Wosret

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Amon, Hatšepsut, Tutmozis III. i Wosret. Hatšepsut prinosi žrtvu Amonu, dok Wosret gleda u suprotnom smjeru.
Wosret
druga imena Wasret, Wosyet, Vosret
roditelj(i) sama se stvorila
brak Amon
opis božica žezla


Wosret je drevna egipatska božica. Faraoni imenom Senusret su nazvani po noj, a ime im se još piše Senwosret. Ime joj znači "moćna".

Opis[uredi | uredi izvor]

Wosret je tebanska božica. Vrlo rijetko je prikazivana, a najpoznatiji prikaz je na slici desno, gdje su prikazani Amon, Hatšepsut, Tutmozis III i Wosret. Wosret je prikazana sa žezlom – was na glavi, koje se povezuje sa njezinim imenom. Žezlo je u Egiptu bilo znak moći i vlasti te su ga nosili kraljevi, svećenici i zli bog Set. Wosret je poslije zamijenjena sa Hator i Mut. U mitologiji se spominje kao božica koja je čuvala malog Horusa u močvari. Budući da je štovana u Tebi, ona je jedna od Amonovih žena, uz Amaunet i Mut. Na desnoj slici je Amon skroz lijevo, a Wosret desno.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons
Commons: Božica Wosret