Transcendentalna funkcija

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Transcendentalna funkcija je funkcija koja ne zadovoljava polinomsku jednačinu čiji su koeficijenti i sami polinomi, za razliku od algebarske funkcije, koja zadovoljava takvu jednačinu. Drugim riječima, transcendentalna funkcija je funkcija koja "transcentira" algebru na način da se ne može izraziti u smislu konačnih nizova algebarskih operacija sabiranja, množenja i vađenja korjena.

Primjeri transcendentalnih funkcija uključuju eksponencijalne, logaritmske, te trigonometrijske funkcije.

Analitička funkcija ƒ(z) jedne realne ili kompleksne varijable z je transcendentalna ako je algebarski nezavisna od te varijable.

Primjeri[uredi | uredi izvor]

Sve sljedeće funkcije su transcendentalne: osim u rijetkim slučajevima nije, općenito, moguće dovesti u vezu vrijednost f(x) bilo koje od ovih funkcja, sa njenim argumentom x pomoću konačnog broja algebarskih operacija.

f_1(x)=x^\pi \
f_2(x) = c^x, \ c \ne 0, 1
f_3(x)=x^x \
f_4(x)=x^{(\frac{1}{x})} \

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


E-to-the-i-pi.svg Nedovršeni članak Transcendentalna funkcija koji govori o matematici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.