Vladimir Jovanović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Vladimir Jovanović
Rođenje (1971-07-08) 8. juli 1971 (52 godine)
SFRJ

Vladimir Jovanović (rođen 8. jula 1971) jest crnogorski novinar.

Diplomirao je politikologiju na Fakultetu političkih nauka. Radio za nezavisni nedeljnik Monitor iz Podgorice.

Za vrijeme 1990-ih, kao beogradski dopisnik, obrađivao je vojno-političke i druge treme, uključujući ratove u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Također bio vojno-politički komentator nedjeljnika NIN, magazina Intervju, specijalizovane agencije na engleskom jeziku V.I.P. news service, te u to vrijeme jedinog nezavisnog srbijanskog dnevnog lista Naša Borba.

U svojim tekstovima razotkrivao je tajne logističke i obavještajne veze koje je Vojska Republike Srpske (VRS) održavala s Beogradom.

Prvi je, u tadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji, objavio sistematizirane činjenice kako Armija Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) tokom vremena izgrađuje sve uspješnije odbrambene kapacitete i prognozirao kraj vojne dominacije VRS-a.

Jovanović je posebno obrađivao strategijske reference koje je imao Peti korpus ARBiH-a i potencirao ličnu ulogu i sposobnost njegovog zapovjednika Atifa Dudakovića.

U februaru 2007. uhapsio ga je MUP Crne Gore jer je to naredio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju s namjerom da bude krunski svjedok u završnici Veselinu Šljivančaninu, majoru Jugoslavenske narodne armije (JNA), ali je on odbio da svjedoči.