Turbo: A Power Rangers Movie

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Turbo: A Power Rangers Movie
Režiser
ProducentJonathan Tzachor
Scenarist(i)
Narator
  • Robert L. Manahan Izmijeni na Wikipodacima
Uloge
Muzika
Žanr
  • Dječiji
  • Akcija
  • Avantura
Montaža
  • Henry B. Richardson Izmijeni na Wikipodacima
Produkcija20th Century Fox
Distributer
Premijera1997.
Trajanje99 minuta
ZemljaSAD
JezikEngleski

Turbo: A Power Rangers Movie je dugometražni igrani film iz 1997. godine smješten u Power Rangers univerzumu. Film je most radnje između televizijskih serija; Power Rangers: Zeo i Power Rangers: Turbo. Film je režiran od strane sci-fi veterana David Winning; a kroz cijeli tok projekta njegovo ime je samo dodato uz Shukija Levya što nije kasnije ispravljano.

Film je izdat 28. marta, 1997. godine. U prvoj sedmici prikazivanja film je prikazan na 2,113 platna , i zaradio u SAD-u $3,301,135. Ukupno u teatralnom prikazivanju u SAD-u je zaradio $8,109,349, a u ostatku svijeta $9,615,840. Ovaj zbir je napravljen za limitovano prikazivanje filma. Proglašen je četvrtim po redu najgorim filmom u augustu 1997.

Priča[uredi | uredi izvor]

Jedna svemirska piratica pod imenom Divatox napravi plan kako da prebaci svog zaručnika Maligorea sa otoka Muranthias na Zemlju. Da bi došla do otoka, ona mora kidnapovati čarobnjaka Lerigota sa planete Liaria, i onda da bi uzela njegov magični ključ. Nasreću za Lerigota, on uspjeva izbjeći kidnapovanje i odleti na Zemlju, gdje se nalaze Power Rangeri. Na Zemlji, Rangeri se pripremaju za turnir borilačkih vještina. Rocky napravi pogrešan korak i uspjeva iščašiti leđa. Kada ga je posjećivao u bolnici, mladi prijatelj Rangera Justin otkriva njihov Ranger identitet

Zordon mobilizuje Rangere da spase Lerigota. Naoružani sa Power Kutijama, Tommy i Kat spašavaju Lerigota negdje u afričkoj divljini, ali ga gube kada ih Divatox napadne i odvede ga na Muranthias zajedno sa ostalim uhvaćenim - Bulkom, Skullom, Jasonom, Kimberly, i Lerigotovom suprugom Yaraom i djetetom Bethelom.

Prije nego što je Divatox kidnapovala ostale, Rangeri su dobili nove moći od Zordona i Alphe 5, koje su ih učinile Turbo Rangerima. I Justin im se pridružuje, koji zamjenjuje Rockyevo mjesto Plavog Turbo Rangera. Rangeri se ukrcaju na brod za Muranthias, gdje primjećuju Putra Podove. Divatox dolazi na otok zajedno sa njenom posadom - Elgarom, Rygog i armijom Piranatronova i gdje žrtvuju Jasona i Kemberly Maligoreovoj vatri.

Rangeri dolazi do hrama i kreću u potragu za svojim prijateljima koji su sada zle sluga Maligorea. Tim za borbe Maligorea sada čine Jason, Kimberly i ostatak Divatoxinih vojski. Lerigot uspijeva vratiti Jasona i Kimberly u njihovo početno stanje, i Rangeri uspijevaju pobijediti Maligorea sa njihovim Power Oružjima. Nakon borbe Rangeri se raduju zbog pobjede, ali Maligore uspijeva se nekako vratiti i izrasti u velikog diva. Rangeri pozivaju svoje Turbozordove da oforme Megazorda, sa kojim su uništili divovskog Maligorea.

Rangeri se vraćaju na Zemlju baš kada takmičenje u borilačkim vještinama počne, a Jason zamjeni Rockya u tima za takmičenje. Divatox obećava da će se vratiti i osvetiti.

Likovi[uredi | uredi izvor]

Turbo Rangeri[uredi | uredi izvor]

Tommy Oliver
Crveni Turbo Ranger, glumi ga Jason David Frank.
Adam Park
Zeleni Turbo Ranger, glumi ga Johnny Yong Bosch.
Kat Hillard
Rozi Turbo Ranger, glumi je Catherine Sutherland.
Tanya Sloan
Žuti Turbo Ranger, glumi je Nakia Burrise.
Justin Stewart
Plavi Turbo Ranger, glumi ga Blake Foster.

Ostali Rangeri[uredi | uredi izvor]

Jason Lee Scott
Originalni Crveni Power Ranger i drugi Zlatni Zeo Ranger, glumi ga Austin St. John.
Kimberly Hart
Originalni Rozi Power Ranger i Rozi Ninja Ranger, glumi je Amy Jo Johnson.
Rocky DeSantos
Drugi Crveni Power Ranger, Crveni Ninja Ranger i Plavi Zeo Ranger, glumi ga Steve Cardenas.

Saveznici[uredi | uredi izvor]

Neprijatelji[uredi | uredi izvor]

U filmu se kao kameo pojavila i Rita Repulsa i Lord Zedd, u sceni kada je Rita pozvala Divatox da se bori protiv Rangera. Likovi će kasnije doći licem u lice u prvoj epizoda Power Rangers in Spacea' gdje će se naći prvi i jedini put.

Razlike od prvog filma[uredi | uredi izvor]

Za razliku od Mighty Morphin Power Rangers: The Movie, ovaj film preuzima kontinuitet u seriji. Radnja prve epizoda Power Rangers: Turbo se odvija nakon radnje filma. A za razliku još od prvog filma pojavljivanja su bliža televizijskoj seriji. Odijela Rangera ovoga puta su od više od platna nego kao oklopi što je bio slučaj kod prvog filma, a Zordovi i Megazord su napravljeni kompjuterskom animacijom. Mnogi kostimi iz filma su poslužili i u seriji kao što je set Power Odaje, Alphin kostim, i Maligoreov kistim koji je isto korišten u seriji (Maligoreov kostim je modificiran i napravljen je kostim Dark Spectera u Power Rangers in Space).

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]