Zadnja Alijansa (Gospodar prstenova)

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Zadnja Alijansa je imaginarni savez iz trilogije Gospodar prstenova.

Pozadina i osnivanje saveza[uredi | uredi izvor]

U Drugom dobu sunca glavni neprijatelj slobodnih naroda Srednje zemlje je bio majar Sauron. Sauron je uspjeo da okrene Dunedaine Numenora da krenu u rat protiv Valara. Valari su, u svome bijesu, uništili vojsku Dunedaina i potopili ostrvo Numenor velikim talasom. Veći dio naroda Numenora je poginuo. Ipak, sedam brodova tog naroda, koje su vodili Izildur, Elendil i Anarion, su se spasli i stogli do obala Srednje zemlje. Tu su osnovali dva kraljevstva: Arnor, kraljevstvo na severu, u Erjadoru, i Gondor južno kraljevstvo. Kraljevstvom Arnor je vladao Elendil, a Gondorom su zajedno vladali Izildur i Anarion, njegovi sinovi. Sauron je posle nekoliko godina napao Gondor. Gondor je odbio prvi napad, ali se nije mogao dugo odupirati sam. Zbog toga su Dunedaini udružili svoje snage. U pomoć im je došao Gil-galad, poslednji uzvišeni kralj Noldora u Srednjoj zemlji, sa vojskama vilenjaka Lindona, Sivih luka, Rivendala i Loriena. Oko Gil-galada su se okupili mnogi vilin-lordovi, kao Elrond i Cirdan. Elendil i Gil-galad su se sastali u kuli Amon Sula i utvrdili savez koji je posle nazvan Poslednja Alijansa Viilenjaka i Ljudi. Zajedno su krenuli u napad na Mordor.

Rat sa Sauronom[uredi | uredi izvor]

Snage Alijanse su stigle do velike ravnice Dagorlad, koja je ležala ispred Crne kapije Mordora. Kod Dagorlada su vodili veliku bitku sa jednom od Sauronovih armija, i na kraju su snage Alijanse izvojevale krvavu pobjedu. Zatim su uništili veliku Crnu kapiju i pristupil su opsadi Barad-dura. Duga i kravava opsada je to bila, i trajala je sedam godina. Anariona je ubila kamenica koju je bacio jedan Ork. Na kraju je Sauron prešao u kontranapad, i bio je potpuno poražen. Elendil i Gil-galad su poginuli, ali su odsjekli Jedinstveni prsten sa Sauronove ruke i Sauron se rasuo u sijenke. Međutim, Izildur nije uništio Prsten u vatri planine Doom. Alijansa je pobijedila Saurona, ali se mogao vremenom vratiti jer Prsten nije uništen.