Vincent Crabbe

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Vincent Crabbe
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rodmuškarac
DomSlytherin
Čistoća krvičista krv
VjernostInkvizitorski odred
GlumacJamie Waylett
Prvo pojavljivanjeHarry Potter i Kamen mudraca



Vincent Crabbe, fiktivni lik iz romana o Harry Potteru književnice J. K. Rowling, je učenik u Hogwartsu i član doma Slytherina. Crabbea se, kao i Gregoryja Goylea, rijetko može vidjeti bez Draca Malfoya.

Crabbe je veoma zloban, ali i veoma glup zbog čega je malo više od "sljedbenika" Draca Malfoya. Hermiona je u Harry Potteru i Odaji tajni uspjela namamiti Crabbea i Goylea da pojedu tortu u kojoj je bio napitak za spavanje koji je Harryju i Ronu omogućio da uzmu njihove vlasi kose koje su im bile potrebne za pravljenje Višesokovnog napitka. U Harry Potteru i Redu feniksa pridružio se Inkvizitorskom odredu. Crabbe je veoma sličan Dudleyju Dursleyju. Obojica imaju višak kilograma, nasilnici su, ali ujedno i glupi.

Čini se da Crabbe ne može samostalno donijeti odluku; uvijek mu Malfoy govori što da radi. Ipak, inteligentniji je od Goylea, a u Princu miješane krvi se prvi put suprotstavio Malfoyu. U istoj su se knjizi on i Goyle morali pomoću Višesokovnog napitka pretvoriti u djevojčice kako bi čuvali leđa Malfoyu.

Njegova i Goyleova osobnost ne odgovaraju uvijek 'tipičnom' profilu lukavog Slytherina, iako su i oni vjerovatno gladni moći ili se jednostavno ne uklapaju ni u jedan drugi dom kao u Slytherine.

Crabbeov otac, Crabbe stariji je smrtonoša.

Na kraju Harry Pottera i Princa miješane krvi on i Goyle se osjećaju prilično usamljeno zbog odlaska njihovog vođe i prijatelja Draca Malfoya prije kraja školske godine.