Unutrašnje Seto more

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Položaj Unutrašnjeg Seto mora

Unutrašnje Seto more ili skraćeno Unutrašnje more je more koje se nalazi unutar Tihog okeana i razdvaja Japanska ostrva Honshū, Šikoku, i Kjušu, tri od 4 glavna ostrva koja formiraju državu Japan.

More služi kao plovni put, tako povezujući Tihi okean s Japanskim morem. More je povezana sa zalivom Osaka i omogućava transportnu vezu među industrijskim centrima u Kansai regiji, uključujući gradove Osaka i Kobe. Prije izgradnje Sanyo Main linije, to je bio glavna transportna veza između Kansai regije i ostrva Kjušu.

Unutrašnje more je poznato po svojoj umjerenoj klimi, stabilnim temperaturama tokom cijele godine i relativno niskim nivoom padavina. More je također poznato po svojim periodično crvenim plimama i osekama uzrokovana potojanjem gustih grupa određenih fitoplanktona koje rezultiraju smrću velikog broja riba.

Geografska obilježja[uredi | uredi izvor]

Unutrašnje more je dugo oko 450 km u pravcu istok-zapad. Širina od juga prema sjeveru varira između 15-55 km. More je relativno plitko a prosječna dubina iznosi 37,3 m a najveća dubina je 105 m.[1]

Prolaz Naruto povezuje istočni dio Unutrašnjeg mora sa Kii kanalom a koji je onda preko ovog kanala povezan sa Pacifikom. Zapadni dio Unutrašnjeg mora povezan je preko Kanmonskog prolaza sa Japanskim morem i dalje Bungo kanalom sa Pacifikom, odnosno Tihim okeanom.

Skoro 3.000 ostrva se nalazi unutar ovog mora, uključujući i veća ostrva kao što su Awaji-shima i Shōdo-shima. Mnoga od manjih ostrva su nenaseljena.

Reference[uredi | uredi izvor]