Wikipedia:Prijedlozi za upravnika/Povratak prava bez glasanja

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Korisnici s administratorskim pravima, a koja su im uklonjena na lični zahtjev, imaju mogućnost njihovog povratka bez glasanja u sljedećim slučajevima:

Opravdan i najavljen izostanak s projekta u maksimalnoj dužini od jedne godine

Ako korisnik zbog privatnih, tehničkih ili bilo kojih drugih razloga nije u mogućnosti doprinositi projektu te ako je najavio duže odsustvo u najdaljem roku do jedne godine, onda će mu ta prava biti vraćena pri reaktivaciji računa, tj. pri povratku na projekt. U ovom slučaju dovoljno je da korisnik obavijesti jednog od birokrata da se želi reaktivirati. To je moguće pomoću e-mail funkcije softvera ili na stranici za razgovor tog birokrata. U slučaju kontakta e-poštom birokrat će zajednici bez sadržaja objaviti povratak korisnika i reaktivaciju ovlasti.

Vraćanje administratorskih ovlasti, bez kontroverznih događaja na projektu oduzetih po ličnom zahtjevu

Ako neki korisnik iz ličnih razloga na Meti zatraži oduzimanje ovlasti te ako uzrok zahtjeva nisu njegove kontroverzne akcije na projektu, korisnik ima pravo na povratak ovlasti posredstvom birokrata u roku jedne godine od dana oduzimanja prava bez prolaska kroz ponovno glasanje.

Povratak prava pri oduzimanju zbog neaktivnosti

Ako su korisniku prava oduzeta zbog neaktivnosti, povratak ovlasti može zatražiti od jednog birokrata, koji je dužan tražiti mišljenje od najmanje dva druga administratora ili birokrata prije vraćanja. Pri drugom oduzimanju zbog neaktivnosti korisnik mora ponovo proći kroz glasanje.

  • Napomena: pri ličnom zahtjevu za oduzimanje prava na Meti stjuardi po običaju čekaju 24 sata prije oduzimanja (tzv. faza hlađenja).