Trbuh Pariza

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Trbuh Pariza je treći roman iz dvadesetoknjižnog ciklusa Rougon-Macquartovi ili Prirodna i društvena povijest jedne obitelji pod Drugim carstvom, francuskog pisca Émile Zola. U ovom naturalističkom djelu Zola opisuje, između voća, povrća, mesa, ribe i sira, svakodnevni život pariškog društva koji se odvija oko nove glavne tržnice Les Halles, monumentalne metalne konstrukcije sa staklenim zidovima sagrađene između 1854 i 1870 godine. Radi se o prvom Zolinom romanu u kojem je centralna tema radnička klasa. Prvi put je objavljen u više djelova u ljevičarskim novinama L'État između 12 januara i 17 marta 1872. godine, nakon čega je izdana knjiga u aprilu 1873.

Priča je koncentrisana oko izbjeglog političkog zatvorenika Florenta i utiska koji je ostavio na Lisu Quenu i njenu porodicu u kojoj je našao utočište.