Viza za budućnost

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Viza za budućnost
Izvorni naslovViza za budućnost
Žanrovikomedija
drama
porodična
Formatigrana serija
ScenarijHasan Džafić
Almir Imširević
RežiseriSulejman Kupusović
Vojislav Milašević
Nedžad Begović
Admir Glamočak
Faruk Sokolović
GlumciDetaljno ovdje
Kompozitor muzičke temeAleksandar Vuca
Uvodna temaRijeka teče plavo (Atentat)
Završna temaRijeka teče plavo (Atentat)
KompozitorAleksandar Vuca
PorijekloBosna i Hercegovina
Originalni jezikbosanski
Br. sezona6
Br. epizoda206 epizoda + 4 novogodišnja specijala (spisak epizoda)
Produkcija
Izvršni producentiŠuhreta Duda Sokolović
Faruk Sokolović
ProducentJasmin Duraković
MontažaVanja Mijatović
Fadil Komarica
LokacijaSarajevo
KinematografijaVladimir Divjak
Milenko Uherka
KamermaniBoris Jugo
Faris Dobrača
Muamer Akmadžić
Trajanje35 minuta po epizodi
Produkcijske kompanijeMebius Film
Direct Media Beograd
Emitiranje
Originalna mrežaFTV
Format slike4:3 SDTV
Format tonamono
PremijeraBosna i Hercegovina
Emitiranje22. septembar 2002. – 17. april 2008.
Hronologija
SljedećeLud, zbunjen, normalan
Vanjski linkovi
Veb-sajt
Veb-sajt produkcije
Profil na IMDb-ju

Viza za budućnost je bosanskohercegovačka TV-serija producentske kuće Mebius film. Prikazivanje je započelo 22. septembra 2002. godine na Federalnoj televiziji. Ova serija je tokom prikazivanja zabilježila veliku gledanost na FTV-u.[1] Snimljeno je ukupno 206 epizoda, a posljednja epizoda je prikazana 17. aprila 2008. godine.

Sadržaj[uredi | uredi izvor]

U središtu priče su dvije porodice: bošnjačka porodica Husika i srpska porodica Golijanin. Porodicu Husika čine žena Alma (medicinska sestra), muž Suad (nezaposlen), njihovo troje djece: Belma, Nejra i Merima, te Almina majka Mubera (penzionerka). Porodicu Golijanin čine muž Milan (bivši političar i diplomata), žena Danica i njihov sin Nenad (koji će se u seriji pojaviti tek u četvrtoj sezoni).

Porodica Husika, čiji je stan uništen u ratu, živi u stanu porodice Golijanin, koja je tokom rata izbjegla iz Sarajeva u Norvešku.

Prva sezona (2002/2003)[uredi | uredi izvor]

2002. je godina. Sve počinje kada Sena, Muberina najbolja prijateljica i komšinica Husika, predviđa Muberi kako će se dogoditi neka nesreća. Vidi auto, i dvije šapke u njemu. I zaista, Milan i Danica Golijanin se zbog nostalgije vraćaju iz Norveške u Sarajevo i namjeravaju da žive u svom stanu. Nakon što su došli u Sarajevo, sretnu starog komšiju i prijatelja, Miru, Seninog muža, koji im obeća da će im pomoći ako bude šta zatrebalo. Nakon što pozvone na vrata vlastitog stana, otvori im najmlađa članica porodice Husika - Merima. Milan je zamoli da pozove mamu. I ona je pozvala mamu, Almu, koja ih je prepoznala i koja im bijesno zalupi vrata pred nosom. Porodica Husika preplašeno stoji pred vratima čekajući da Golijani odu. Otišli su, ali se zvono ponovo oglasi. Alma odlučuje da izvadi osigurač. To i učini, međutim počne se čuti lupanje, Alma se spotakne i padne. Nakon toga, čuo se telefon. Bio je to Suad, koji se vratio sa pijace, a koji je sada stajao pred vratima. Nakon što mu Alma i Mubera otvore vrata, sve mu objasne. Isti dan, Milan i Danica odlaze kod Mire i Sene te će biti tamo dok ne vrate stan.

Za par dana, dvije porodice se sastaju u opštini. Obje porodice trebaju da imaju razgovor sa podmitljivom opštinarkom Rankom, koju Golijani podmite sa velikom sumom novca, zbog čega je Ranka ljubazna prema Golijanima, a prema Husikama je bezobrazna i prijeti im deložacijom. Zbog toga, Alma prijeti Ranki da će baciti bombu ako dođe do deložacije. Zbog te prijetnje, policajci Petar i Saša dolaze da pretresu stan Husika. Za vrijeme pretresa, Saša upoznaje Belmu, Alminu i Suadovu najstariju kćerku. Njih dvoje stupaju u vezu. Misleći da Saša nije musliman Mubera će braniti tu vezu, ali kada sazna da je njegovo pravo ime Sabahudin Kreljo i da on zapravo jeste musliman, Mubera raširenih ruku prihvata Sašu kao Belminog momka. Alma i Mubera odlučuju da i oni podmite Ranku, davajući mnogo manji novčani iznos nego Milan i Danica. Mubera odlazi u opštinu želeći da podmiti Ranku, ali Ranka je izbacuje iz kancelarije. Sutradan, Milana pronađu mafijaši Soko i Žuti, jer su zainteresirani za kupovinu stana. Nakon toga, Milan sreće svog prijeratnog prijatelja Rileta, Muberinog sina, Alminog brata. Rile je rekao Milanu kako mu treba usluga, a to je da upiše Belmu na fakultet. Milanu to nije bilo teško, obzirom da je Gojko, dekan fakulteta, njegov rođak.

Suad i Alma odlučuju da posjete kolektivne centre, međutim kad su se vratili Alma nije htjela ni da zna za kolektivni centar. Već istog dana odlazi u OHR i dobavlja rješenje o tome kako Husike ne mogu biti izbačeni iz stana dok im se ne napravi novi stan i već sutra odlazi u opštinu kod Ranke sa tim dokumentom. Međutim, Ranka taj dokument smatra nevažećim i sastavlja dokument o deložaciji. Po ovome, Husike će biti deložirane za 7 dana. Alma taj dokument dere i baca u smeće. Nakon toga, Alma i Mubera nesretne odlaze iz Rankinog ureda. Na putu ka izlazu iz zgrade opštine, sretnu Milana i Danicu koji su nosili ogromne kese pune svega. Tvrdili su da je to za Gojka, dekana fakulteta koji je Milanov rođak, međutim to je zapravo bilo za Ranku. Istog dana obje porodice dobivaju rješenje o deložaciji. To isto rješenje Alma gužva i baca u vazu. Suad i Alma su se zbog toga posvađali, no dolazi Rile, te se oni dogovore da Suad preuzima svu odgovornost oko rješavanja stambenog pitanja. Suad odlazi kod Milana i dogovara se s njima da će im vratiti stan, ali da im prethodno Milan i Danica moraju vratiti sve pare koje su uložili u stan.

Dan prije deložacije Husika, Milan i Danica organizuju slavlje povodom povratka u stan, i zovu cijeli komšiluk na slavlje: Miru, piljare Neru i Dijanu, frizere Seju i Zlatu, poštara Amira, a pozovu i Ranku i njenog momka Tončija. Zlata, Muberina prijateljica, odlazi na to slavlje zajedno sa svojim mužem Sejom, ne znajući povodom čega je. Nakon što sazna, rasturi slavlje, te se mnogi pobiju, vrijeđaju na nacionalnoj osnovi, dok se ne pojave Soko i Žuti. Prije nego što dođu na proslavu, Soko i Žuti obiju Nerinu piljaru, iz koje kradu jednu flašu viskija. Nakon što Soko i Žuti dođu na proslavu, svi odlaze, osim Mire i Milana koji s njima igraju šaha. I Miro gubi živce, te odlazi. Oni odlučuju da pobijede Milana, tako da se partija šaha odužila sve do zore, kada dolazi Rile i prebije mafijaše. Kada Nero i Dijana otkriju da je piljara obijena, okrenut će to u svoju korist.

Na dan deložacije Husika, u njihov stan dolazi Ranka. Rile je presretne, te odlučuje pomoći svojoj porodici. Predstavlja se kao zaštitar, te vodi Ranku sve do stana Husika. Međutim, na pola puta do tamo, Ranka padne i povrijedi koljeno. Kada su došli kod Husika, Alma joj je izliječila ranu. U to dođe i Milan, kojeg obuzimaju emocije nakon što prvi put u deset godina ulazi u svoj stan. Ranka porodicama predlaže da žive skupa. Oni potpišu da žele živjeti zajedno. Kada Ranka i Rile odu, kćerke Suada i Alme - Belma, Nejra i Merima, silaze i govore kako su ljute na Almu i Suada, jer ih u posljednje vrijeme zapostavljaju. Alma uspije otjerati Nejru i Merimu u sobu, ali ne i Belmu. Tek se tada Milan sjeti da nije ubijedio Gojka u vezi Belminog fakulteta, te brže bolje odlazi do njega. Oni se dogovore, međutim za upis treba dati 2000 KM-ova. Istog dana, Ranka donosi rješenje u kojem piše da porodice mogu živjeti zajedno. I sve bi bilo dobro da Belma na kraju nije sve upropastila rekavši "Daidža Rile!" pred Rankom, time odavši Rileta. Tada je Ranka zamrzila Rileta. Međutim, to je bio presudan trenutak u kojem je počeo život dviju porodica.

Druga sezona (2003/2004)[uredi | uredi izvor]

U drugoj sezoni počinje zajednički život Husika i Golijana. Uspješno su se dogovorili oko podjele stana, međutim ne mogu se dogovoriti kome će pripasti spavaća soba. Milan i Danica smatraju kako njima, kao vlasnicima stana, treba da pripadne spavaća soba, dok Alma i Suad misle kako soba treba da pripadne njima. Odlučeno je da će soba biti predmet arbitraže. Nakon podjele, Alma odlazi u Merkator, a Suad u piljaru. Tamo Suad sreće svog nekadašnjeg prijatelja, Hrvoja Uskoka, kojemu je jednom prilikom spasio život. Pošto je piljara opljačkana, Nero i Dijana trebaju noćnog čuvara. Hrvoje predloži Dijani i Neri da zaposle Suada, i Suad se konačno zapošljava. U isto vrijeme, Alma u Merkatoru sreće Sofiju Ceger, uposlenicu OHR-a, istu onu ženu koja joj je dala rješenje prema kojem Husike ne mogu biti izbačene iz stana. Zanimljivo, ta ista Sofija će postati arbitar. Alma je dovela kući, i upoznala je sa ukućanima, te sa Senom i Mirom koji su bili u gostima. Nakon izvršene arbitraže, Sofija odlučuje da spavaća soba pripadne Husikama, s tim da Milan i Danica imaju koridor do balkona. Kada je Suad došao kući, rekao je Almi radosnu vijest da se zaposlio, ali ona nije bila sretna. Nije joj se svidjelo to što će Suad, koji ima dva fakulteta, raditi kao slabo plaćeni noćni čuvar u piljari kod Nere i Dijane. Povodom proslave zajedničkog života, Husike i Golijani odluče da pozovu komšiluk na večeru. Večeri će prisustvovati i Sofija. Alma i Danica će napraviti tu večeru, odnosno Alma će spremiti sogan dolmu, a Danica mućkalicu. Obje iskoriste priliku da napakoste jedna drugoj, pa Alma zabiberi Daničino jelo, a Danica posoli Almino. Tako se nikome od prisutnih gostiju nije svidjelo jelo, i šerpe su ostale pune. Jedina kojoj se večera svidjela bila je Sofija. Nakon propale večere Milan, Miro i Rile odlaze u restoran gdje upoznaju konobara Zelu, pridošlicu u Sarajevo. Iako ga u početku ismijavaju, na kraju se sprijatelje sa njim.

U međuvremenu, mafijaši Soko i Žuti pokušavaju da uhvate Hrvoja, kojeg žele optužiti za pljačku piljare. Hrvoje se sakrije kod Suada, koji je već počeo da radi. Pošto Hrvoje više ne može da stanuje u svom stanu, jer će ga mafijaši uhvatiti, Suad mu ponudi smještaj u svom stanu. Hrvoje će Suadu otplatiti 2000 KM kirije, kako bi ovaj upisao Belmu na fakultet. Belma već dugo štrajkuje glađu zbog nemogućnosti Alme i Suada da nađu potrebne pare za fakultet. Hrvoje i Suad su onda počeli da piju i jedu. U tome svemu pojavi se i Nero, i nakon što je vidio šta su ova dvojica napravili, htio je Suadu dati otkaz. Međutim, nakon što mu je Suad ispričao priču o grčkoj vatri, on ga je ostavio na poslu. No, sutra ujutro kada je došla Dijana, Nerina žena, kada je vidjela šta se desilo, odmah je Suadu dala otkaz bez ikakvog razmišljanja. Suadu stvarno trebaju 2000 KM kako bi Belmu upisao na fakultet, te se on odlučuje na očajnički potez. Zajedno sa Milanom odlazi u šverc visokotarifne robe u RS. Međutim, po povratku u Federaciju, hapsi ga inspektorica Jasmina Salčin. Suad se nije dugo zadržao u zatvoru, kasnije ga je inspektorica pustila kući. Ne znajući da je Suad pušten, Husike šalju Rileta da izbavi Suada iz zatvora. U policijskoj stanici, Rile upoznaje inspektoricu, u koju se zaljubljuje. Nakon što Belma prijeti samoubistvom, Alma i Mubera nabavljaju (pozajmljuju) potrebne pare. Sena, Zlata i Nero čuju šta se desilo, te dolaze do Husika i donose im potrebne pare. Međutim, Rile ih sve otjera, rekavši kako je ubijedio Gojka da primi Belmu bez para (zapravo ga je pretukao i zaprijetio mu).

Husike kasnije posjetom iznenadi Nadir, Muberin djever, Almin amidža, koji je nekoliko godina živio u Nizozemskoj, ali se nedavno vratio u Sarajevo. Donio je svašta što je Husikama nedostajalo u frižideru. Nadir sada traži smještaj. Dogovara se sa Senom da bude njen podstanar. Nadir planira otvoriti privatnu televiziju, za što treba otići u Crnu Goru da kupi potrebne materijale. Ali, zakasnio je na avion, pa zamoli Suada da ga odveze na aerodrom. Danica im daje ključeve od Milanovog auta kako bi se mogli odvesti na aerodrom. Na Dobrinji, Suad stane kod trafike da Nadir kupi cigare, ali Nadir nema sitniša. Zato Suad izađe da mu da malo sitniša, ali jedan Nadirov špijun, dođe i ukrade auto. Nakon što Milanu Suad saopšti tu vijest, Milan padne u nesvijest, te su doktori morali da dođu da ga oživljavaju. U svemu tome i dođe Hrvoje, koji će od tog dana biti podstanar. Interesantno, Ranka je u prošloj sezoni, na odlasku iz stana rekla "Neka vam dođe i Hrvat za podstanara, pa da vam ugođaj bude potpun.". To se i ostvarilo.

Treća sezona (2004/2005)[uredi | uredi izvor]

Hrvoje se doseljava kao Suadov podstanar. Niko od stanara nije oduševljen novim ukućanom. Međutim, pošto se Mubera kao najstarija pita, ona je pristala da Hrvoje bude njihov podstanar. Međutim, promijenila je mišljenje kada je otvorila poklon koji joj je Hrvoje donio, a koji je po njenom mišljenju bio neprikladan. Taj poklon je zapravo trebala da dobije Sanja, Hrvojeva vjerenica. Milan i Danica se nikako ne slažu da Hrvoje bude podstanar, te izbacuju njegove kofere napolje. Zbog toga nastane čak i tuča između njih i Hrvoja, u kojoj je Hrvoju nanesena velika šteta. Zbog toga je Hrvoje izvadio ozljedni list, te je u taj cijeli slučaj umiješao čak i policiju. Nakon što je uvrijedio policajca Petra, uhapšen je, ali ga inspektorica Jasmina pušta. Hrvojev slučaj je postao toliko komplikovan da se u sve to morala umiješati i Sena. Ona govori svom mužu Miri da ode kod Milana i Danice da ih ubijedi da Hrvoje stanuje u njihovom stanu. Miro pristaje, ali pod uvjetom da on i Sena sutra odu kod travara, kojeg je Miri preporučio Zela, a koji bi joj pomogao da zatrudni.

U međuvremenu, dok su Rile, Merima i Belma šetali, automobil je bio parkiran na trotoaru. Merima se zaglavila između zgrade i trotoara. Vlasnik tog automobila je Krezo. Kasnije, Merima je rekla Riletu kako je vidjela da je registracija kod automobila bila ista kao kod Milanovog ukradenog auta. Rile zato pošalje Belmu i Merimu kući, pa uzme taksi da slijedi auto. Pronađe Krezu, koji mu onda prizna da je automobil ukraden, a da je te tablice dobio od jednog Marija iz Stoca. Kada je Rile došao kod Milana, rekao mu je to, a Hrvoje odmah reče da on poznaje tog Marija. Nakon što to kaže, Milan i Danica konačno prihvate Hrvoja kao podstanara i dodjeljuju mu sobu. Međutim, Mubera je još uvijek protiv. Zato je došla Sanja kojoj je bio namijenjen poklon, pa je rekla Muberi kako je došlo do zabune i kako je poklon koji je dobila Mubera, trebalo da dobije Sanja. Tada Mubera konačno popusti i dozvoli da Hrvoje stanuje. Mario je sutra došao i dao Milanu informaciju da se auto nalazi u Podgorici. Milan je istog dana otišao i vratio auto.

Suad obolijeva od gripe, zbog čega mu Alma govori da dođe u bolnicu u kojoj ona radi, kako bi mogao izvaditi nalaze. On je, kada je došao u bolnicu, primijetio kako Alma skida jaknu svom šefu, doktoru Kariću. Sve je pogrešno shvatio i mislio je da ga Alma vara. U isto vrijeme u Sarajevo dolazi Rahima, Suadova mama, koja je nagluha. Sanjala je da se Suadu nešto desilo. U to vrijeme, Rile biva izboden i smješten je u bolnicu. Pošto bolnica nema krvnu grupu koja je Riletu potrebna, Mubera zove Senu koja je otišla u Trpkoviće s Mirom, Zelom i Zelinom ženom Hedijom, da dođe u bolnicu kako bi dala Riletu krv, s obzirom da Sena ima tu krvnu grupu. Sena pristaje, ali Rile nije htio ni da čuje da primi Seninu krv. Međutim, nervozne Alma i Mubera ga ubjeđuju. Nakon što je dobio Seninu krv, počeo se ponašati kao Sena, tj. sve je želio da zna.

Na kraju, frizer Sejo, kod svoje supruge Zlate pronalazi 2000 KM, koje je Zlata u prethodnoj sezoni namijenila Belminom upisu na fakultet. Pošto mu je životna želja bila da ode iz Bosne, on je iskoristio te pare da plati vizu. Krezo i Prohaska su mu sredili vizu. Ali ubrzo se otkriva kako je viza falsifikat, zbog čega Sejo i Prohaska bivaju uhapšeni. Hapšenjem Seje i Prohaske završava treća sezona.

Četvrta sezona (2005/2006)[uredi | uredi izvor]

Nova porodica se doseljava u Sarajevo. To je porodica Jović iz Beograda. Tu porodicu čine žena Sofija (bibliotekarka), muž Aleksandar (psiholog), te njihova kćerka Saška. Od pojavljivanja Saške, Belmina i Sašina veza će visiti na koncu. Saša, koji je na tajnom zadatku, upoznaje Sašku i pomaže joj da unese usisivač kada se useljavali. Belma je to saznala i svađa se sa Sašom. Porodica Jović je Suadu veoma čudna, te ih odlučuje promatrati. U zgradu se ubrzo useljava i Zela, zajedno sa svojom ženom Hedijom i njihovim sinom Sarajlicom.

Za to vrijeme, Rile se još uvijek ponašao kao Sena, dok Sena nije bila onoliko znatiželjna kao prije. Alma, Mubera i Miro su zabrinuti, te zovu hodžu Sikirića, koji se bavi saljevanjem strave. Hodža greškom pokuca Jovićima na vrata, a Sofija ga napadne i otjera. Kada dođe kod Husika, hodža izliječi Rileta, a nakon par sati, Sena je saopštila Miri radosnu vijest - konačno je zatrudnjela!

U posljepodnevnim satima, u zgradu dolazi SFOR kako bi uhapsili ratnog zločinca, za kojeg sumnjaju da se krije u zgradi. Jedni odmah posumnjaju na Aleksandra, dok su drugi posumnjali na hodžu. Alma, Suad i Aleksandar su bili uhapšeni, a kasnije i Hrvoje. Nakon što su ispitani, bivaju pušteni. Sutradan je došla Sofija Ceger iz OHR-a da isplati štetu svima.

Još od pojavljivanja Saške, Belmina i Sašina ljubav sve je slabija, a situacija se još dodatno pogorša kada iz Norveške dođe Milanov i Daničin sin Nenad, kojeg svi zovu "Nešo". Mubera nije nimalo sretna kada to čuje. Nenad i Belma izlaze u šetnju, sjedaju u kafić, no u tom istom kafiću se nalaze Saška i Saša. Svi se pobiju, te je policija morala da interveniše. Uhapšeni su svi osim Saše, pa su Alma, Aleksandar i Danica morali da dođu da potvrde identitet svoje djece. Poslije su Alma i Mubera smišljale razne načine kako da odvoje Belmu od Nenada, a poslije će odlučiti da pomire Belmu i Sašu te da njega nagovore da zaprosi Belmu.

Milan formira svoju političku stranku koja se zove GSS (Građansko-seljačka stranka). Njihova članica postaje i Kiki, koja se samo smije na čudan način. Milan se zaljubljuje u nju. Član stranke postaje i Zela, te odmah umisli sebi da je političar. On počne učiti svoju ženu Hediju manirima i kako da se ponaša. Rile se ponovo zaljubljuje, i to u Kiki, međutim ni ta ljubav neće trajati dugo. Rile pozove Kiki da dođe na večeru.

Uz Aleksandrovu pomoć, Suad se ponovo zapošljava, sada kao nastavnik kulture življenja u osnovnoj školi. Direktor te osnovne škole je Gojko Rundić, isti onaj Gojko koji je Belmi pomogao da se upiše na fakultet. Igrom slučaja, Rile se zapošljava u toj istoj školi kao noćni čuvar. Prvi dan svog posla, Suad upoznaje dječaka Marka, Kikinog sina koji nema oca, a koji umisli da je Suad njegov otac. Čak i piše sastav u kojem opisuje Suada. Poslije završetka prvog radnog dana, Suad je ostao u školi da priprema plan za sutra. Popio je sok koji mu je dao Gojko. Od toga je Suada zabolio stomak, pa je otišao da traži wc. I Rile počinje da radi u školi, te zaključava sve prostorije, osim biblioteke. Suad je ušao u tu biblioteku, a Rile ga zaključa ne znajući da je on tamo. Suad je cijelu noć proveo u toj biblioteci. Tamo je i zaspao, što je dovelo do njegovog ponovnog otkaza. Otišao je kući, ali Marko ga je pratio sve do tamo. Pozvonio je na vrata stana i rekao kako traži svog oca Suada. Suad je tada spavao, i morali su čekati da se pojavi. U međuvremenu, dolaze i Alma i Rile i kada saznaju šta se desilo, čekaju objašnjenje od Suada. U tom svemu dođe i Kiki, koju je Rile pozvao na ručak, ali ona mu kaže da se pomirila sa svojim bivšim mužem i kako odlazi u Njemačku. Marko će sada upoznati svog pravog oca.

Na kraju sezone, Husikama dolazi telegram iz Goražda. Bio je od Rahime, Suadove mame. U njemu je pisalo kako Rahima želi prodati veliku količinu zemlje. Alma i Mubera su pomislile kako je razlog toga njena želja da se doseli u Sarajevo, pa zato šalju Suada i Merimu u Goražde da vide o čemu se radi.

Peta sezona (2006/2007)[uredi | uredi izvor]

Porodica Jović dobiva još jednog člana, naime Olivera, Aleksandrova punica a Sofijina mama dolazi iz Beograda u Sarajevo. Olivera je bila ministarka za vrijeme bivše Jugoslavije. Ona svima dosađuje pričanjem njenih doživljaja. Još od njenog dolaska Aleksandar će pokušavati da je otjera nazad u Beograd, a kasnije mu se čak i Sofija pridruži nakon što se posvađa sa Oliverom.

Suad i Merima saznaju kako Rahima ne želi da se doseli u Sarajevo, već je lokalni tajkun Habe primorava da mu proda svoju zemlju za male pare. Habe inače dovozi polovan namještaj iz inostranstva, te tjera putnike autobusa koji voze iz Sarajeva za Goražde da nose taj namještaj. Suad i Rahima zovu Almu, i mole je da zove Rileta kako bi riješio taj problem. Rile odmah sutradan dolazi i rješava taj problem u čas posla. Suad i Merima odlaze sa sela punih džepova.

Kako bi Belmu odvojile od Nenada, Mubera i Alma odlučuju da nagovore Sašu da zaprosi Belmu. Saša zove Belmu na večeru, gdje se pomire i on je tamo zaprosi. U međuvremenu, Nenad želi da Belma ide sa njim na robinzonijadu, međutim kada to predloži Belmi, ona odbija, s obzirom da je sada zaručena za Sašu. On to kaže svojoj mami Danici, a ona mu obeća da će riješiti to. Sutradan, Danica kaže Belmi istinu o tome kako je Saša odlučio da je zaruči, nakon čega ona ode do Saše i prekine zaruke. Tim činom Belma konačno i definitivno prekine ljubav između nje i Saše. Od tada će nastojati da se što više približi Nenadu, te pristane da s njim ide na robinzonijadu. Nakon što prekine s Belmom, Saša se zbližava sa Saškom, te ga ona poziva da ide sa njom na robinzonijadu, na šta on pristaje. Mubera se nikako ne slaže da Belma i Nenad budu zajedno, te angažuje Lejlu, Seninu rodicu, da rasturi ljubavnu idilu između Belme i Nenada. Lejla smišlja plan da uđe u Nenadov krevet, te da to vidi Belma i tako bi izazvala svađu između Belme i Nenada. Međutim, Lejla napravi grešku i uđe u krevet u kojem je spavao Suad, što vidi Alma i nastaje ogromni nesporazum, jer Alma misli da je Suad prevario.

Održavaju se izbori, te je Milanova stranka GSS kandidat za mjesto u kantonalnoj vladi. GSS dobiva dovoljan broj glasova za mjesto u kantonalnoj vladi. To mjesto je ministarsko mjesto. Prvobitno je Milan trebao da dobije to mjesto, međutim odbio je isto, pa je to mjesto pripalo Zeli. Danica i Hedija nisu baš sretne kada to čuju, a pogotovo Danica, koja je htjela ubiti Milana. Sada kada su postali ministri, Hediji i Zeli je potreban makeover, a u tome će im pomoći Olivera. Hediju učila kako da priča i da hoda, a Zelu je učila šta mu sve treba za ministra. Kako bi ispunio sve što mu je Olivera rekla, Zela odlučuje da posudi pare od mnogih svojih poznanika. Najprije je od Suada uzeo sve pare koje je Suad donio sa sela, obećavajući mu da će mu pripasti mjesto sekretara u vladi. Zatim je od Milana i Danice uzeo pare, obećavajući im da će to mjesto dodijeliti Daničinom rođaku. Pare je uzeo i od frizera Seje, obećavajući da će mu srediti vize za zapad. I od piljara Nere uzima pare, obećavajući mu da će mu izgraditi supermarket. Od Aleksandra također uzima pare, obećavajući mu da će mu pomoći u jednom projektu. Međutim, to mjesto da svojoj ženi Hediji, a pare koje je dobio od svih njih, potroši na renoviranje stana, na novi namještaj, novu garderobu i na novi automobil. Nakon što svi ovi saznaju šta je Zela uradio, planiraju osvetu, ali kada dođu u Zelin stan da mu se osvete, svi dobivaju gadne batine od njegove punice, koja je tada bila u posjeti kod Zele i Hedije. Ona mu da još malo novca na nagovor Hedije, te predlaže mu da unajmi njenog rođaka Kuglu kao tjelohranitelja.

Aleksandar želi voditi ljubav sa Sofijom, pa u apoteci kupuje tablete za povećanje libida. Te tablete će dovesti do mnogih neočekivanih situacija. Prvo će ih popiti Olivera, a zatim sam Aleksandar.

Belma, Saša, Saška i Nešo odlaze na robinzonijadu. Tamo postaju zatočenici profesora, nekadašnjeg policajca, koji na silu želi završiti projekt robinzonijade. Njihovi roditelji primaju poziv za otvaranje luksuznog hotela i kreću u potragu za svojom djecom.

Šesta sezona (2007/2008)[uredi | uredi izvor]

Rile pronalazi ljubav svog života, Lejlu. To je ista ona Lejla koja je pokušala posvađati Belmu i Nenada. Zaljubljen je do ušiju i razmišlja o ženidbi. Mubera i Alma ne samo što nisu oduševljene potencijalnom snahom, nego će uz pomoć Sene sakupljati informacije kako bi rasturile ovu vezu.

Zela posjećuje svoje rodno selo, gdje ga svi stanovnici tog sela srdačno dočekuju. On daje još jedno obećanje, obećava mještanima svog sela da će otvoriti hidrocentralu kako bi selo imalo vodovod. Kako bi se osvetili Zeli, Milan, Sejo i Nero se udružuju, te zajedničkim snagama će ga pokušati izbaciti iz partije. U salon, gdje su sastavljali plan, dolaze Zela i Kugla, pronalaze planove i sve pokvare.

Aleksandar i Sofija se očajnički pokušavaju otarasiti Olivere. Pokušavaju na razne načine: serviranje otrovnih gljiva, te čitanje lažnih članaka o provaljivanjima stanova u Beogradu. Nijedan od načina ne radi, pa odlučuju da je ubijede da je smrtno bolesna, te zovu hitnu koja je treba da šalje na liječenje u Beograd. Nakon što i to ne uspije, Aleksandar i Sofija dovode jednog Aleksandrovog ispitanika u kuću. Taj ispitanik bi svojim čudnim ponašanjem trebao zastrašiti Oliveru. Međutim, Olivera zastraši njega, te ispitanik bježi glavom bez obzira. Aleksandar i Sofija odustaju; do kraja serije neće se riješiti Olivere.

Rile odlučuje da se riješi svog starog sata, koji je unikatan. Svojoj djevojci Lejli kaže da ga proda nekome. Ona ga proda Zeli, kod kojeg je zaposlena kao sekretarica. Naveče on i Rile odu na večeru, gdje mu Zela pokaže svoj novi sat. Rile ga prepozna, naljuti se i ode. Zove Lejlu, te je ostavlja. Lejla je očajna, te zove Senu da joj pomogne da ona i Rile ponovo budu zajedno. Ona joj kaže da mu slaže da je trudna. Plan uspjeva - Rile i Lejla su ponovo zajedno, uprkos Muberinom negodovanju. Sutradan idu na odmor koji je Lejla dobila na nagradnoj igri. U tom istom hotelu će kasnije biti i Alma i Suad, Milan i Danica, te Aleksandar i Sofija.

U zgradu dolaze Zelini i Hedijini rođaci, sa mnogo glupih zahtjeva. Hedija prepozna svoju prvu ljubav, ali policija dođe i uhapsi ga. Poslije, kada Zela vidi njegova ljubavna pisma prema Hediji, naredi da se isti uhapsi.

Belma, Saša, Nenad i Saška žele da pobjegnu sa robinzonijade, ali su potpisali ugovor koji ih obavezuje da ostanu. Međutim, ipak bježe kada otkriju da je njihov profesor homoseksualac. Sutradan profesor i njegov pomoćnik Veso otkriju da ih nema. Ljutiti profesor šalje poruku roditeljima kako su djeca pobjegla. Roditelji odu u šumu da nađu djecu, ali ih Veso odvede u hotel, čiji je vlasnik profesor. Oni će odsjesti u hotelu besplatno dok djeca ne završe snimanje reality showa zvanog "Robinzonijada". Profesor će se kasnije udvarati Milanu i Suadu. Djeca će sutra biti vraćena nakon što završe snimanje.

Situacija oko djece se toliko zakuhala, da se u cijeli slučaj umiješala i policija. Dolaze inspektorica i njen kolega. Oni su iz Sarajeva, ali se prave da su Slovenci. Milan i Suad upoznaju inspektoricu, obojica se zaljubljuju u nju, te dogovaraju sastanak s njom. Inspektorica to javi Almi i Danici, koje prirede nimalo ugodno iznenađenje za svoje muževe.

U hotel dolaze i Zela, te Rile i Lejla. Profesor upoznaje Zelu, u kojeg se zaljubljuje. Rile pronađe Zelu u bazenu i počne ga daviti, govoreći mu kako je njihovo prijateljstvo gotovo. Profesor ga pokuša odbraniti, no Rile ga baci u bazen. Zela da profesoru vještačko disanje, a kada shvati da je profesor homoseksualac, i sam ga gurne u bazen. Rile saznaje da su djeca nestala, te sreće Almu i Suada, koji nisu baš sretni kada ga vide. Suad ode od Rileta, te vidi Zelu, od kojeg traži da mu vrati pare.

Hedija želi da bude gospođa, te se upiše u autoškolu. Instruktor se zaljubljuje u nju. To vidi Kugla, te prebije instruktora. Sigurno bi ga ubio da Zela nije nazvao i rekao da Kugla dođe u hotel, te da ga spasi od Suada.

Miro i Sena također odlaze u hotel. Povedu i Muberu sa sobom. Mubera je odlučna u namjeri da odvoji Rileta od Lejle. Na pola puta do hotela Sena dobiva trudove, te moraju skrenuti u bolnicu. Na putu do bolnice Miro udari dvojicu ljudi. Pošto nije bilo mjesta za njih, morao je da ukrade kombi u jednom selu. Udari i jednu ženu, te je imao kombi pun invalida. Također, prebrzo je vozio, te ga juri policija. On u gradu obavi razmjenu kombija sa jednim čovjekom. Sada taj čovjek ima Mirin ukradeni kombi, a Miro ima stari kombi. Ekipa stiže do bolnice. Senu će poroditi libijski ginekolog, bivši veterinar, Muaz Albasri. Miro mu prijeti da će ga ubiti ako se Seni nešto desi. U bolnicu dolazi i žena koja dobiva dvojke, čiji je otac jedan mafijaš. Zbog tih dvojki Miro dobiva gadne batine, te odlučuje da se osveti krivcu - doktoru Muazu, koji mu je rekao da je dobio dvojke. U tom svemu dolazi i Sena sa sinom u naručju. Miri se ostvario san snova - dobio je sina!

Serija nikada nije završila, s obzirom na to da nakon 206. epizode postoji najava za iduću epizodu, no ta epizoda nikada nije prikazana.

Novogodišnji specijali[uredi | uredi izvor]

Snimljeno je ukupno 4 novogodišnja specijala: prva tri su televizijski filmovi emitovani 2002, 2003. i 2004. godine, a četvrti specijal je mini serija "Mikrofon je vaš", koja je emitovana 2006. godine i sastoji se iz 2 epizode.

Uloge[uredi | uredi izvor]

Glavne[uredi | uredi izvor]

Lik Glumac Sezone
1 2 3 4 5 6
Mubera Polovina-Gaćo Nada Đurevska Glavni
Milan Golijanin Ljubiša Samardžić Glavni
Danica Golijanin Jasna Diklić Glavni
Suad Husika Admir Glamočak Glavni
Alma Husika Meliha Fakić Glavni
Rifat "Rile" Polovina Mirvad Kurić Glavni
Oskar Prohaska Zoran Bečić Glavni Epizodni
Belma Husika Amra Kapidžić Glavni
Miro Zvrk Izudin Bajrović Glavni
Sena Zvrk Emina Muftić Glavni
Tonči Rijad Ljutović Glavni
dr. Muaz Albasri EpizodniDvostruki bodež
Hrvoje Uskok Žan Marolt Glavni Epizodni
Sanja Sanda Krgo Glavni Epizodni
Merima Husika Lejla Zvizdić Glavni
Nejra Husika Maja Ibrahimpašić Glavni
Vinko Uskok Boris Dvornik Epizodni Glavni
Zejnil "Zela" Mutapčić-Hadžiabdagić Enis Bešlagić Epizodni Glavni
Sabahudin "Saša" Kreljo Ermin Sijamija Epizodni Glavni
Nadir Hadžić Emir Hadžihafizbegović Glavni
Sofija Jović Tatjana Bošković Glavni
Aleksandar Jović Borislav Stjepanović Glavni
Nenad Golijanin Mario Drmać Glavni

Dvostruki bodež Rijad Ljutović je u seriji igrao dvije uloge: u prvoj sezoni igrao je Tončija, a u posljednjoj epizodi serije je glumio veterinara/ginekologa.

Dvostruki bodež Enis Bešlagić je ulogu Zele igrao od 30. epizode do kraja serije, ali je prije toga igrao sporednu ulogu Zuke u novogodišnjem specijalu 2002. godine.

Dvostruki bodež Mario Drmać je ulogu Nenada Golijanina igrao u novogodišnjem specijalu 2003. te od 121. epizode do kraja serije, ali je prije toga igrao sporednu ulogu konobara u novogodišnjem specijalu 2002. godine.

Epizodne[uredi | uredi izvor]

Ime glumca/glumice Uloga u seriji
Mediha Musliović Ranka
Drago Buka Nero
Sanja Burić Dijana
Dženita Imamović Hedija Mutapčić-Hadžiabdagić
Nermin Omić Sejad "Sejo"
Faketa Salihbegović-Avdagić Zlata
Snežana Marković Saška Jović
Rade Čolović Soko Sivi
Narcis Babić Žuti
Robert Krajinović francuski oficir SFOR-a
Ksenija Jovanović Olivera Atanacković
Nela Đenisijević Lejla Muratagić
Miraj Grbić advokat Spasić
Željko Stjepanović inspektor Željko Žiga
Šerif Aljić Krezo
Muhamed Bahonjić Gojko Rundić "Dekan"
Amina Begović Sofija Ceger
Nakib Abdagić policajac Petar Krstić
Vladimir Divjak profesorDvostruki bodež
Alija Aginčić Veso
Šefika Korkut-Šunje Rahima Husika
Vedrana Seksan inspektorica Jasmina Salčin
Anita Memović inspektorica
Mugdim Avdagić policajac
Lana Barić Kiki
Almir Kurt doktor Karić
Haris Burina travarDvostruki bodežDvostruki bodež
Saša Oručević Mario
Jasmin Mekić poštar Amir
Sead Pandur medicinski radnik
Midhat Kušljugić nervozni poštar
Lana Zablocki medicinska sestra
Alen Muratović hodža Sikirić
Hadžija Hadžibajramović Hedijina mama
Velimir Njirić doktor Kovačević
Velid Šalaka inspektor Caja
Sead Bejtović fotograf
Edin Drljević vozač taksija
Bajruzin Hajro Planjac Habe
Haris Begović Marko

Dvostruki bodežVladimir Divjak je kroz seriju promijenio dvije uloge: u četvrtoj sezoni glumio je policajca, u petoj sezoni je glumio Suadovog rođaka Ragiba, a u šestoj sezoni je ponovo glumio policajca, koji se transformirao u profesora.

Dvostruki bodežDvostruki bodežIako se njegovo ime i prezime ne spominje u seriji, kada Miro, Sena, Zela i Hedija dolaze u njegovo dvorište u 92. epizodi, na ogradi se vidi njegovo ime i prezime - Kasim Musa.

Specijalni gosti[uredi | uredi izvor]

Ime glumca/glumice Uloga u seriji
Dragan Marinković Ante
Milan Pavlović Sake
Suada Ahmetašević Ana
Bojana Gregorić Brižit
Dejan Aćimović Dejvid

Epizode[uredi | uredi izvor]

Sezona Epizoda Originalno emitiranje
Premijera sezone Kraj sezone
1 44 22. septembar 2002. 20. juli 2003.
2 37 21. septembar 2003. 30. maj 2004.[2]
3 19 19. septembar 2004. 30. januar 2005.
4 42 11. septembar 2005.[3] 2. juli 2006.[4]
5 34 17. septembar 2006. 20. maj 2007.[5]
6 30 20. septembar 2007.[6] 17. april 2008.[7]

Zemlje u kojima se serija prikazala[uredi | uredi izvor]

Zemlja Kanal
Bosna i Hercegovina FTV
RTRS
Crna Gora TVCG 1[8][9]
TV Vijesti
Srbija RTS 1[10]
RTV Pink[11]
Hrvatska TV Sljeme
Slovenija TV SLO 2[12]
Makedonija A1[13]

Dvostruki bodež Srbija i Crna Gora su bile jedinstvena država kada je krenulo prikazivanje ove serije.

Zanimljivosti[uredi | uredi izvor]

U posljednjoj 206. epizodi postoji najava za sljedeću epizodu. Ta je epizoda trebala biti prikazana u jesen 2008. Međutim, ta epizoda nikada nije prikazana.
  • U posljednjoj 206. epizodi, postoji najava za sljedeću epizodu, te je najavljeno da će ta epizoda biti prikazana u jesen 2008. Međutim, ta jesen nikad nije došla, s obzirom da ta epizoda nikada nije prikazana, čak niti tokom brojnih repriziranja. Do danas niko nije dao objašnjenje zašto serija nikada nije završena.
  • Viza za budućnost je jedina uspješna serija koju je producirala produkcijska kuća Mebius film. Sve ostale serije od te produkcijske kuće doživjele su neuspjeh zbog loše gledanosti.
  • Radni naziv serije bio je "Pasoš za budućnost".[14]
  • Neki od sponzora serije bili su Dnevni avaz, Grand kafa, Vispak, Hyundai Auto BH i Dallas namještaj.
  • Četvrtu i petu sezonu su producirale produkcijske kuće Mebius film iz Sarajeva i Direct Media iz Beograda.
  • Režiser četvrte sezone i novogodišnjeg specijala 2004. godine je bio Admir Glamočak, koji je u seriji glumio Suada Husiku.
  • Uloga Alme Husike je prvobitno bila namijenjena Selmi Alispahić[15], ali nakon što ona nije prihvatila ponudu, ulogu je dobila tuzlanska glumica Meliha Fakić.
  • Četvrta, peta i šesta sezona nisu svoje premijerno prikazivanje imale u Bosni i Hercegovini, već u Srbiji na Pinku. Tamo su se prikazivale posebno pripremljene epizode (od originalnih epizoda se razlikuju po tome što traju 45 umjesto 35 minuta), te je na početku pisalo da je producent serije Pink.
  • Serija je, osim u Sarajevu, snimana i u Goraždu, Palama, Ilidži i na Jahorini.
  • Glumci Ermin Sijamija i Amra Kapidžić koji su u seriji igrali momka i djevojku, u stvarnom životu su muž i žena.[16]
  • Glumci Nermin Omić i Faketa Salihbegović-Avdagić koji su u seriji igrali supružnike Seju i Zlatu, ponovo su igrali supružnike i u filmu Švedsko srce moje majke iz 2021. godine.
  • U seriji su svoje posljednje uloge ostvarili glumci Zoran Bečić (1939 - 2006) i Ksenija Jovanović (1928 - 2012).
  • Uprkos odličnoj gledanosti, Viza za budućnost je tokom čitavog emitovanja bila izložena negativnim kritikama kritičara,[17][18] a 2006. godine, kritičar Radovan Marušić je pozvao sve glumce da napuste rad u seriji, optužujući seriju da je "televizijska mora i muka živa".[19]

Greške i nedoslijednosti[uredi | uredi izvor]

  • U brojnim epizodama se vide mikrofoni i kamere koji prate glumce, a u nekoliko navrata se vide čak i kamermani.
  • U 1. epizodi, Milan i Danica spominju kako su proveli 10 godina u Norveškoj, a u jednoj od kasnijih epizoda se spominje kako su tamo proveli 4 godine.
  • U 5. epizodi, Mubera spominje kako je njezino djevojačko prezime Polovina, a udato prezime Gaćo, što bi značilo da je Gaćo prezime i njezinog pokojnog muža. Međutim, kada u seriju dođe Nadir, brat njezinog pokojnog muža, njegovo prezime je Hadžić. Nemoguće da su dva brata imala različito prezime.
  • U 6. epizodi, kada su Milan i Miro igrali šah, Miro je imao otkopčan rajfešlus na svom radnom odijelu. Kada je Milan otišao napolje da vidi je li sve u redu sa autom, Miro je zakopčao rajfešlus. A kada se Milan vratio, Miro je opet imao otkopčan rajfešlus. U istoj epizodi, Danica kaže Milanu kako joj je Mubera rekla da se uopšte nije promijenila, a ustvari, to je Danica rekla Muberi.
  • U 29. epizodi, Alma, kada je vidjela Danicu ogrnutu lisicom, rekla joj je "Ogrnula si se sa lisicom usred ljeta", a u narednoj sceni, kada Vinko dolazi u Sarajevo, vidi se snijeg napolju. U istoj epizodi, Danica u jednoj sceni kaže Seni kako ne zna latinicu nego samo ćirilicu, a u idućoj sceni Danica kaže Almi kako govori nekoliko stranih jezika.
  • Tokom novijih repriziranja serije, FTV uvijek preskoči 30. kao i 202. epizodu. Nije poznato zašto je to tako, ali vjerovatno su trake sa tim epizodama oštećene ili izgubljene. Snimci tih epizoda, međutim, postoje na internetu, a snimljeni su za vrijeme starijih repriziranja serije.
  • U 39. epizodi, Milan je rekao: Stiže viski, gospodine Sofija.
  • U ranijim epizodama se vidi kako je Ranka zaposlena u opštini Novi Grad, ali se u kasnijim epizodama vidi da je zaposlena u opštini Centar.
  • Prije svake epizode prikaže se natpis "U prošloj epizodi" i onda se prikaže kratak sadržaj prošle epizode. Međutim u 6. epizodi, nije prikazan taj natpis, a u 42. epizodi, umjesto "U prošloj epizodi" pisalo je "U slijedećoj epizodi".
  • Također, nakon svake epizode, prikaže se natpis "U sljedećoj epizodi" i onda se prikaže najava svega što će se desiti u sljedećoj epizodi. Međutim nakon završetka 87. epizode, u najavi za sljedeću epizodu, prikazane su scene, koje u toj sljedećoj, odnosno 88. epizodi, nisu nikada emitovane: doktor Karić kako pregleda Suada, susret Suada i Zele u bolnici, dolazak Sokola i Žutog kod Sene, Belma kako sprema doručak itd...
  • U 41. epizodi, policajac Petar spominje kako je Nadir otišao u Nizozemsku 1996. godine, a u istoj epizodi, kada Nadir dođe u opštinu kod Ranke, govori joj kako je otišao tamo 1995. godine. Onda, u 57. epizodi (emitovanoj 2003. godine), Nadir spominje kako je došao u Bosnu poslije 5 godina, što bi značilo da je tamo otišao 1998. godine.
  • U 42. epizodi, Mubera je rekla "Moram se javiti neni" umjesto Seni.
  • U 47. epizodi, Alma je rekla kako je opsada Sarajeva trajala 1100 dana, a ustvari trajala je 1425 dana.
  • U drugoj sezoni, prije scena koje prikazuju Krezu, Prohasku i Spasića kako kockaju prikaže se slika Hotela Saray. Međutim, te scene nisu snimljene u Hotelu Saray, već u plavoj sobi u stanu Husika-Golijanin, što se jasno može vidjeti po rasporedu namještaja u sobi.
  • U 50. epizodi, kada Mubera otvara vrata Sofiji, u trpezariji se čuje dijalog Danice i Alme iz prethodne scene, što dokazuje da scene nisu snimane redoslijedom kojim su prikazane.
  • Plava soba je bio naziv za sobu u kojoj je najprije stanovala Belma, a zatim Milan i Danica. Međutim, ta soba ni u jednom trenutku nije bila plava. Naime, do 65. epizode, ta soba je bila žuta, a od 65. pa sve do kraja serije ta soba je bila crvena.
  • U 66. epizodi, dok su Zlata i Nejra razgovarale na telefon, Nejra je rekla da Mubera nije kod kuće, a u tom trenutku Mubera je bila kod kuće.
  • U 68. epizodi, kada je Zela razgovarao sa Muberom preko telefona, ona mu je rekla da je Rile u kuhinji, a on je u prethodnoj sceni izašao iz stana.
  • U 69. epizodi, emitovanoj 2004. godine, Sena spominje "aerodrome van Republike Bosne i Hercegovine". Taj naziv se prestao koristi još 1997. godine i u upotrebi je isključivo naziv Bosna i Hercegovina.
  • U 78. epizodi, Merima spominje kako registarska oznaka Milanovog auta (Renault Scenic) glasi 618-E-363, što potvrđuje i Milan u jednoj od narednih epizoda, a ustvari ona glasi 639-M-323 što se i vidi u svim epizodama.
  • U 85. epizodi, kada je Zela predstavljao Rileta Hediji, rekao je da se zove Rifet, a ustvari je Rifat.
  • U 58. epizodi, kada Milan ulazi u Alminu i Suadovu sobu, primjećuje se kako se ta soba nalazi na spratu. Međutim, u 86. epizodi, vidi se da se ta ista soba nalazi u prizemlju.
  • Boris Dvornik je bio u glavnoj glumačkoj postavi tokom cijele treće sezone, međutim nije se pojavio niti u jednoj epizodi treće sezone. Isti je slučaj sa Lejlom Zvizdić i Majom Ibrahimpašić, koje se nisu pojavile ni u jednoj epizodi šeste sezone, a bile su u glavnoj glumačkoj postavi do kraja sezone.
  • U 101. epizodi, primjećuje se kako unutrašnja strana ulaznih vrata u stanu Husika-Golijanin ima špijunku. Međutim, ta ista vrata, sa vanjske strane nemaju špijunku.
  • Stan je u početku bio dvoetažni, te su u trpezariji bile stepenice koje su vodile ka gornjem spratu, međutim od 101. epizode tih stepenica više nema.
  • U epizodama četvrte sezone, emitovanim u jesen 2005. godine, SFOR dolazi u zgradu kako bi uhapsio ratnog zločinca. Međutim, u vrijeme kada su te epizode premijerno emitovane, SFOR više nije postojao.
  • U 124. epizodi, vidi se kako Aleksandrov automobil (Hyundai Sonata) ima različite prednje i zadnje tablice. Prednja tablica je BG 222-53 a zadnja tablica je BG 912-50.
  • U epizodama pete sezone, emitovanim u jesen 2006. godine, vide se natpisi na kojima piše: Izbori 2002. Vjerovatno se misli na Opće izbore 2002.
  • U 22. epizodi se spominje kako je Belma začeta na žurci na Marindvoru, a u 171. epizodi se spominje kako je Alma zatrudnila sa Belmom u Neumu.
  • U 172. epizodi, Aleksandar i Saška dolaze taksijem do željezničke stanice, a vozač im na kraju vožnje kaže da je vožnja koštala 7 maraka. Ali, zgrada gdje je snimana Viza za budućnost (a gdje također žive i Aleksandar i Saška) se zapravo nalazi odmah pored te željezničke stanice, tako da je nemoguće da je vožnja taksijem koštala toliko.
  • U 187. epizodi, Olivera počinje pričati Aleksandrovom ispitaniku priču o fabrici stakla u Paraćinu. Međutim, u istoj epizodi, ona, kada Danici želi ispričati istu tu priču, umjesto Paraćin kaže Pančevo.
  • Selo Trpkovići odakle dolazi Zela zapravo ne postoji.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Izvještaj o radu RTVF BiH u 2007. godini i proširena Informacija o stanju u RTVFBiH
  2. ^ "PREGLED PROGRAMA ZA SUBOTU, 05.06.2004. VIZA ZA BUDUCNOST, domaca igrana serija, 81. epizoda (repriza)". Arhivirano s originala 7. 6. 2004. Pristupljeno 29. 6. 2023.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  3. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala 9. 5. 2006. Pristupljeno 9. 5. 2006.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link) CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  4. ^ "2.7.2006". Arhivirano s originala, 7. 7. 2006. Pristupljeno 15. 6. 2023.
  5. ^ Nedjelja, 20. maj 2007.
  6. ^ Nova sezona serije "Viza za budućnost“
  7. ^ Četvrtak, 17. april 2008.
  8. ^ srijeda, 3. august 2011.
  9. ^ Programska šema - TV CG 1
  10. ^ "Viza za budućnost" najgledanija serija
  11. ^ Ponedjeljak, 3. septembar 2007.
  12. ^ [1]
  13. ^ Виза за во иднина/Viza za buducnost
  14. ^ [2] Nezavisne novine, 11.01.2003
  15. ^ Mnogi me zaobilaze zbog mog brata i ja to smatram primitivizmom
  16. ^ SJEĆATE SE BELME I SAŠE IZ “VIZE ZA BUDUĆNOST”? Danas su u braku, Saša izgleda bolje nego ikada , a BELMA... IZNENADIT ĆETE SE
  17. ^ [3] Max Magazin, 18. oktobar 2002.
  18. ^ Čekajući nove Nadrealiste Start, 24. januar 2006.
  19. ^ U ime dostojanstva glumačkog poziva, napustite seriju Oslobođenje, 26. januar 2006.