Zastava NATO-a

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Zastava NATO-a

Zastava NATO-a je usvojena 14. oktobra 1953. godine. Zastava se sastoji se od tamnoplavog polja napunjenog (amblema) amblemom bijele ruže kompasa, sa četiri bijele linije koje zrače iz četiri kardinalna smjera. Znak NATO-a se sastoji od kruga unutar kojega je kompas. Krug simbolizira jedinstvo i saradnju, a kompas označava zajednički put prema miru kojim su krenule zemlje članice.

Historija[uredi | uredi izvor]

Organizacija Sjevernoatlantskog pakta osnovana je 4. aprila 1949. godine, kada je dvanaest nacija potpisalo Sjevernoatlantski ugovor kako bi se suprotstavili uočenoj prijetnji iz Sovjetskog Saveza.[1] Prvu zastavu koju je koristio NATO otkrio je 5. oktobra 1951. godine general Dwight D. Eisenhower, koji je pomogao u njenom dizajnu.[2] Zastava iz 1951. se sastojala od zelenog polja sa grbom Vrhovnog štaba savezničkih sila u Evropi (SHAPE), koji i danas koristi zastavu. NATO je počeo tražiti amblem koji bi ga razlikovao od SHAPE-a, zadatka kojim se bavila novoformirana Radna grupa za informatičku politiku. Nakon nekoliko diskusija, zaključeno je da je neophodna zastava organizacije koja sadrži njen amblem, te da će to preporučiti Sjevernoatlantskom vijeću.[3] Vijeće je odredilo da dizajn mora biti "jednostavan i upečatljiv", uz naglašavanje "miroljubive svrhe" Ugovora; nekoliko prijedloga je odbijeno.[3] Amblem NATO-a konačno je usvojen 14. oktobra 1953. Odluku je objavio Hastings Ismay, 1. baron Ismay – prvi generalni sekretar NATO-a – tačno dvije sedmice kasnije, 28. oktobra, gdje je također elaborirao simboliku iza izabranih dizajn. On je zastavu opisao kao "jednostavnu i neuvredljivu."[4] Međutim, zastava nije bila univerzalno dobro prihvaćena i izazvala je kritike, na primjer, američkog kongresmena Johna Traversa Wooda, koji je kritikovao zastavu kao "čudnu i vanzemaljsku krpu".[5] On je navedenu kritiku dao u svjetlu navodnog incidenta u kojem je zastava Sjedinjenih Država navodno zamijenjena zastavom NATO-a u Norfolku, Virginia, sjedištu Vrhovnog savezničkog komandanta Atlantika.[3]

Simbolizam[uredi | uredi izvor]

Boje zastave nose kulturno, političko i regionalno značenje. Tamnoplavo polje predstavlja Atlantski okean, dok krug označava jedinstvo među državama članicama NATO-a. Ruža kompasa simbolizira pravac prema putu mira, cilju kojem države članice teže.[6][3]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Cavendish, Richard (1999). "The Founding of NATO". History Today. 49 (4). Pristupljeno 5. 3. 2014.
  2. ^ Associated Press (6. 10. 1951). "NATO Flag is Raised at Ike Headquarters". Cincinnati Enquirer.
  3. ^ a b c d "The Birth of the Emblem". NATO.int. North Atlantic Treaty Organization. Arhivirano s originala 12. 9. 2016. Pristupljeno 12. 9. 2016.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  4. ^ "NATO: The Colors". Time. 9. 11. 1953. Pristupljeno 5. 3. 2014.
  5. ^ "Idaho Lawmaker Raps NATO Flag". The Spokesman-Review. Associated Press. 18. 4. 1952. str. 12. Pristupljeno 5. 3. 2014.
  6. ^ "Le Drapeau de L'OTAN—The Flag of NATO" (PDF). CPVA.ca. Canadian Peacekeeping Veterans Association. Arhivirano s originala (PDF), 13. 6. 2010. Pristupljeno 6. 3. 2014.