William Morris

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Crystal Clear action spellcheck.png Moguće je da ovaj članak ne poštuje standarde Wikipedije na bosanskom jeziku
kao što su upotreba afrikata, pravopis, pisanje riječi u skladu sa standardima, te način pisanja članaka.
William Morris 1870.

William Morris (24.04.1834 - 3.10.1896) je bio engleski tekstilni dizajner, arhitekta, umjetnik, inžinjer i pisac. Rođen je u Walthamstow u istočnom Londonu. Morris je bio obrazovan u Marlborough i Exeter College-u, Oxford. Morris je pisao i objavljivao poeziju, prozu, te prevodio antičke i srednjovjekovne tekstova. Njegova najpoznatija djela su obrane Guenevere and Other Poems (1858), Earthly Paradise (1868-1870), Dream of John Ball i utopijski News from Nowhere. On je bio važna figura u nastanak socijalizma u Velikoj Britaniji, osnivača Socijalističke lige u 1884, ali razbijanje s pokretom preko ciljevima i metodama krajem tog desetljeća. Njegov glavni doprinos umjetnosti je kao dizajnera ponavljajućih uzoraka za wallpaperu i tekstila, mnogi su na temelju promatranja u blizini prirode. Bio je i glavni suradnik za oživljavanja tradicijskih tekstilnih vještina i metoda proizvodnje.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: