Tržac

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Tržac
Nedostaje grb
Položaj naselja Tržac
Osnovne informacije
Država: Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Bosna i Hercegovina
Mjesna zajednica: Tržačka Raštela
Općina: Cazin
Stanovništvo: 5.000 procjena (2007)
Pozivni broj: 037
Poštanski broj: 77.220
Administracija
Vrsta naselja: selo
Web stranica:

Tržac je naselje koje se nalazi na području Cazinske Krajine u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, te pripada općini Cazin. Smješten je na povišenom terenu iznad ušća rijeke Mutnice u Koranu, blizu granice s Republikom Hrvatskom.

Kao toponim i tvrđava se po prvi put spominje u 11. vijeku. Svoje posjede tu imaju Frankopani. Po njemu je jedna grana vlastelinskog roda Frankopana dobila ime "Knezovi Tržački". Osmanlije osvajaju Tržac po prvi put 1530. godine, a zatim 1576. Jedno vrijeme je tržačka tvrđava bila prazna, da bi je polovinom 17. vijeka Osmanlije ponovno naselili.

Danas je Tržac naselje varoškog tipa koje broji oko 5000 stanovnika, a administrativno je na teritoriji općine Cazin (od čijeg je centra udaljen oko 17 km), odnosno u sastavu Unsko-sanskog kantona.

Koordinate: 45° 00' 32'' S; 15° 47' 20'' I


Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]