Toshiro Mifune

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Šablon nedostaje ikona.svg Na ovoj stranici koristi se jedan ili više šablona koji ne postoje.
Uklonite ili napravite šablone koji nedostaju i zatim uklonite ovaj šablon.
Toshirō Mifune
Toshiro Mifune
Rođenje 1. april 1920.
Qingdao, Kina
Smrt 24. decembar 1997. (77 godina)
Suprug/a Sachiko Yoshimine (1950-1995)

Toshirō Mifune (Šablon:Lang Mifune Toshirō [miɸɯne toɕiɺoː], 1. april 192024. decembar 1997.) bio je japanski glumac, koji je u drugoj polovici 20. vijeka postao ikonom japanske kinematografije. Najpoznatiji je po suradnji s režiserom Akirom Kurosawom za koga je nastupio u klasicima kao što su Rašomon, Sedam samuraja, Krvavo prijestolje i Yojimbo. Popularnost je stekao i tumačeći Miyamota Musashija u Samurajskoj trilogiji Hiroshija Inagakija.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz:

Engleski:

Info
Toshirō Mifune na Internet Movie Database

Japanski:

Filmografija[uredi | uredi izvor]

  • Drunken Angel (1948)
  • The Quiet Duel (1949)
  • Stray Dog (1949)
  • Scandal (1950)
  • Rashomon (1950)
  • The Idiot (1951)
  • The Seven Samurai (1954) (sedam samuraja)
  • Record of a Living Being aka I Live in Fear (1955)
  • The Throne of Blood aka Spider Web Castle (1957)
  • The Lower Depths (1957)
  • The Hidden Fortress (1958)
  • The Bad Sleep Well (1960)
  • Yojimbo aka The Bodyguard (1961)
  • Sanjuro (1962)
  • High and Low aka Heaven and Hell (1963)
  • Red Beard (1965)