako leže uz ogradu ne dopuštajući nikome da se približi bez prisustva vlasnika stada, pa je jasno da ih je ova karakteristika zapravo i "imenovala".

Tornjaci su krupni psi sa vrlo snažnim i skladnim oblikom tijela. Imaju dugu dlaku sa poddlakom, sa osnovnom bijelom bojom i flekama po tijelu i glavi. Dlaka je tako složena da ga štiti od svih vremenskih nepogoda.

Reference

  1. ^ "TORNJAK". fci.be (jezik: engleski). Pristupljeno 20. 2. 2024.

Vanjski linkovi