Zovem se Crvena

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Zovem se Crvena
AutorOrhan Pamuk
Originalni nazivBenim Adım Kırmızı
DržavaTurska
Jezikturski jezik
Vrsta djelaroman
Datum izdanja1998.

Zovem se Crvena (tur. Benim Adım Kırmızı) je roman turskog književnika i dobitnika Nobelove nagrade za književnost 2006. Orhana Pamuka iz 1998. godine. Roman je dobio nagradu "International IMPAC Dublin Literary Award" 2003.

"Zovem se Crvena" već dvije i pol godine ne silazi s liste najčitanijih knjiga u Hrvatskoj, a do čitatelja stiže u prijevodu dr. Ekrema Čauševića i Marte Andrić (Izdanje Vuković-Runjić, Zagreb 2004.)

Knjiga je od objavljivanja prevedena na više od 60 jezika.[1] Francuski prijevod osvojio je francuski Prix du Meilleur Livre Étranger, a talijanska verzija Premio Grinzane Cavour 2002. godine. Engleski prijevod, My Name Is Red, osvojio je Međunarodnu Dablinsku književnu nagradu 2003.[2]

Kao priznanje za svoj status u Pamukovom opusu, roman je ponovo objavljen u prijevodu Erdağa Göknara kao dio serije „Savremeni klasici u svakodnevnoj biblioteci“ 2010. godine. BBC Radio 4 emitovao je adaptaciju romana 2008. godine.

Nekoliko glavnih likova u romanu pripada istoj radionici minijaturista u Osmanskom carstvu za vrijeme vladavine Murata III. Prvo poglavlje romana ("Ja sam leš") pripovijeda jedan od iluminatora radionice (Elegantni efendija) koji je upravo ubijen. U poglavljima o kojima priča njegov ubica, čitalac saznaje da je ovaj iluminator bio zabrinut zbog porasta zapadnjačkog stava prema slikarstvu u projektu kojeg je naručio sultan.

Knjige u knjizi[uredi | uredi izvor]

Brojne knjige ilustrovane od strane poznatih minijaturista su referencirane likovima u Zovem se crvena: Nekoliko opisanih specifičnih rukopisa (najistaknutije Šahnama Shah Tahmaspa, poznatije na zapadu kao Houghton shahnama) su stvarni i opstali su u cjelini ili dijelu.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Orhan Pamuk Official Web Site".
  2. ^ "2003: Winner". Arhivirano s originala, 3. 5. 2009.


Nedovršeni članak Zovem se Crvena koji govori o književnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.