Treća gimnazija (Sarajevo)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Treća gimnazija u Sarajevu je javna srednjoškolska ustanova koja se nalazi na Vilsonovom šetalištu u općini Novo Sarajevo.[1]

Škola je osnovana nakon Drugog svjetskog rata, 1948. godine. Ovo je bila treća po redu gimnazija u Sarajevu i većim dijelom svoje historije je bila poznata pod tim imenom “Treća gimnazija”, iako je mijenjala više zvaničnih imena - Niža Realna Gimnazija, Mješovita Gimnazija, Peta Gimnazija, Treća gimnazija (zvanično ime skole od 1991. godine), Braća Ribar, itd.

U toku rata u BiH Treća gimnazija se nalazila na liniji razgraničenja i pretrpila je znatna oštećenja. Održavanje nastave, prekinuto 1992. godine, se nastavlja 1993. godine (đaci su bili raspoređeni po punktovima širom grada, uglavnom u istim razredima sa đacima svih ostalih gimnazija). U septembru 1994. godine Treća gimnazija dobija na korištenje dio Osnovne škole Hrasno — bivše Osnovne škole Ivan Goran Kovačić, u naselju Hrasno, također u blizini same linije razgraničenja, i tu kao podstanari osoblje i učenici održavaju nastavu narednih godina. Objekat škole u Pofalićima obnovljen je u prvim godinama poslije rata.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]