Univerzitet Stanford

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Univerzitet Stanford
Logo univerziteta
MotoDie Luft der Freiheit weht (njem.)
Moto bos.Piri vjetar slobode
Osnovan1891.
Vrstaprivatni univerzitet
PredsjednikJohn L. Hennessy
Akademsko osoblje2.118
Admin. osoblje11.128
Studenti15.877
LokacijaStanford, Kalifornija, SAD
UdruženjaAAU
AIU
Veb-sajt[1]

Univerzitet Stanford (engl. Leland Stanford Junior University) ili jednostavno Stanford, je američki privatni, istraživački univerzitet sa sjedištem u Stanfordu, Kalifornija. Jedna je od najprestižnijih svjetskih institucija,[1][2][3][4] sa najvećom dodiplomskom selektivnošću.[5] Zauzima vodeću poziciju u brojnim istraživačkim granama unutar SAD-a.[6][7] Nalazi se u sjevernom dijelu Silicijske doline u blizini Palo Altoa. Univerzitetski akademski odjeli su organizirani u sedam škola, s još nekoliko imanja, kao što su laboratorije i prirodni rezervati koji se nalazi izvan glavnog kampusa.[8][9] Sa površinom od 3.310 hektara, kampus je jedan od najveći u SAD-u.[9][10] Na ovom univerzitetu su diplomirale i studirale mnoge poznate ličnosti i osnivači velikih kompanija, uključujući Google, Hewlett-Packard, Nike, Sun Microsystems i Yahoo dok su kompanije osnovana od strane Stanford alumnija generirale više od 2.700 milijardi $ godišnjeg prihoa, što je ekvivalentno 10. po jačini ekonomiji na svijetu.[11] Pedeset i devet dobitnika Nobelove nagrade su povezani sa ovim univerzitetom,[12] kao i 30 živućih milijardera i 17 astronauta. To je ujedno i jedna od institucija koja je dala najviše članova američkog Kongresa.

Historija[uredi | uredi izvor]

Portret Lelanda Stanforda, osnivača univerziteta, izložen u Cantor centru

Univerzitet je svečano otvoren 1. oktobra 1891. godine. Osnovan je od strane Stanforda Lelanda, željezničkog magnata, kalifornijskog guvernera i američkog senatora i njegove supruga Jane Lathrop Stanford. Univerzitet je osnovan u čast njihovog jedinog sina Lelanda Stanforda, Jr. (po kojem je i nazvan) a koji je umro 1884. godine neposredno prije svog 16. rođendana. Njegovi roditelji su odlučili njemu posvetiti univerzitet a Leland Stanford je pri tom rekao svojoj supruzi: "Djeca Kalifornije će biti naša djeca."[13]

Organizacija[uredi | uredi izvor]

Univerzitet Stanford je oslobođen plaćanja poreza, u privatnom je vlasništvu a njime upravlja Upravni odbor koji se sastoji od 34 člana. Članovi upravnog odbora se biraju na petogodišnji mandat a sastaju se pet puta godišnje. Upravni odbor također upravlja i sa nadgledaju Stanfordskim istraživačkim parkom, šopping centrom, Cantor centrom za vizuelne umjetnosti, Medicinskim centrom Univerziteta Stanford i još mnogo povezanih medicinskih ustanova (uključujući i dječiju bolnica Lucile Packard).[14]

Organizacione jedinice[uredi | uredi izvor]

Univerzitet je trenutno organizovan u sedam akademskih škola[15] a to su:

  • Škola humanističkih nauka (sa 27 odjela)
  • Škola za inženjerstvo (sa 9 odjela)
  • Škola za energiju i zaštitu životne sredine (4 odjela)
  • Škola prava
  • Škola medicine
  • Pedagoška škola i
  • Poslovna škola.

Škola prava, medicine kao i pedagoška i poslovna škola imaju organizovane samo diplomske studije dok ostale imaju i dodiplomske i diplomske studije.

Univerzitet Stanford je korisnik posebne klauzule kalifornijskog Ustava, koji izričito izuzima imovinu Univerziteta od plaćanja poreza, sve dok se imovina koristi u edukativne svrhe.[16]

Poznati diplomanti[uredi | uredi izvor]

Političke ličnosti[uredi | uredi izvor]

Osnivači i vlasnici velikih kompanija[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ http://www.britannica.com/EBchecked/topic/563120/Stanford-University
  2. ^ http://www.encyclopedia.com/topic/Stanford_University.aspx
  3. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 4. 4. 2014. Pristupljeno 7. 3. 2015.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  4. ^ http://www.gallup.com/poll/9109/harvard-number-one-university-eyes-public.aspx
  5. ^ http://www.stanforddaily.com/2014/03/28/class-of-2018-admit-rates-lowest-in-university-history/
  6. ^ http://www.businessinsider.com/best-colleges-in-the-us-2014-9?op=1
  7. ^ "Arhivirana kopija" (PDF). Arhivirano s originala (PDF), 14. 7. 2016. Pristupljeno 7. 3. 2015.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  8. ^ http://facts.stanford.edu/
  9. ^ a b http://visit.stanford.edu/basics/index.html
  10. ^ http://visit.stanford.edu/tours/virtual/index.html
  11. ^ http://news.stanford.edu/news/2012/october/innovation-economic-impact-102412.html
  12. ^ http://news.stanford.edu/nobel/
  13. ^ http://www.stanford.edu/about/history/
  14. ^ http://facts.stanford.edu/administration/finances
  15. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 20. 12. 2013. Pristupljeno 7. 3. 2015.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  16. ^ Grodin, Joseph R.; Massey, Calvin R.; Cunningham, Richard B. (1993). The California State Constitution: A Reference Guide. Westport, Connecticut: Greenwood Press. p. 311. ISBN 0-313-27228-X.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]