Zov (grupa)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Zov)
Zov
Osnovne informacije
PorijekloSarajevo, Bosna i Hercegovina
ŽanroviPop
Karijera1976 - 1980
Bivši članoviNa slici s desna na lijevo: Suad Arnautović - bas-gitara, Srđan Jevđević - bubnjevi, Hajrudin Varešanović - vokal, Nermin Arslanagić - klavijature
Ostali clanovi: Damir Arslanagić - klavijature, Mile Anđelić - vokal, Davor Ilić - gitara, Senad Pekmez - gitara, Dorian Janjić - gitara, Fikret Zubčević- bubnjevi

Zov je nekadašnja sarajevska pop grupa, osnovana 1976. godine. Tokom njihovog dvogodišnjeg postojanja snimili su samo dvije singl ploče, a ostvarili su veliki uspjeh s pjesmom "Golubica" koja je do danas ostala popularna i postala jedan od kulturnih simbola Sarajeva i Baščaršije. Grupa Zov bila je rasadnik kreativnih muzičara u kojoj su neki od njih nakon odlaska osnovali vlastite sastave i ostvarili zapažene uspjehe na bosanskohercegovačkoj i tadašnjoj jugoslavenskoj pop rok sceni.

Historija[uredi | uredi izvor]

Zov su 1976. godine na Vratniku osnovali Hajrudin "Hari" Varešanović (vokal) i Suad "Medo" Arnautović[1] (bas-gitara). Na Harijev poziv svom školskom drugu, grupi se zatim pridružio Davor Ilić na solo gitari. Grupa je na samom početku imala probe u Suadovoj kući, a kad se grupi pridružio bubnjar Fikret "Fićo" Zubčević, probe su održavane u Domu Kulture na Vratniku.[2]. Tu su imali i svoj prvi javni nastup, a potom nastupe u Domu Kulture Bjelave i Domu Mladih na Skenderiji. Ovo je bila najranija i originalna postava ovog sarajevskog sastava.

Ubrzo zatim, grupu Zov napustio je Davor Ilić da bi se pridružio drugoj sarajevskoj rok grupi "Prvi Čin". Umjesto njega došao je Harijev komšija na solo gitari, Senad "Senči" Pekmez.

Ubrzo nakon ovih izmjena, grupa Zov je izdala svoju prvu singl ploču s pjesmama "Golubica" i "Život". Pjesma "Golubica" postala je veliki hit, a ostala je veoma popularna do današnjih dana i postala simbol Sarajeva i Baščaršije.

Nakon sto je dobio ponudu da zamijeni Jasnu Gospić u Ambasadorima, grupu napušta Hari Varešanović. Grupa je bez Harija pretrpjela personalne promjene i izdala svoju drugu i zadnju singl ploču s pjesmama "18 godina" i "Bosna", ali je ostala nezapažena. Grupa se zatim raspala, a Suad Arnautović je postao prvi vođa sarajevskog ženskog hora Aprilke, dok je Srđan Jevđević kasnije osnovao pop rok grupu Gino banana.

Poslije povratka sa odsluženja vojnog roka, Hari je neko vrijeme nastupao samostalno, a potom je osnovao pop rok grupu Hari Mata Hari u kojoj je glavni autor i izvođač mnogobrojnih pjesama, koje su postigle značajne uspjehe kod publike. Grupa Zov bila je jedan od zanimljivih muzičkih sastava na sarajevskoj pop rok sceni s kraja 1970-ih.[3]

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Zov". izbori.ba. Pristupljeno 7. 7. 2022.
  2. ^ http://www.starigrad.ba/bs2/vijest.php?id=1139[mrtav link]
  3. ^ "Zov". discogs.com. Pristupljeno 10. 3. 2023.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]