Web-sajt

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Web sajt)
Idi na: navigacija, traži
NASA-ina početna stranica

Web-sajt (ili web-mjesto) (eng. Website, web site),[1] jednostavno sajt (eng. site),[2] jeste skup povezanih web-stranica tipično serviranih s jedne web-domene. Web-sajt je smješten (hostovan) na najmanje jednom web-serveru, dostupan preko mreže poput interneta ili privatne LAN-mreže preko internetske adrese poznate kao URL. Svi javno dostupni web-sajtovi kolektivno čine World Wide Web.

Web-stranica je dokument, obično napisan u običnom tekstu prošaran instrukcijama formatiranja od Hypertext Markup Languagea (HTML, XHTML). Web-stranica može uključiti elemente iz drugih sajtova s odgovarajućim HTML kodovima.

Web-stranicama se pristupa i transportiraju se sa Hypertext Transfer Protocolom (HTTP), koji može opcionalno upotrijebiti enkripciju (HTTP Secure, HTTPS) da omogući sigurnost i privatnost za korisnika od sadržaja web-stranice. Korisnička aplikacija, obično internetski preglednik, renderira sadržaj stranice prema HTML markup instrukcijama na monitoru.

Stranice na web-sajtu mogu često biti preuzete preko jednostavnog Uniform Resource Locatora (URL), koji se zove i web-adresa. URL-ovi stranica organiziraju stranice u hijerarhiju, iako hyperlinking između njih izražava doživljaj strukture stranice čitaocu i vodi navigaciju čitaoca sajta koja uglavnom obuhvata početnu stranicu s većinom linkova na web-sadržaju sajta, a, dopunski, i prema linkovima "O (nama)", "Kontakt" i sl.

Neke web-stranice zahtijevaju pretplatu za pristup nekim ili svim svojim sadržajima. Primjeri pretplate web-sajtovima uključuju dosta poslovnih stranica, dijelova web-stranica za novosti, akademskim sajtovima, sajtovima za igrice, razmjenu datoteka, forumima, web-mailovima, društvenim mrežama itd.

Pregled[uredi | uredi izvor]

Web-sajtovi imaju dosta funkcija i mogu biti korišteni u različitim prilikama; web-sajt može biti lični, komercijalni, web-sajt vlade ili neprofitne organizacije. Web-sajtovi mogu biti djelo pojedinca, poslovne ili druge organizacije i obično su vezani za posebnu temu ili svrhu. Svaki web-sajt može sadržavati hiperlinkove na druge web-sajtove, tako da razlika među pojedinačnim sajtovima, iz perspektive korisnika, može biti nejasna.

Web-sajtovi su pisani u HTML-u ili konvertirani u njega i pristupa im se softverskim interfejsom poznatim kao user agent. Web-stranice mogu biti prikazane na velikom rasponu računarskih i internetskih uređaja različitih veličina, uključujući desktop računare, laptope, PDA uređaje i mobitele.

Web-sajt se hostuje na računarskom sistemu poznatom kao web-server ili HTTP server. Ovi termini mogu označavati i softver koji se pokreće na ovim sistemima koji "dohvaća" i šalje web-stranice kao odgovor na zahtjeve korisnika web-sajta. Apache je najčešće korišten web-serverski softver (prema Netcraftovim statistikama), kao i Microsoftov IIS. Neke alternative, kao Nginx, Lighttpd, Hiawatha ili Cherokee, potpuno su funkcionalne i zauzimaju malo prostora na tvrdom disku.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]