Torta

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Wikitext.svg Ovom članku ili dijelu članka nedostaju interni linkovi.
Nakon dodavanja internih linkova uklonite ovaj šablon.
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Pound layer cake.jpg

Torta je jedna vrsta slatkog jela. Sastoji se iz jednog ili više horizontalnih slojeva prethodno pečenih kora (često nazvanih spratovi) između kojih se obično stavlja neka slatka krema ili voće. Vrlo često se torta ukrašava čokoladnom ili nekom drugom glazurom. Naziv torta vodi porijeklo iz kasnolatinskog naziva tōrta što na bosanskom znači okrugli hljeb. Nekad davno pod tortama se podrazumijevalo neke vrsta slatkog hljeba ili kolača sa sirom najčešće u ovalnom obliku. Tačna granica između hljeba, torte i kolača ne može biti jasno određena.

Porijeklo[uredi | uredi izvor]

Neke od najpoznatijih torti su austrijska Sacher torta i Linzer torta, zatim njemačka Schwarzwald torta od višanja te višespratna mađarska doboš torta. U torte spadaju i brojne poznate evropske poslastice kao što je francuska Gâteau St. Honoré.

Za većinu torti zajednički sastojak je nadjev ili fil. Izuzetak su neke francuske torte kao što su Gâteau Mercédès i Gâteau Alcazar. Ako se torta pravi u slojevima sa korama, između njih se nanosi debeli sloj nadjeva a gotovo uvijek se na vrh torte i sa vanjskih strana nanosi krema ili ostatak nadjeva. Brojne evropske torte nemaju kore. U Poljskoj mnogi obični kolači se nazivaju torte, tj. engleski naziv torta se na poljskom jeziku prevodi kao tort a ta riječ je vrlo često korištena i može se na bosanskom prevesti kao kolač u slojevima ili kremasti kolač.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]