Vojni aerodrom Menagh

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Bih-usa.svg Ovaj članak nije preveden ili je djelimično preveden.
Ako smatrate da ste sposobni da ga prevedete, kliknite na link uredi i prevedite ga vodeći računa o enciklopedijskom stilu pisanja i pravopisu bosanskog jezika.
Preferences-system.svg Ovom članku je potrebna jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Grb vojnog vazdohuplovstva Sirije

Vazdušna baza Menagh (ili Aerodrom Minnigh, Vazdušna baza Minakh) je vazdušna baza, sagrađena za potrebe sirijske vojske, koja se nalazi 6 km južno od Azaza, a sjeverno od Alepa.

Baza je dom nekoliko aviona i velikom broju helikoptera.

Od početka augusta 2012. baza Menagh je bila pod opsadom Slobodne sirijske armije i Al-Nusre, a prisutni su bili i sunitski borci iz susjednog Iraka. 6. augusta 2013., oko 70 preostalih vojnika sirijske vojske se povuklo, ostavivši aerodrom pod kontrolom pobunjenika. Prema procjenama,[citat potreban] poginula su 52 pripadnika sirijske vojske, dok su pobunjenici izgubili 36 boraca.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]