Totova knjiga

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Totova knjiga je legendarna knjiga iz egipatske mitologije, za koju se vjerovalo da ju je napisao bog mudrosti i Mjeseca Tot.

Legenda[uredi | uredi izvor]

Totova knjiga sadrži strašne čarolije i znanje, a pokopana je sa princem Neferkaptahom (njegovo ime "znači savršena ka Ptaha"). Onaj koji zna čitati knjigu, može razumjeti jezik životinja. Svako ko pročita knjigu biće kažnjen. Za knjigu se govorilo da je skrivena u zlatnoj kutiji, koja se nalazi u srebrnoj kutiji, a ova pak u željeznoj, ta u kutiji od javorova drveta, ova u bronzanoj kutiji, te napokon dolazi željezna kutija. Ključeve kutija je sakrio sam Neferkaptah ili njegovi sinovi širom Egipta. Sve tekstove u ritualima se smatralo Totovim knjigama, a pohranjene su u hramskim knjižnicama. U rimskom periodu se vjerovalo da je 42 takve knjige napisao Tot, a sadržavale su znanje iz matematike, geografije, astrologije.