Zuzi Zu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Zuzi Zu
Ime po rođenjuZumreta Midžić
PseudonimiZuzi Zu
RođenjeVelika Kladuša
ŽanroviPop, Rock, Romska muzika i Sevdalinke
ZanimanjeMuzičar, tekstopisac, artista
InstrumentiVokal
Karijera1976 – danas
IzdavačiPGP RTB, Sarajevo Disk, Jugoton, Diskoton
Veb-sajtzuzizu.ba

Zumreta Midžić poznatija kao Zuzi Zu je bosanskohercegovačka pjevačica, pop, rock i romske muzike, kao i sevdalinke.[1] Poznata je kao jedan od pratećih vokala u Jugoslaviji i sarađivala je sa Bijelim Dugmetom, Zdravkom Čolićem, Indexima i mnogim drugim muzičarima.[2][3] Rođena je u Velikoj Kladuši, a dugi niz godina živi i radi u Sarajevu.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Zuzi Zu je rođena i odrasla u Velikoj Kladuši. Nakon završene osnovne škole završava Gimnaziju „Tono Horvat“. U gimnaziji je pjevala na igrankama i imala grupu sa Senadom Galijaševićem. Početkom sedamdesetih godina je učestvovala u prvom tv takmičenju mladih talenata „Nova imena, novi zabavljači“ koje je uređivao i vodio Saša Zalepugin[4] na TV Zagreb. Položila je audiciju kod Šerbe Alajbegovića, a nagrada je bila da sa njegovim orkestrom otpjeva „Moj dilbere kud se šećeš“ i pojavi se prvi put na televiziji.

Fotografija sa turneje "Pljuni i zapjevaj, moja Jugoslavijo" 1987. godine

Upisala je Ekonomski fakultet i istovremeno je pohađala i Srednju muzičku školu – odsjek za solo pjevanje kod profesorice Sotirovske. Postala je članica hora studentskog društva „Slobodan Princip-Seljo“ kojim je dirigovao maestro Miroslav Homen. Zatim je položila audiciju kod dirigenta Julija Marića i postala dugogodišnja članica hora Radiotelevizije Sarajevo (danas BHT 1). Bilo je to vrijeme sedamdesetih kada su muzičkom sarajevskom pop-rock scenom vladali Indeksi, Zdravko Čolić, Bijelo Dugme i poznati festival Vaš šlager sezone. Maestro Marić je izabrao Zuzi Zu da u grupi „Corona“ na 12 festivalu pjeva prateće vokale. Bio je to Vaš šlager sezone 1976. godine kada je Kemal Monteno pobijedio sa pjesmom „Sarajevo ljubavi moja“. Poslije toga je Zdravko Čolić pozviva da pjeva back vokale na proslavi Nove Godine 1977. u Skenderiji. Početkom te iste godine Zdravko Čolić i Indeksi sa Davorinom Popovićem zajedno idu na prvu veliku jugoslovensku turneju, na kojoj Zuzi Zu sa Gordanom Ivandić pjeva back vokale. Kasnije je sa Gordanom pjevala i u grupi Rok Hotel i izdali su singlicu „Disco / Blue Jeans“ za Jugoton.[5]

1978. na festivalu „Beogradsko proleće“ je pjevala sa Indexima back vokale za pjesmu „Pozovi me na kafu draga“ i upoznala pjesnikinju Marinu Tucaković. Ona je za Zuzi napisala pank numeru „Hoby“ koju je Zuzi Zu otpjevala u kultnom filmu „Nacionalna klasa“ reditelja Gorana Markovića.[6] Otpjevala je i prateći vokal za naslovnu muzičku numeru filma pod nazivom "Floyd". Autor muzike je Zoran Simjanović.[7] Poslije toga Zuzi Zu i Gordana Ivandić su se pridružila operskom basu Mirzi Alijagiću u disko grupi Mirzino jato.[8] U periodu od 1979. do 1982. godine, dok su one bile članice grupe za njima su ostali veliki hitovi kao što su: „Apsolutno tvoj”,[9] „Normalna stvar”,[10] „Čarter let”, za koje je muziku napisao Zele Lipovača, a tekstove Marina Tucaković. Sa pjesmom Enca Lesića „Ja bih druga da me mazi“ sudjeluju na festivalu Vaš šlager sezone 1980.

U međuvremenu je Zuzi diplomirala na Ekonomskom fakultetu i zaposlila se u državnoj upravi kao službenik u RZDP Bosne i Hercegovine, gdje je radila 16 godina. Odlazi na postdiplomske studije 1983. u Holandiju na “The Institute of Social Studies”[11] u Den Haagu.[12] Zuzi Zu je naučila nekoliko svjetskih jezika (engleski, italijanski, španski, holandski, ruski i romski jezik) što joj je pomoglo da proširi svoj repertoar sa stranim pjesmama i da piše tekstove na tim jezicima.

1987. počinje saradnju sa grupom Bijelo dugme pjevajući prateće vokale na albumu Pljuni i zapjevaj, moja Jugoslavijo [13] i istoimenoj jugoslovenskoj turneji te godine. Pjevala je i na na duplom albumu Mramor, kamen i željezo[14] uživo snimljenim koncertima u sarajevskoj Zetri i zagrebačkom Domu sportova kao i u video zapisu koncerta iz Zetre. Iza toga nastavlja saradnju sa Goranom Bregovićem i pjevala je sve prateće vokale za romsku pjesmu „Ederlezi” u filmu Emira Kusturice „Dom za vešanje"[15] koja je kasnije postala zaštitni znak cijelog filma.

Sredinom osamdesetih interpretator bosanskih sevdalinki Himzo Polovina je podržao Zuzi Zu da snimi prvu sevdalinku "Moj beharu ko li mi te bere" za arhiv Radiotelevizije Sarajevo. Nastavila je da snima sevdalinke i danas ih ima oko 20 snimljenih sa Narodnim i Tamburaškim orkestrom RTV Sarajevo za muzički arhiv. Sevdalinke je korepetirala sa muzičkim producentom Vaskom Pokrajčićem. Krajem 80-tih i početkom 90-tih je sa Safetom Isovićem i orkestrom Omera Pobrića pjevala na koncertima i zabavama po Bosni i Hercegovini, Njemačkoj i Austriji.[1]

1991. godine je snimila album Noćas ja ludujem u studiju Zorana Redžića koji se pojavljuje i u ulozi producenta. Autor svih numera je bio Milić Vukašinović - Mića. Album je izdao Sarajevodisk[16] i imao je hit pjesmu „Bekrija“. Zuzi Zu je pjevala sevdalinke u Folk Clubu u Torinu, na Mediteranskom festivalu u Đenovi i sudjelovala na mnogim festivalima, humanitarnih koncratima i manifestacijama za pomoć Bosni i Hercegovini. Zatim odlazi 1995. u Holandiju u Vlissingen pa u Den Haag, gdje provodi sljedeću deceniju. Nekoliko godina sarađuje sa holandskim romskim orkestrom „Ogto Gadje” i 2002. godine u Amsterdamu snimaju CD “Vatra” gdje Zuzi pjeva: "Djelem, Djelem", "Maljarkica", "Čto mnje gore", "Solnuško".

Fotografija sa turneje Alena, Bebeka i Tife "Kad bi' bio Bijelo Dugme" 2009. godine

2005. godine se vraća iz Holandije u Bosnu i Hercegovinu u Sarajevo. Sljedeće četiri godine pjeva prateće vokale u bendu koji su formirali tri bivša pjevača Bijelog dugmeta: Željko Bebek, Alen Islamović i Mladen Vojčić – Tifa. Oni su pod imenom „Kad bi’ bio bijelo dugme” nastupali u čitavoj Evropi i zemljama bivše Jugoslavije.[17]

Nekoliko zadnjih godina Zuzi radi na svom autorskom studijskom albumu „Made in Sarajevo“. Cd ima 18 audio traka i za svaki singl je uradila oficielni video spot. To su “Vatra”, “Plava banana”, “San o ljubavi”, “Ederlezi”, “Ružica si bila”, “Žena istoka”, “Reanimacija”, “Morska pjena”, “Trag ljubavi”, “Where Love Has Gone”, “Dove l’amore”, “Waar ben je gebleven”, “Delija”, “Lutka od gume”, “Imal jada k’o kad akšam pada”, “Trepavica”, “Čičak” i “Uspavanka”.

Producent i izvršni producent svih audiozapisa je Aleksandar Kobac. Sve pjesme su snimljene, miksane i masterizovane u "Studiju Kobac" u Beogradu u periodu od 2009. do 2017. godine.

Video zapise je režirao i snimao Dejan Miličević i "Invenio Films" Dalibora Mrdića. Video animaciju za "Plavu Bananu" je kreirao animator Berin Tuzlić.[18] Na CD-u "Made in Sarajevo" Zuzi Zu se pojavljuje na većini pjesama kao kompletan umjetnik: izvođač, autor muzike i teksta te u video zapisima kao stilista-kostimograf.[19]

2013. godine učestvovala je u rijalitiju TV PINK-a Farma 5.[20]

2016. godine je bila najavljena kao dio Eurovizijskog bosanskohercegovačkog tima,[21] ali je kasnije odustala od učešća u ovom projektu.[22]

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Samostalni albumi[uredi | uredi izvor]

Sa grupom Rock Hotel[uredi | uredi izvor]

Sa grupom Mirzino Jato[uredi | uredi izvor]

Prateći vokali[uredi | uredi izvor]

Soundtrack albumi[uredi | uredi izvor]

Videografija[uredi | uredi izvor]

  • 1992 Noćas ja ludujem (režiser Milan Bilbija)
  • 2010 Delija (Dejan Miličević)
  • 2011 Ružica si bila (Dejan Miličević)
  • 2012 Reanimacija (Dejan Miličević)
  • 2012 Žena istoka (Dejan Miličević)
  • 2012 Morska pjena (Dejan Miličević)
  • 2013 Vatra (Invenio films)
  • 2013 Where love has gone (Invenio films)
  • 2013 Trag ljubavi (Invenio films)
  • 2013 Dove l'Amore (Invenio films)
  • 2013 Waar ben je gebleven (Invenio films)
  • 2014 Ederlezi (Invenio films)
  • 2014 San o ljubavi (Invenio films)
  • 2015 Plava banana (Animacija by Berin Tuzlic)
  • 2015 Imal' jada k'o kad akšam pada (Invenio films)
  • 2016 Ederlezi Remix by DJ Ruvex (Invenio films)
  • 2016 Lutka od gume (Zuzi Zu & Berin Tuzlić)
  • 2016 Uspavanka (Invenio films)
  • 2016 Trepavica
  • 2016 Čičak

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b http://www.zuzizu.ba/biography
  2. ^ http://www.sutra.ba/vijest/zuzi-zu-jedan-je-od-najboljih-bek-vokala-bive-jugoslavije-117581#[mrtav link]
  3. ^ http://www.slobodnaevropa.org/a/27509208.html
  4. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 9. 7. 2016. Pristupljeno 26. 6. 2016.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  5. ^ a b http://www.discogs.com/Rok-Hotel-Disko-Blue-Jeans/release/2624288
  6. ^ a b http://www.discogs.com/Various-Originalna-Muzika-Iz-Filma-Nacionalna-Klasa/release/1286061
  7. ^ http://www.imdb.com/name/nm0799550/?ref_=ttfc_fc_cr2
  8. ^ http://www.discogs.com/artist/502655-Mirzino-Jato
  9. ^ a b http://www.discogs.com/Mirzino-Jato-Apsolutno-Tvoj-Pada-Sneg/master/471037
  10. ^ a b http://www.discogs.com/Mirzino-Jato-Normalna-Stvar/release/665244
  11. ^ http://www.iss.nl
  12. ^ http://www.denhaag.nl
  13. ^ a b http://www.discogs.com/Bijelo-Dugme-Pljuni-I-Zapjevaj-Moja-Jugoslavijo/master/44498
  14. ^ a b http://www.discogs.com/Bijelo-Dugme-Mramor-Kamen-I-%C5%BDeljezo/master/44504
  15. ^ a b http://www.discogs.com/Goran-Bregovi%C4%87-Dom-Za-Ve%C5%A1anje-Muzika-Iz-Filma-Emira-Kusturice/release/1580893
  16. ^ http://sarajevodisk.com/
  17. ^ http://www.jutarnji.hr/spektakli/ups/alen-bebek-i-tifa-snimaju-novi-album/2320685/
  18. ^ http://www.berintuzlic.ba/
  19. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 3. 8. 2016. Pristupljeno 26. 6. 2016.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  20. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 3. 10. 2013. Pristupljeno 21. 12. 2013.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  21. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 3. 3. 2016. Pristupljeno 27. 8. 2021.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  22. ^ http://www.vecernji.hr/estrada/skandali-koji-su-obiljezili-ovogodisnji-eurosong-opca-tucnjava-golotinja-i-vukovi-politicke-poruke-1076485
  23. ^ http://www.discogs.com/artist/Zumreta+Mid%C5%BEi%C4%87
  24. ^ http://www.discogs.com/Mirzino-Jato-%C5%A0e%C4%87er-I-Med/release/1122693
  25. ^ http://www.discogs.com/Mirzino-Jato-Ja-Bih-Da-Me-Druga-Mazi-Zvezda-I-Alkohol/release/2247892
  26. ^ http://www.discogs.com/Frano-Lasi%C4%87-Za%C5%A1to-Tako-Strasno/master/380755
  27. ^ http://www.discogs.com/Legija-Legija/master/605775
  28. ^ http://www.discogs.com/Bijelo-Dugme-Nakon-Svih-Ovih-Godina/release/2054008
  29. ^ http://www.discogs.com/Hari-Mata-Hari-Ro%C4%91ena-Si-Samo-Za-Mene/release/2295870
  30. ^ http://www.discogs.com/Halid-Be%C5%A1li%C4%87-U-Ime-Ljubavi/release/2739177
  31. ^ http://www.discogs.com/Fistik-Uzmi-1-Ili-2/release/4832174
  32. ^ http://www.discogs.com/Bijelo-Dugme-Pljuni-I-Zapjevaj-Moja-Jugoslavijo/release/1726080
  33. ^ http://www.discogs.com/Bijelo-Dugme-Mramor-Kamen-I-%C5%BDeljezo/release/3359622
  34. ^ http://www.discogs.com/Bijelo-Dugme-Antologija-2-84-89/release/5089025
  35. ^ http://www.discogs.com/Boban-Rajovi%C4%87-Mijenjam/release/3319915
  36. ^ http://www.discogs.com/Goran-Bregovi%C4%87-Dom-Za-Ve%C5%A1anje-Muzika-Iz-Filma-Emira-Kusturice/release/1118600
  37. ^ http://www.discogs.com/Various-Original-Music-Score-From-The-Motion-Picture-National-Class-Up-To-785-CCM/release/3736042

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]