Vinica (Tomislavgrad)

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Bih-usa.svg Ovaj članak nije preveden ili je djelimično preveden.
Ako smatrate da ste sposobni da ga prevedete, kliknite na link uredi i prevedite ga vodeći računa o enciklopedijskom stilu pisanja i pravopisu bosanskog jezika.
Za druga značenja pojma Vinica pogledajte Vinica (čvor).

Vinica je mjesto u tomislavgradskoj općini. Vinica je ime dobila po vinovoj lozi, jer se tu prije uzgajala vinova loza.

Vinica je poznata po tome što je bila mjesto skrivanja dijela Bugojanske grupe i vojnog sukoba s hrvatskim revolucionarima.

Poticaj mjestu dala je gradnja ceste poslije Domovinskog rata kada se počela planirati i gradnja tvornica te oživljavanje mjesta, ali poslije smrti ministra odbrane Gojka Šuška i poraza HDZ-a na izborima 2000, svi planovi su propali. Danas je škola u Vinici zatvorena, a nezaposlenost je vrlo visoka. Na prostoru Vinice se nalazi planina Zavelim, izvor vode Česma, Brina, Bilobrkova pećina, koja redovno jednom godišnje istječe i poplavi cijelu Vinicu. U Vinici se nalazi i 14 stajališta (Isusov put sa križom).

Vinička stara crkva sa grobljem i kulom je najstarija crkva u Zapadnoj Hercegovini. 2008 godine u Vinici je na zalaganje župnika don Ilije Drmića podignut spomenik hrvatskim braniocima iz 2. svjetskog rata i Domovinskog rata, te je pokrenut projekat gradnje biblioteke u Vinici, jedinstvenog Oltara Glagoljaša posvećenog u čast Jakova Perkovića, jednog od najvećih hrvatskih glagoljaša porijeklom iz Vinice i projekt dovršavanja ceste koja prolazi kroz Vinicu. O Vinici je snimljena tv serija na TV Sarajevu Zemlja bez Adama i emisija Pozitivna Geografija, na Federalnoj Televiziji BIH te par priloga na popularnoj HRT-ovoj emisiji Živa Istina.

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Nacionalni sastav stanovništva 1991. godine, bio je sljedeći:

ukupno: 412

  • Hrvati - 404 (98,06%)
  • ostali, neopredijeljeni i nepoznato - 8 (1,94%)

Vinica geografski pripada Bosni, crkvena župa Hercegovini, a govor i naglasak njenih stanovnika Zagori. Vinica je poznata po tome što je većina stanovnika otišla u emigraciju, pogotovo u Njemačku 1960ih godina. Razlozi zbog kojih su se Viničani masovno odseljavali su: teška ekonomska situacija, te loš odnos tadašnje jugo-komunističke vlasti prema njima. Razlog lošeg odnosa tadašnje vlasti prema Viničanima je njihova velika domoljubna svijest. Danas Viničani žive uglavnom u Splitu, Zagrebu, Njemačkoj i Švicarskoj.

Katolici u Vinici 1844.[uredi | uredi izvor]

Katolici u Vinici 1844.
godina broj sela broj kuća odrasli djeca broj stanovnika
1844. / 82 / / 619

Poznate osobe[uredi | uredi izvor]

  • Nikola Jurčević - nogometaš i nogometni trener
  • don Jakov Perković
  • Vlade Lozić - (Vinica, Tomislav Grad, 11. januar 1950), Pjesnik, Djela: Između riječi i pepela (pjesme, 1980.), Stranac sa suzom (pjesme, 1981.), Ugarci na ognjištu (pjesme, 1984.)