Vodikova veza

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Vodikova veza u molekuli DNA između guanina i citozina

Vodikova veza je intermolekulska veza koja nastaje između molekula u kojima je vodonik vezan za atom visoke elektronegativnosti (F,O, N). Zajednički elektronski par u vezama H-F, H-O, H-N je toliko pomaknut na stranu elektronegativnog atoma, da dolazi do razdvajanja naboja (dipol). Pozitivni dio molekule (H+) privlači negativan kraj druge molekule i formira se intermolekulska veza. Vodikova veza je slabija od ionske ili kovalentne veze.

H-F∙∙∙∙∙H-F∙∙∙∙∙∙H-F

Jačine vodikove veze:

  • F—H...:F (155 kJ/mol)
  • O—H...:N (29 kJ/mol)
  • O—H...:O (21 kJ/mol)
  • N—H...:N (13 kJ/mol)
  • N—H...:O (8 kJ/mol)
  • HO—H...:OH3+ (18 kJ/mol)

Vodikova veza nije prisutna samo među istovrsnim molekulama u kojima je vodik vezan za atom visoke elektronegativnosti. Ona se javlja i među različitim molekulama, npr. između NH3 i H2O, čime se objašnjava rastvorljivost amonijaka u vodi.

Postojanje vodikove veze omogućava postojanje trodimenzionalne strukture proteina i postojanje dvostrukih spirala u molekulama nukleinskih kiselina (DNK).

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: