Tržac

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Tržac
Nedostaje grb
Položaj naselja Tržac
Osnovne informacije
Država: Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Bosna i Hercegovina
Mjesna zajednica: Tržačka Raštela
Općina: Cazin
Stanovništvo: 5.000 procjena (2007)
Pozivni broj: 037
Poštanski broj: 77.220
Administracija
Vrsta naselja: selo
Web stranica:

Tržac je naselje koje se nalazi na području Cazinske Krajine u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, te pripada općini Cazin. Smješten je na povišenom terenu iznad ušća rijeke Mutnice u Koranu, blizu granice s Republikom Hrvatskom.

Kao toponim i tvrđava se po prvi put spominje u 11. vijeku. Svoje posjede tu imaju Frankopani. Po njemu je jedna grana vlastelinskog roda Frankopana dobila ime "Knezovi Tržački". Osmanlije osvajaju Tržac po prvi put 1530. godine, a zatim 1576. Jedno vrijeme je tržačka tvrđava bila prazna, da bi je polovinom 17. vijeka Osmanlije ponovno naselili.

Danas je Tržac naselje varoškog tipa koje broji oko 5000 stanovnika, a administrativno je na teritoriji općine Cazin (od čijeg je centra udaljen oko 17 km), odnosno u sastavu Unsko-sanskog kantona.

Koordinate: 45° 00' 32'' S; 15° 47' 20'' I


Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]