Zlatna greda

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Zlatna greda je srbijanski časopis za književnost, umjetnost, kulturu i mišljenje. Izlazi u Novom Sadu od novembra 2001. 10 puta godišnje u dvanaest brojeva. Časopis je besplatan i ima sljedeće rubrike: Mišljenje, Dokument, Proza, Poezija, Tumačenje, Ikonologike, Intervju, Dosije, Kritika, Vijesti iz DKV, Vijesti iz svijeta.

List izdaje Društvo književnika Vojvodine s osnovnom namjerom da afirmiše suvremenu srpski i književnost u svijetu, teorijsko i analitičko mišljenje, nove autore, multikulturalnu književnu realnost u Vojvodini, te da prati kretanja u književnom i kulturnom životu u zemlji i u svijetu.[1]

Časopis okuplja suvremene pisce proze, poezije, književne znanosti, teorije, filozofije, estetike, antropologije, sociologije, te objavljuje intervjue s domaćim i stranim piscima i filozofima. U svakom broju se pojavljuje kritička rubrika u kojoj se prikazuju knjige iz aktualne produkcije iz zemlje i svijeta kao i rubrika Vijesti u kojoj su informacije iz rada DKV i književne vijesti iz svijeta.

S obzirom da Društvo književnika Vojvodine organizira i Međunarodni novosadski književni festival, časopis u dva broja godišnje donosi izbor tekstova sudionika Festivala, tj. prozu i poeziju, kao i tematski blok s radovima sa simpozija posvećenog aktualnoj temi iz književnosti ili nekom sociokulturnom domeni.

Časopis povremeno izlazi na engleskom radi afirmacije domaće književnosti u svijetu, gdje se objavljuju književni prilozi suvremenih pisaca iz Srbije. Časopis posebno vodi računa o nazočnosti autora iz susjednih zemalja, a povremeno se donose tematski recenzije pojedinih značajnih književno - teorijskih pitanja ili izbori aktualnih književnih tekstova iz utjecajnih stranih književnosti.

Domaći autori[uredi | uredi izvor]

Sa časopisom sarađuju poznati suvremeni srpski pisci: Vladimir Tasić, David Albahari, Mileta Prodanović, Zoran M. Mandić, Đorđe Sibinović, Franja Petrinović, Milica Mićić Dimovska, Igor Marojević, Dragan Jovanović Danilov , Jovica Aćin, Dušan Pajin, Vladimir Gvozden, Novica Milić, Alpar Lošonc, Janoš Banjai, Nikola Strajnić, Milorad Belančić, Kornelija Farago, Bojan Jovanović i mnogi drugi.

Strani autori[uredi | uredi izvor]

U časopisu se mogu naći prevedeni tekstovi svjetski poznatih autora kao što su: Michel Foucault, Guy Debord, Jean Baudrillard, Terry Eaglet, Gianni Vatti, Jacques Rancièr, Cvetan Todorov, Julija Kristeva, Harold Pinter, Thomas Bernhard, Don De Lilo, Tibor Fischer i Ben Okri.

Redakcija[uredi | uredi izvor]

Glavni urednik od prvog broja je Jovan Zivlak, a aktualni članovi redakcije su Alpar Lošonc, Vladimir Gvozden i Zoran Đerić.[1]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]