Vektorski grafički program

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Snimak ekrana modernog vektorskog grafičkog editora Inkscape

Vektorski grafički program, (također poznati i kao programi za vektorsko uređivanje; engleski: vector graphics editor)je računarski program koji omogućuje korisniku da stvara i mijenja vektorske slike, te da ih pohranjuje u više poznatih vektorskih grafičkih formata kao što su EPS, CDR, PDF, WMF ili SVG.

Vektorski editori naspram bitmap editora[uredi | uredi izvor]

Vektorski editori su često u suprotnosti sa programima za uređivanje bit mapa, i njihove se mogućnosti nadopunjuju međusobno. Vektorski programi su često bolji za uređivanje izgleda stranica, tipografiju, izradu logo-a, izoštrene umjetničke ilustracije, kao što su: stripovi, "clip art", složeni geometrijski oblici, tehničke ilustracije, opći dijagrami i dijagrami toka.

Bitmap urednički programi su bolji za primjenu kod: retuširanja, obrade fotografija, fotorealističnih ilustracija, kolaža i ručno ili crtaćim tablet-om urađenih ilustracija.

Mnogi savremeni umjetnici rade u Corel Photo-Paint-u i Photoshop-u, da naprave sve vrste ilustracija. Nedavne verzije bitmap programa kao što su GIMP i Photoshop podržavaju vektorske alate, dok vektorski programi kao što su: CorelDRAW, Adobe Illustrator, Xara Xtreme, Adobe Fireworks, Inkscape ili SK1, usvajaju rasterske efekte koji su prije bili rezervisani za bitmap programe (npr. "blurring").


Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: