Zločinački umovi: Ponašanje sumnjivaca

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Zločinački umovi: Ponašanje sumnjivaca
Izvorni naslov'Criminal Minds: Suspect Behavior'
AutoriChris Mundy
Edward Allen Bernero
RazvojChris Mundy
GlumciForest Whitaker
Matt Ryan
Michael Kelly
Beau Garrett
Janeane Garofalo
Kirsten Vangsness
PorijekloSAD
Originalni jezikengleski
Br. sezona1
Br. epizoda13
Produkcija
Izvršni producentiChris Mundy
Edward Allen Bernero
Mark Gordon
Deborah Spera
ProducentiABC Studios (2011–)
CBS Television Studios (2011–)
The Mark Gordon Company (2011–)
Trajanje45 minuta
Emitiranje
Originalna mrežaCBS
Emitiranje16. 2. 2011 – 25. 5. 2011.
Vanjski linkovi
Ponašanje sumnjivaca Veb-sajt
Profil na IMDb-ju

Zločinački umovi: Ponašanje sumnjivaca (engleski: Criminal Minds: Suspect Behavior) jeste američka kriminalistička TV-serija koju je naručio CBS.[1] Prva epizoda emitirana je 16. februara 2011. Serija je tzv. spin-off uspješne serije Zločinački umovi. I u ovoj seriji tim profilera radi u FBI-jevoj Jedinici za analizu ponašanja (JAP) sa sjedištem u Quanticu, Virginia. U epizodi originalne serije emitiranoj u aprilu 2010. originalni tim susreo se s novim timom i zajednički su radili na slučaju serijskog ubice u San Franciscu; tako su novi likovi i nova serija "na stražnja vrata" uvedeni na male ekrane.

Baš kao i za originalnu seriju, CBS ima prava za područje Sjeverne Amerike, dok je ABC vlasnik prava za međunarodno tržište.

Ipak, CBS je otkazao seriju 17. maja 2011.[2] Serija je završila tzv. cliffhangerom (napetom scenom čiji je ishod neizvjestan).

Pozadina[uredi | uredi izvor]

Početkom 2009. godine Michael Ausiello iz Entertainment Weeklyja rekao je da CBS Studios i ABC raspravljaju o mogućnosti spin-offa. Filmski producent Ed Bernero potvrdio je to otkrivši da je "sigurno reći da će uskoro nešto biti". Serija će imati potpuno novu glumačku postavu, osim Kirsten Vangsness, koja će reprizirati ulogu Penelope Garcije. Krajem 2009. odabran je režiser, a završen je i odabir glumaca.[3] Objavljeno je da će glavnu ulogu imati Forest Whitaker. Richard Schiff imat će epizodnu ulogu direktora FBI-a Jacka Ficklera.[4]

Likovi[uredi | uredi izvor]

Sezona Direktor FBI-a Šef JAP-a Nadzorni specijalni agent Tehnički analitičar
1. Jack Fickler
(Richard Schiff)
Sam Cooper
(Forest Whitaker)
Mick Rawson
(Matt Ryan)
Gina LaSalle
(Beau Garrett)
Jonathan "Prorok" Simms
(Michael Kelly)
Beth Griffith
(Janeane Garofalo)
Penelope Garcia
(Kirsten Vangsness)

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Nellie Andreeva (17. 5. 2010), "CBS pokreće spin-off seriju Zločinačkih umova, Deadline.com; preuzeto: 17. 5. 2010.
  2. ^ Nellie Andreeva, "CBS obnovio CSI: NY, a otkazao Zločinački umovi: Ponašanje sumnjivaca", Deadline.com, 17. 5. 2011.
  3. ^ "Počeli radovi na spin-offu Zločinačkih umova" Arhivirano 23. 2. 2010. na Wayback Machine, BuddyTV; preuzeto: 8. 4. 2010.
  4. ^ Adam Bryant (5. 8. 2010), "Richard Schiff pridružuje se spin-offu Zločinačkih umova" Arhivirano 16. 6. 2011. na Wayback Machine, TVGuide; preuzeto: 5. 8. 2010.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]