Windsor (dinastija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
"Windsor" se preusmjerava ovdje. Za ostala značenja vidi Windsor (čvor).
Windsor
DržaveUjedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Australija, Novi Zeland, i ostala kraljevstva Commonwealtha
OsnivačGeorge V, kralj Ujedinjenog Kraljevstva
Trenutni poglavarCharles III
Osnovana1917.

Dinastija Windsor je trenutna vladajuća dinastija u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske i u svakom od kraljevstava koji čine krunske zemlje Commonwealtha.

Pozadina[uredi | uredi izvor]

Kako se Viktorija, kraljica Ujedinjenog Kraljevstva, udala za princa Alberta od Saskokoburga i Gote, njihovi potomci su bili članovi vojvodske dinastije Saskokoburg i Gota koja je bila ogranak dinastije Wettin. Viktorijin sin, Eduard VII, kralj Ujedinjenog Kraljevstva, i unuk, George V, kralj Ujedinjenog Kraljevstva, su tim imenom nazivali svoju dinastiju.

Nastanak[uredi | uredi izvor]

Međutim, rastuće anti-Njemačko raspoloženje u narodu tokom Prvog svjetskog rata nagnalo je kraljevsku porodicu, kojom je tada predsjedao kralj George V, da se odrekne svih njemačkih plemićkih titula. Zajedno s titulama moralo je biti promijenjeno i njemačko ime njihove dinastije u ime koje zvuči više engleski. Stoga je, dana 17. juli 1917. godine, izdata kraljevska obavjest Georgea V, koja je promijenila ime britanskog dijela dinastije Saskokoburg i Gota u Windsor. Svi potomci kraljice Viktorije u muškoj liniji su tako postali članovi dinastije Windsor, a njihove njemačke plemićke titule su preko noći zamijenjene engleskim grofovskim i vojvodskim titulama. Za novo ime dinastije izabrano je Windsor zbog tradicionalne povezanosti engleskog plemstva i naroda s tim imenom, kojeg nose grad Windsor i popularni zamak Windsor.

Novi Vindzorovci[uredi | uredi izvor]

Kraljica Elizabeta II, nekadašnja glava kuće Windsor, željela je da njena djeca budu smatrana članovima dinastije Windsor, što je u suprotnosti s patrijarhalnim običajem prema kojem su njena djeca trebala biti članovi dinastije njihovog oca.[1] Međutim, također je objavila da će njeni potomci u muškoj liniji koji ne budu imali titulu nositi prezime Mountabatten-Windsor.[2] Britanski monarh i članovi kraljevske porodice zakonski nemaju prezime, ali u slučaju da trebaju prezime koriste prezime Mountbatten-Windsor. Bilo koji budući monarh bi mogao promijeniti ime dinastije po želji. Prema evropskoj tradiciji, djeca Elizabete II ipak pripadaju i dinastiji njenoga muža, Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg. Stoga, dinastiji Windsor koja je ogranak dinastije Saskokoburg i Gota pripadaju patrilinearni potomci kraljice Viktorije, a dinastiji Windsor koja je ogranaka dinastije Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg pripadaju patrilinearni potomci kraljice Elizabete II.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Royal Styles and Titles
  2. ^ Royal Styles and Titles; "Mountbatten" je prezime koje je princ Philip, kraljičin suprug, uzeo nakon što je dobio britansko državljanstvo. Ono je zapravo anglicizirana verzija imena "Battenberg", imena porodice njegove majke.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]