Zubobolja

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Skulptura čovjeka sa zuboboljom

Zubobolja, dentalgija ili odontalgija je bol koji se javlja u zubu ili tkivima koja ga neposredno okružuju. Najčešće nastaje kao posljedica karijesa ili oboljenja zubne pulpe, a može nastati i usljed problema sa desnima, vilicama, usled izbijanja ili povrede zuba i sl. Zabilježeni su i slučajevi zubobolje nastale kao posljedica promjene barometarskog pritiska (barodontalgija).

Bol se može javiti spontano ili kao reakcija na različite termičke, hemijske i mehaničke nadražaje. Intenzitet varira od blagog do veoma jakog bola, koji može biti stalan ili sporadičan. Ponekad se može proširiti i na okolna područja (sekundarna hiperalgezija).

S obzirom na konkretno tkivo od koga potiče, razlikuju se sljedeće vrste zubobolja: dentinska, pulpna, periapeksna, parodontalna i reflektovana.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]