X Factor Adria

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
X Factor Adria
ŽanroviTalent show, reality show
FormatInteraktivni talent show
AutoriSyco, Simon Cowell
PredstavljaAna Grubin
SuciŽeljko Joksimović
Aleksandra Kovač (2-)
Massimo Savić (2-)
Tonči Huljić (2-)
Emina Jahović (1)
Kiki Lesendrić (1)
Kristina Kovač (1)
PorijekloSrbija Srbija
Bosna i Hercegovina Bosna i Hercegovina
Crna Gora Crna Gora
Makedonija Makedonija
Hrvatska Hrvatska (2015-)
Br. sezona2
Produkcija
LokacijeBeograd, Srbija
Trajanje60-240 minuta
DistributerCLM Produkcija
Emitiranje
Originalna mrežaRTV Pink, TV Sitel (2013 - 2014)
Prva, RTL Televizija, RTRS, FTV (2015-)
Premijera29. oktobar 2013
Hronologija
PovezanoThe X Factor (UK)
Vanjski linkovi
Oficijelna stranica

X Factor Adria, jednostavno nazvan X Faktor je međunarodni talent show franšite The X Factor u balkanskoj produkciji. Izdanje Adria okuplja takmičare iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i od druge sezone Hrvatske, što čini ovaj show regionalnim. Domaćini 2. sezone su bili Antonija Blaće, Aleksandar Radojičić, Snežana Velkov i Nikolina Pišek Kao i originalna britanska verzija showa, X Factor Adria je muzičko takmičenje za pronalaženje novih pjevačkih talenata, a čiji su takmičari ambiciozni pjevači pronađeni na javnim audicijama.

Format[uredi | uredi izvor]

Faze[uredi | uredi izvor]

Show se sastoji od 4 faze: audicije, bootcamp-a, kuće sudija i live emisije. Tokom audicija i bootcampa, sudije u grupi odlučuju o sudbini takmičara. Nakon bootcampa, takmičari se dijele u grupe i svaka grupa dobiva jednog sudiju kao mentora. Tokom kuća sudija sudije uz gost-sudije biraju iz svoje grupe ko će proći u live emisije. Live emisije su završna faza takmičenja i prva faza u kojoj publika dobiva pravo da glasajući zadrži svoje favorite, na kraju eventualne pobjednike.

Audicije[uredi | uredi izvor]

Prvi dio procesa selekcije su audicije. Potencijalni učesnici se prijavljuju na audicije online ili putem tekstualnih poruka. Oni koji budu pozvani na audiciju, prvo nastupaju pred producentima, nakon čega neki budu izabrani za audiciju pred sudijama. Audicije pred producentima se ponekad nazivaju pred-audicije.

Nakon pred-audicije, producenti pozivaju takmičare koje žele vidjeti pred sudijama. Audicija pred sudijama je prvi dio koji se emituje. Tokom audicija, takmičari se predstavljaju i nastupaju pred sudijama. Nakon što takmičar nastupi, sudije daju komentare i glasaju. Takmičaru su potrebna četiri "Da", da bi prošao u sljedeću fazu takmičenja - Bootcamp.

Bootcamp[uredi | uredi izvor]

Bootcamp je druga faza u kojoj se takmičari koji su dobili tri ili četiri Da pozivaju da ponovo nastupe. U bootcampu takmičari se mogu susresti sa izazovima kao što su nastupanje sa drugim takmičarima, koreografija i sing-off. Sudije u grupi biraju 24 takmičara (6 iz svake grupe) i pripremaju ih za kuće sudija. Ponekad, kada sudije i producenti osjete manjak dobrih bendova, bend može biti formirana od solo izvođača koji nisu imali uspjeha u svojoj grupi. Nakon formiranja svih grupa, sudije se dodijeljuju grupama i postaju mentori tih grupa.

Kuće sudija[uredi | uredi izvor]

Takmičar i koji budu izabrani u bootcampu, ponovo nastupaju pred sudijama. Sudija obično poziva gost sudiju koji je tu da mu/joj pomogne donijet odluku o odabiru takmičara koji će predstavljati njega i grupu u live emisijama. Iako se ova faza naziva kuće sudija, ova faza se rijetko obavlja u njihovim stvarnim kućama - već lokaciju bira producent.

Live emisije[uredi | uredi izvor]

Live emisije su završna faza takmičenje. U ovoj fazi takmičari nastpaju uživo pred auditorijem i publika glasa za svoje favorite. Svaka sedmica ima drugačiju temu. Nakon što svi takmičari nastupe i glasovi budu izbrojani, objavljuju se rezultati. Dva takmičara sa najmanjim brojem glasova nastupaju još jednom, nakon čega sudije glasaju da li žele da takmičar ostane ili ga žele poslati kući. U slučaju da sudije glasaju jednako (2 za ostanak, 2 za napuštanje), tada se gledaju glasovi publike i takmičar sa najmanjim brojem glasova ispada. U finau sudije ne mogu odlučiti pobjednika, već se on isključivo određuje brojem glasova.

Grupe[uredi | uredi izvor]

Prema prducentima emisije, prva sezona će imati četiri grupe: Djevojke, Momci, Bendovi i grupa "Druga šansa". Grupa druga šansa uključuje takmičare koji imaju preko 30 godina i takmičare koji su ranije učestvovali u drugim talent emisijama.[1] Kada je emisija počela sa emitovanjem, grupa druga šansa je promjenjena u grupu "Preko 27 godina".

Sudije i predstavnici[uredi | uredi izvor]

Sudije

U prvoj sezoni sudije će biti Emina Jahović, Kristina Kovač, Kiki Lesendrić i Željko Joksimović.[2] Kristina i Željko su prvi objavljeni kao sudije, dok su Emina i Kiki objavljeni dan kasnije.[2] Sve sudije su pjevači i tekstopisci, a neki od njih su i kompozitori i producenti.

Nakon što su emitovane prve dvije epizode, počele su se širiti glasine kako će Bane Jevtić biti zamjenjen nakon osme epizode, ali producenti su izjavili da te glasine nisu istinite. Na noć prve live emisije objavljeno je da će novi domaćim zamijeniti Baneta, ali držano je u tajnosti ko bi to mogao biti.[3] Pokazalo se da Slavko Kalezić preuzima ulogu domaćina. Dan nakon prve live emisije, objavljeno je da će i Slavko također biti zamjenjem.[4] Konačno, Slavka je zamijenila Ana Grubin koja je vodila show od druge live emisije.
Ubrzo nakon kraja prve sezone, Željko je objavio da neće učestvovati u drugoj sezoni. Nakon sto je nova kompanija preuzela produkciju showa, nije bilo sigurno da li će prethodni žiri ostati. Uključenje Hrvatske je pokrenulo glasine da bi neki pjevači iz te zemlje mogli biti uključeni u žiri druge sezone. Neki od ujetnika o kojima su se širile glasine o mogućim ponudama za ulogu žirija u drugoj sezoni uključivali su: Severina, Jelena Rozga, Dino Merlin, Vlado Georgiev, Gibonni, Đorđe Balasević i Zdravko Čolić. U februaru 2015, objavljeno je da će žiri X Factor Adria u drugoj sezoni činitiː Željko Joksimović, Tonči Huljić, Massimo Savić i Aleksandra Kovač.[5] Ubrzo nakon toga potvrđeno je da će Antonija Blaće biti domaćin showa zajedno sa Aleksandarom Radojčićem. Snežana Velkov je također bila voditeljica showa, i tako je bila jedina voditeljica iz prethodne sezone. Nakon početka showa voditeljskom timu pridružila se i Nikolina Pišek, koja se zajedno sa Snežanom javljala iz backstagea.

Gosti[uredi | uredi izvor]

Sezona 1[uredi | uredi izvor]

Gost sudije u kućama sudija su bili Toni Cetinski u Željkovoj kući, Leontina Vukomanović u Kristininoj kući, Mustafa Sandal u Emininoj kući i Scott Mills u Kikijevoj kući. Gosti u live emisijama su bili 2Cellos, Hajrudin Varešanović, Jelena Tomašević, Doris Dragović, Jelena Rozga, Loreen, Kaliopi, Tropico Band, Dejan Cukić, Parni Valjak, Nataša Bekvalac i Ana Stanić.

Sezona 2[uredi | uredi izvor]

Gost sudije u kućama sudija su bili Nina Badrić u Masimovoj kući, Mirko Vukomanovic u Željkovoj kući,[6]Kaliopi u Aleksandrinoj kući i Petar Grašo u Tončijevoj kući.[7] Gosti u live emisijama su bili Måns Zelmerlöw, Roma Sijam, Lana Jurčević, Magazin, Elena Risteska, S.A.R.S., Knez, Petar Grašo, Vanna, Saša Kovačević, Karolina Gočeva, Lukijan Ivanović, Jacques Houdek , Slavko Kalezić , Vlaho Arbulić, James Arthur , Jelena Rozga.

Sezone[uredi | uredi izvor]

Do sada, emitovane su dvije sezone.

  Takmičar (ili mentor) u grupi "Momci"
  Takmičar (ili mentor) u grupi "Djevojke"
  Takmičar (ili mentor) u grupi "Preko 27 godina"
  Takmičar (ili mentor) u grupi "Bendovi"

Sezona Početak Kraj Pobjednik Drugoplasirani Treće mjesto Pobjednički mentor Domaćin(i) Glavne sudije
Prva 29. oktobar 2013 22. mart 2014 Makedonija Daniel Kajmakoski Srbija Tamara Milanović Bosna i Hercegovina Maid Hećimović Srbija Željko Joksimović Ana Grubin
Slavko Kalezić
Bane Jevtić
Emina Jahović
Kristina Kovač
Kiki Lesendrić
Željko Joksimović
Druga 22. mart 2015 21. juni 2015 Bosna i Hercegovina Amel Ćurić Makedonija Boban Mojsovski Hrvatska Iva Ćurić Hrvatska Massimo Savić Antonija Blaće
Aleksandar Radojičić
Snežana Velkov
Nikolina Pišek
Željko Joksimović
Aleksandra Kovač
Massimo Savić
Tonči Huljić

Sudijske grupe i njihovi finalisti[uredi | uredi izvor]

Svake sezone, svaki sudija je dodijeljen jednoj grupi kao mentor i bira tri izvođača koje sprema za live emisije. Ova tabela pokazuje koju grupu je svaki sudija dobio i koje izvođače, on ili ona trebaju spremati za live emisije.

Legenda:

  – Pobjednički sudija/grupa. Pobjednici su podebljani, eliminisani takmičari napisani malim fontom.
Sezona Emina Jahović Kristina Kovač Kiki Lesendrić Željko Joksimović
Prva Momci
Lukijan Ivanović
Aleksa Perović
Haris Ćato
Bendovi
Doktori
4U
H2O
Djevojke
Tamara Milanović
Ilma Karahmet
Aleksandra Brković
Aleksandra Sekulić
Preko 27 godina
Daniel Kajmakoski
Maid Hećimović
Maja Novaković
Mladen Lukić
Sezona Massimo Savić Aleksandra Kovač Tonči Huljić Željko Joksimović
Druga Preko 27 godina
Amel Ćurić
Danijela Večerinović
Jelena Đurić
Nikola Marjanović
Momci
Boban Mojsovski
Antonio Krištofić
David Temelkov
Milan Bukilić
Ilija Mihailović
Bendovi
Highway Trio
9 Control
Adnan i Tarik
AnđeliNE
Infinitas
Djevojke
Iva Ćurić
Magdalena Bogić
Katarina Simić

Nagrade i priznanja[uredi | uredi izvor]

  • Zlatna Bubamara za popularnost (Skopje, Makedonija) – Nagrada za najbolji regionalni TV projekat, 2014
  • Zlatna Bubamara za popularnost (Skopje, Makedonija) – Nagrada Otkriće godina za Daniela Kajmakoskog, 2014

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ http://www.telegraf.rs/jetset/794876-krece-x-faktor-ludilo-mirko-vukomanovic-otkriva-sve-o-ovom-muzickom-sou-programufoto-video
  2. ^ a b "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 12. 4. 2014. Pristupljeno 16. 1. 2014.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  3. ^ http://tracara.com/ko-je-voditelj-x-faktora-producenti-najavljuju-iznanadenje/
  4. ^ http://www.telegraf.rs/jetset/915806-voditelj-x-factora-leti-napolje-bio-sam-odlican-pljuju-me-iz-ljubomore-foto-video
  5. ^ http://tracara.com/superekskluzivno-ovo-su-sudije-x-factora/
  6. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 18. 5. 2015. Pristupljeno 22. 6. 2015.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  7. ^ http://mnemagazin.me/2015/05/04/iks-faktor-adrija-u-kuci-sudija-biraju-aleksandra-kovac-kaliopi-bukle-i-tonci-huljic-petar-graso/