Viza za budućnost

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Viza za budućnost
Viza za budućnost
Logovzb.jpg
Autor(i) Sulejman Kupusović
Vojislav Milašević
Nedžad Begović
Glume Nada Đurevska
Admir Glamočak
Meliha Fakić
Ljubiša Samardžić
Jasna Diklić
Mirvad Kurić
Emina Muftić
Izudin Bajrović
Enis Bešlagić
Država porijekla Bosna i Hercegovina BiH
Jezik bosanski
Broj epizoda oko 200 epizoda
Produkcija
Trajanje 25 minuta
Emitiranje
Emitiranje 1. septembar 2001.–27. oktobar 2008.
Vanjski linkovi
Članak o seriji na IMDb-u


Viza za budućnost je bosanskohercegovačka TV serija producentske kuće Mebius film. Prikazivanje je započelo 2001. godine na Federalnoj televiziji. Ova serija je tokom prikazivanja zabilježila veliku gledanost na FTV-u. Posljednja epizoda je prikazana 27. oktobra 2008. godine.

Sadržaj[uredi | uredi izvor]

Porodica bošnjaka živi u stanu srpske Golijanin porodice koja je izbjegla tokom rata u Norvešku pošto je njihov stan uništen u ratu. Drama nastaje kada se porodica Golijanin zbog nostalgije vraća u Sarajevo i namjerava da živi u svom stanu. Porodica Husika koje predvodi čvrsta žena Alma, njen suprug uvijek potlačeni i kokuz Suad i njegova punica Mubera sa još troje djece Nejra, Merima i Belma ne želi izaći iz stana dok im se ne napravi novi stan i ne namjeravaju pustiti Golijanine u stan. Porodica Golijanin predvođena Milanom, penizionisanim diplomatom i političarem, Danicom, njegovom ljubomornom i borbenom ženom i sinom Nešom koje je ostao u Norveškoj, ali se vraća u petoj sezoni. Komšije Husikama su Sena, koja je dosadna i poznata po tome što sve zna i Mirom, srbinom koji ima želju da im dijete i koji se potpuno asimilirao sa ovdašnjim stanovništvom. Nakon što ih Husike ne puštaju u stan oni nakratko prelaze u kod Mire, kojeg nacionalno osvijeste i pokušavaju ga okrenuti protiv Sene. Na dan deložacije Husika dolazi rješenje u kojem piše da dvije porodice moraju živjeti zajedno. Tokom zajedničkog stanovanja dolazi do stalnih sukoba, a često ih miri kabadahija Rile, Muberin sin, Almin brat, Suadov šura kojeg se Suad jako boji i Milanov dobar prijatelj. Usput silom prilika useljava se i šaner hrvat Hrvoje Uskok koji upada neprestano u nevolje, a zatim odlazi sa ocem. Tu su i piljari piroman Nero i njegova supruga Dijana zatim frizeri škrti Sejo i darežljiva Zlata. Kasnije se useljava porodica Mutapčić-Hadžiabdagić predvođeni konobarom Zelom koji dolazi u Sarajevo sa trudnom suprugom Hedijom da mu se sin tamo rodi i ta ga može zvati Sarajlica. Milan koji pokušava podići iz pepela svoju političku karijeru osnivajući Građansko-seljačku stranku (GSS) čiji član postaje Zela i na kraju na neobičan način dolazi na mjesto ministra. Kasnije se iz Srbije doseljavaju porodica Jović predvođena psihologom Aleksandrom, bibliotekarkom Tanjom, njihovom kćeri Saškom i senilnom majkom Oliverom. Sve se završava u jednom hotelu nakon što se Sena porodi, Zela da ostavku na mjestu ministra, Rile se oženi, a dvije porodice konačno se sprijateljuju.

Glumačka postava[uredi | uredi izvor]

Ime glumca/glumice Uloga u seriji
Nada Đurevska Mubera Polovina - Gaćo
Admir Glamočak Suad "Sudo" Husika
Meliha Fakić Alma Husika
Ljubiša Samardžić Milan Golijanin
Jasna Diklić Danica Golijanin
Mirvad Kurić Rifat "Rile" Polovina
Zoran Bečić Oskar Prohaska
Emina Muftić Sena
Izudin Bajrović Miro
Enis Bešlagić Zejnil "Zela" Mutapčić-Hadžiabdagić
Amra Kapidžić Belma Husika
Dženita Imamović Hedija Mutapčić-Hadžiabdagić
Borislav Stjepanović Aleksandar "Aco" Jović
Tanja Bošković Sofija Jović
Ermin Sijamija Sabahudin "Saša" Kreljo
Sanja Burić Dijana
Drago Buka Nero
Žan Marolt Hrvoje Uskok
Boris Dvornik Vinko Uskok
Nermin Omić Sejo
Faketa Salihbegović Zlata
Maja Ibrahimpašić Nejra Husika
Lejla Zvizdić Merima Husika
Rade Čolović Soko Sivi
Narcis Babić Žuti
Mario Drmać Nenad "Nešo" Golijanin
Robert Krajinović francuski oficir SFOR-a
Mediha Musliović Ranka
Rijad Ljutović Tonči,doktor
Ksenija Jovanović Saška Jović
Nela Đenisijević Lejla
Miraj Grbić advokat Spasić
Emir Hadžihafizbegović Nadir
Sanda Krgo Sanja cvjećarka
Vedrana Seksan Inspektorica
Željko Stjepanović Inspektor Žiga
Šerif Aljić Krezo
Nakib Abdagić Policajac

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]