Wikipedia:Članak za medije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Općenito o Wikipediji[uredi izvor]

Međunarodni simbol Wikipedije

Wikipedia je slobodna enciklopedija koju razvijaju brojni korisnici uz pomoć Wiki softvera. Vodi je i njome upravlja Fondacija Wikimedia. Uz standardne enciklopedijske podatke, Wikipedia često prikuplja informacije koje bi se obično našle u almanasima i geografskim leksikonima ili koje se odnose na trenutne događaje.

Broj članaka[uredi izvor]

Wikipedia je počela kao projekt na engleskom jeziku 15. januara 2001. Nedugo zatim (23. marta 2001) pokrenuta je Wikipedia na francuskom jeziku. Veliki broj korisnika otad se trudi učiniti Wikipediju višejezičnom i ona trenutno postoji na 333 jezika.

Popularnost[uredi izvor]

Popularnost Wikipedije raste velikom brzinom i trenutno je rangirana među deset najposjećenijih veb-sajtova.[1]

Historija[uredi izvor]

Veb-sajt wikipedia.org

Osim za vrijeme tehničkih problema i nadogradnji, Wikipedia je dostupna od 10. januara 2001. Njena historija počinje 2. januara 2001, u razgovoru u San Diegu, u Kaliforniji, između dva stara prijatelja, Larryja Sangera, osnivača Nupedije, i Bena Kovitza, računarskog programera. Kovitz je tokom večere objasnio Wiki koncept Sangeru, koji je odmah shvatio da bi taj format odlično pristajao enciklopediji. Sanger je potom nagovorio šefa Nupedije da od nje napravi Wiki i prva verzija postavljena je na internet 10. januara. Međutim, mnogi korisnici Nupedije nisu htjeli da ona bude Wiki, pa je tako 15. januara napravljena Wikipedia na svom jedinstvenom sajtu, wikipedia.org.

Mnogi su brzo saznali za Wikipediju i projekt je rastao izvanrednim tempom. Dana 12. februara 2001. već je imala 1000 članaka, a 7. septembra 2001. bilo ih je 10.000. Otad Wikipedia na engleskom jeziku raste sve brže i brže. Uskoro su joj se pridružile međunarodne Wikipedije na jezicima poput francuskog, španskog, portugalskog, kineskog, njemačkog, italijanskog, ruskog itd.

Glavne karakteristike[uredi izvor]

Postoje tri glavne karakteristike Wikipedia projekata, koje zajedno uređuju njenu ulogu na internetu:

  1. Ona je, ili pokušava biti, uglavnom enciklopedija.
  2. Ona je Wiki, u tome što je može izmijeniti bilo ko (osim blokiranih korisnika).
  3. Ona je slobodna i koristi GNU-ovu licencu za slobodnu dokumentaciju.

Kada se govori o višejezičnim Wikipedijama, važno je napomenuti da ne postoje nacionalne Wikipedije. Iz tog razloga ne postoje ni austrijska ni australijska ni britanska Wikipedia nego Wikipedije na datim jezicima.

Wikipedija na bosanskom jeziku[uredi izvor]

Wikipedia na bosanskom jeziku, kao dio jedne od najvećih višejezičnih slobodnih enciklopedija, osnovana je 12. decembra 2002. i danas ima 93.392 članaka. Oni pokrivaju različite teme, a sloboda članaka dozvoljava zainteresiranima da te članke koriste, mijenjaju i distribuiraju dalje.

Otvorenost Wikipedije nudi uređivanje i pisanje članaka svim zainteresiranim posjetiocima koji se mogu registrirati i doprinositi u razvijanju najveće enciklopedije potpuno besplatno. Velika zajednica korisnika uvijek je spremna pomoći novim korisnicima, uputiti ih kad imaju nedoumice i riješiti probleme.


Pravila Wikipedije[uredi izvor]

Neutralno gledište[uredi izvor]

Neutralno gledište pri pisanju članaka na Wikipediji osnovno je i neosporivo pravilo Wikipedije. Cilj Wikipedije jest da prikupi što veći broj objektivnih članaka o različitim temama, koji će predstaviti svaku temu s neutralne tačke gledišta. To podrazumijeva da se činjenice i ideje trebaju prezentirati na takav način da ih i pristalice i protivnici nekog gledišta mogu prihvatiti. Naravno, gotovo je nemoguće postići stopostotnu objektivnost, ali je zbog kvaliteta enciklopedije neophodno učiniti sve što je moguće da se neutralnost poštuje.

Vandalizam[uredi izvor]

Ne treba izostaviti anonimne korisnike koji se često definiraju kao vandali, prema svojim nekonstruktivnim izmjenama, i koji često za cilj imaju brisanje cjelokupnih sadržaja članaka i dodavanje neispravnosti. Međutim, korisnici prate nedavne izmjene te ne dozvoljavaju da vandalizam prođe neopaženo. Takvo ponašanje u većini slučajeva rezultira blokiranjem (zabranom korištenja), nakon čega ti korisnici ne mogu mijenjati članke na Wikipediji.

Pravopisna pravila[uredi izvor]

Prilikom korištenja Wikipedije trebate imati podešenu tastaturu na bosanski jezik, što podrazumijeva afrikate (č, ć, đ, š, ž). Bosanski jezik obiluje raznovrsnošću i mnoge riječi pravilno se govore i pišu na više načina. Radi dosljednosti, kvaliteta i tehničke jednostavnosti, Wikipedia na bosanskom jeziku prihvatila je određene jezičke standarde, koje bi svaki učesnik trebao poštovati kako bi Wikipedia imala kvalitetne i pregledne članke. Molimo Vas da vodite računa o gramatici i pravopisu bosanskoga jezika.

Nagrađivanje[uredi izvor]

Politika Wikipedije takva je da urednici poklanjaju trud i znanje zajednici bez ikakve finansijske nadoknade. No, trud i zalaganje zajednica itekako primijeti i cijeni te najaktivnije korisnike nagrađuje simboličnim nagradama. One su cijenjene unutar zajednice i svaki korisnik s radošću ih dočeka na svojoj korisničkoj stranici.

Na Wikipediji na bosanskom jeziku postoji više nagrada koje se klasificiraju prema broju korisnih izmjena koje je korisnik napravio i dužini kontinuiranog rada. Te su nagrade:

Srebrna medalja bez zastave Zlatna medalja bez zastave Srebrna medalja sa zastavom Zlatna medalja sa zastavom Zlatna medalja sa zastavom i vijencem Zlatna medalja s postoljem
Medalja za pomaganje Wikipediji
na bosanskom jeziku

{{Wiki srebro}}
Medalja za doprinos Wikipediji
na bosanskom jeziku

{{Wiki zlato}}
Medalja za znatan doprinos Wikipediji
na bosanskom jeziku

{{Wiki srebro zastava}}
Medalja za izuzetan doprinos
Wikipediji na bosanskom jeziku

{{Wiki zlato zastava}}
Medalja za vrhunski i dugogodišnji doprinos Wikipediji
na bosanskom jeziku

{{Wiki vijenac}}
Ovaj članak je bio izabran
kao Istaknuti članak mjeseca

{{Istaknuti članak}}
P R A V I L N I K
Srebrna medalja bez zastave
1000 izmjena
Zlatna medalja bez zastave
2000 izmjena
Srebrna medalja sa zastavom
4000 izmjena ili 3000 izmjena i šest mjeseci kontinuiranog rada
Zlatna medalja sa zastavom
8000 izmjena ili 6000 izmjena i jedna godina kontinuiranog rada
Zlatna medalja sa zastavom i vijencem
12.000 izmjena ili 8000 izmjena i dvije godine kontinuiranog rada
Zlatna medalja s postoljem
Istaknuti članak mjeseca

Korisnička odlikovanja[uredi izvor]

Korisnička odlikovanja jesu lična priznanja koja su kreirali korisnici Wikipedije te ne spadaju u zvanične nagrade Wikipedije na bosanskom jeziku. Svaki registrirani korisnik može kreirati vlastita odlikovanja. Namijenjena su odavanju priznanja korisnicima za određene aktivnosti s ciljem jačanja vikipedijskog duha i motivacije korisnika za daljnji rad.

Wiki timovi[uredi izvor]

Da bi se poslovi na Wikipediji pravilno i redovno radili, osnovani su Wikitimovi, koji se brinu za pravilan rad i održavanje glavnih dijelova Wikipedije. Svaki tim ima određeni zadatak i prijavljeni korisnici svojim članstvom učestvuju u stvaranju bolje Wikipedije.

Kritike[uredi izvor]

Sastanci Wikipedijanaca i druženja[uredi izvor]

Wikipedia ne predstavlja samo rad. Korisnici Wikipedije su ljudi i imaju potrebu za druženjem. Zbog toga se organizuju sastanci korisnika, a nekoliko takvih već su održali korisnici Wikipedije na bosanskom jeziku. Na sastancima se upoznaju s drugima, predlažu i razmatraju nove ideje, ali razgovaraju i o drugim stvarima nevezanim za enciklopediju na kojoj svi rade.

Reference[uredi izvor]