Waiting for the Sun

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Waiting for the Sun
Studijski album The Doorsa
Objavljen1. juli 1968.
SnimljenDecembar 1967maj 1968.
MjestoHollywood, California
StudioTTG Studios
ŽanrBlues-rock, psihodelični rock, hard rock
Trajanje32:59
IzdavačElektra
Producent(i)Paul A. Rothchild
Hronologija albuma The Doorsa
Strange Days
(1967)
Waiting for the Sun
(1968)
The Soft Parade
(1969)

Waiting for the Sun je treći album grupe The Doors koji je objavljen u julu 1968. godine. Glavna namjera muzičara iz ove grupe pri snimanju ovog albuma je bila da dostignu i nadmaše umjetnička dostignuća sa prethodnog albuma Strange Days. Prva pjesma sa ovog albuma "Hello I Love You" koja se našla na njihovoj drugoj singl ploči bila je veoma popularna kod publike poput pjesme "Light My Fire" sa prvog albuma, te ukazuje na to da je grupa krenula prema komercijalnijem pop stilu. "Waiting for the Sun" bio je komercijalno veoma uspješan album, ali nije ostvaren njihov prvobitni glavni cilj prije snimanja da se ostvari umjetničko djelo.

Ipak, iz prosječnosti album izvlače dvije pjesme. Prva je "Not to Touch the Earth" mračna, pomalo disonantna melodija se metafizičkim tekstom. Jim Morisson započinje ovu pjesmu sa tekstom koji je uzet iz knjige pod nazivom "The Golden Bough" (bos. "Zlatna grana") škotskog antropologa Jamesa Georga Frazera, a koja je bila studija o magiji i religijama u ranim kulturama. Ovo je jedan od mnogobrojnih primjera dubine poznavanja književnosti od strane Jima Morrisona. Prvobitno, ova pjesma je trebala biti središnji dio "epske" pjesme "Celebration of the Lizard." Međutim, usljed nedovoljno pripremljenog muzičkog materijala došlo je do zastoja pri snimanju, a samo je pjesma "Not to touch the Earth" na kraju snimljena na ploču. Cijela pjesma "Celebration of the Lizard" može se poslušati na albumima The Doors in Concert i na Absolutely Live.

Druga pjesma je "Spanish Caravan", gdje je gitarista Robby Krieger koristio početnu melodiju iz pjesme "Asturias" španskog kompozitora Isaaca Albeniza. U toj pjesmi je istovremeno pokazao i svoju vještinu sviranja akustične gitare. Ova pjesma predstavlja jednu od prvih kombinacija flamenca i rock muzike, a ujedno će imati utjecaja na brojne progresivne rock grupe kao i heavy metal grupe iz 1970-ih i 1980-ih koje su u svojoj muzici koristile melodije iz Klasične muzike. Na albumu "Waiting for the Sun" nalaze se i dvije antiratne pjesme ("The Unknown Soldier" i "Five to One") u kojima je Jim Morrison jasno izrazio svoje protivljenje Vijetnamskom ratu.

Spisak pjesama[uredi | uredi izvor]

  1. "Hello, I Love You"
  2. "Love Street"
  3. "Not to Touch the Earth"
  4. "Summer's Almost Gone"
  5. "Wintertime Love"
  6. "The Unknown Soldier"
  7. "Spanish Caravan"
  8. "My Wild Love"
  9. "We Could Be So Good Together"
  10. "Yes, the River Knows"
  11. "Five To One"

Bonus pjesme (reizdanje iz 2006)[uredi | uredi izvor]

  1. "Albinoni's Adagio in G minor" – 4:32
  2. "Not to Touch the Earth" (dijalog) – 0:38
  3. "Not to Touch the Earth" (take 1) – 4:05
  4. "Not to Touch the Earth" (take 2) – 4:18
  5. "Celebration of The Lizard" (eksperiment / rad u toku) – 17:09

Izvođači[uredi | uredi izvor]

Top lista[uredi | uredi izvor]

Godina Lista Pozicija
1968. Billboard Pop albumi (Billboard 200) #1

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Chuck Chrisafulli and Dave DiMartino - The Doors - When the Music's Over, izdavač Thunder's Mouth Press, ISBN 1 56025 266 pogrešan ISBN 9, objavljeno 2000. godine, str. 1-176.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]