Udruženje hrvatskih pravoslavnih vjernika

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Znak Udruženja hrvatskih pravoslavnih vjernika

Udruženje hrvatskih pravoslavnih vjernika (hrv. Udruga hrvatskih pravoslavnih vjernika), nekada i Hrvatska pravoslavna zajednica, je organizacija Hrvata pravoslavaca osnovana 10. septembra 2010. Njihov glavni cilj je ponovno uspostavljanje Hrvatske pravoslavne crkve.

Udruženje objavljuje i sedmičnjak Hrvatski pravoslavac, magazin koji raspravlja religijske, historijske i političke događaje u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Jedna od njihovih glavnih aktivnosti je ohrabrivanje pravoslavne populacije u Hrvatskoj da se izjasne kao Hrvati. Također, svake godine, ovo udruženje obilježava i godišnjicu smrti patrijarha Germogena i drugih pobijenih svećenika HPC-a od strane partizana u maju 1945. Također sarađuju i sa drugim pravoslavnim crkvama, a organiziraju i svećeničko obrazovanje u Rusiji.

Hrvatski zakon diktira da za registriranje vjerske zajednica treba postojati udruženje sa najmanje 500 članova i najmanje 5 godina postojanja.[1] Prema popisu stanovništva iz 2001. u Hrvatskoj je živjelo oko 200.000 pravoslavnih vjernika, od kojih je većina članovi Srpske pravoslavne crkve, odnosno Srbi. Cilj organizacija je okupljanje pravoslavnih Hrvata u jednu crkvu da bi se omogućilo obnavljanje HPC-e.

Prema popisu stanovništva iz 2001. godine, 11.400 Hrvata se izjasnilo pravoslavcima, međutim kako se nisu izjasnili pripadnicima Hrvatske pravoslavne crkve, njeno osnivanje je i dalje nemoguće.[1] Tih 11.400 Hrvata nisu pripadnici niti jedne pravoslavne crkve, međutim ako bi se izjasnili kao pripadnici HPC-e, osnivanje iste bilo bi omogućeno.[1]

Nekoliko hrvatskih političkih stranaka pozdravilo je osnivanje HPC-e, kao što su Hrvatska stranka prava i Hrvatska čista stranka prava. Međutim pripadnici SPC-e[1] Samostalne demokratske srpske stranke,[2] Srpske narodne stranke,[3] tadašnji ministar kulture Hrvatske, Božo Biškupić[4] i predsjednik Ivo Josipović[2] kritizirali su Udruženje hrvatskih pravoslavnih vjernika i optužili ga da promovira ustašku ideologiju i poziva na netoleranciju prema drugim pravoslavnim zajednicama.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c d Pavičić, Darko. RH će, poštujući zakon, priznati Hrvatsku pravoslavnu crkvu. Večernji list, 14. marta 2010. Preuzeto 22. marta 2012.
  2. ^ a b Vlačo, N. Hrvatski pravoslavci se pozivaju na ustaški režim. Blic, 19. marta 2010. Preuzeto 22. marta 2012.
  3. ^ SNS osnivanje Hrvatske pravoslavne crkve ocijenio nacionalističkim i antisrpskim. Index.hr, 14. marta 2010. Preuzeto 22. marta 2012.
  4. ^ I ministar Biškupić protiv obnove Hrvatske pravoslavne. Index. hr, 16. marta 2010. Preuzeto 22. marta 2012

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Zvanična stranica Udruženja hrvatskih pravoslavnih vjernika