Type 2 Ho-I

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Type 2 Ho-I
Svojstva
Posada5
Dužina5.73 m
Širina2.33 m
Visina2.58 m
Težina16.1 tona
Oklop i naoružanje
Oklop12-50 mm
Osnovno naoružanje75 mm top
Sekundarno naoružanje1x mitraljez 7.7 mm
Pokretljivost
PogonMitsubishi Type 100 diesel
240 KS
Suspenzijatorzijske poluge
Brzina na cesti44 km/h
Domet100 km

Type 2 Ho-I je bio japanski tenk za podršku iz perioda Drugog svjetskog rata.Po konceptu sličan ranim verzijama njemačkog tenka Panzer IV, konstruiran je kao samohodna haubica za blisku vatrenu podršku za standardne japanske srednje tenkove, s dodatnom vatrenom moći za uništavanje neprijateljskih protivtenkovskih utvrđenja.

Radovi na konstruiranju ovog tenka započeti su 1937., nakon iskustva u Mandžuriji, gdje su Japanci zaključili da bi oklopno vozilo sa snažnim oružjem bilo vrlo korisno protiv utvrđenih neprijateljskih položaja - kakvi su bili bunkeri. Standardni tenkovski topovi kalibra 47 i 57 mm pokazali su se kao neučinkoviti za ovaj zadatak. Pošto je vozilo moralo pratiti ostatak oklopne formacije, Japanci su radove započeli tako što su brdski top Type 41 kalibra 75 mm montirali na šasiju srednjeg tenka Chi-Ha. Modifikacija brdskog topa, poznata pod oznakom Type 99 (tenkovski top 75 mm) završena je 1940. Nakon početka Drugog svjetskog rata, Japanci se ubrzo sreću sa američkim tenkovima M4 Sherman, s kojima su se jedva nosili. Shodno tome, taktičko tehnički zahtjevi koji se stavljeni pred novoprojektovanu tenk su izmijenjeni, kako bi tenk imao ulogu i lovca tenkova.

Osnovno naoružanje tenka bio je tenkovski top kalibra 75 mm, dok je sekundarno naoružanje činio jedan mitraljez kalibra 7,7 mm, ugrađen u tijelo tenka. Kratkocijevni top se nalazio u dvočlanoj kupoli.

Proizvodnja tenka bila je otežana nedostatkom materijala, kao i bombardiranjima japanskih tvornica. Svih trideset tenkova je proizvedeno konverzijom postojećih šasija tenkova Type 97 Chi-Ha . Micubišija tvornica u Tokiju nije mogla uspostaviti serijsku proizvodnju tenkova do kraja 1944., kada je došlo do otkazivanja programa. Proizvedeni tenkovi su ostali na teritoriju Japana, gdje su trebali sudjelovati u obrani od očekivane savezničke invazije. Kako je do kapitulacije Japana došlo prije invazije, to tenkovi Type 2 Ho-I nisu nikada doživjeli svoje vatreno krštenje.[1]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 5. 3. 2016. Pristupljeno 21. 5. 2014.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)