Zvjezdana flota

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Zvjezdana flota
Aktivna2.130 – 32 vijeka (posljednji poznat datum)
OsnovanaFederacijskom poveljom, 2.161 u San Francisku, Zemlja
GranaParavojna organizacija
Svemirske snage
Svemirska agencija
Odbrana
Unutrašnja sigurnost
Održavanje mira
Provođenje zakona
Civilna odbrana
Istraživanje svemira
Naučna istraživanja
Diplomatija
Glavno sjedišteSan Francisco, Zemlja
MotoIstraživati u vrijeme mira, braniti u vrijeme rata
Opremaoko 3.000 svemirskih brodova
BitkeRat Zemlje i Romula
Klingonsko-Federacijski ratovi
Federacijsko-Tzenkethi rat
Federacijsko-kardasijski rat
Galenski granični sukob
Rat s Dominionom

Zvjezdana flota je fiktivni savez iz serijala Star Trek, uniformisana svemirska sila koju održava Ujedinjena federacija planeta ("Federacija") kao glavno sredstvo za provođenje istraživanja dubokog svemira, istraživanja, odbrane, očuvanja mira i diplomatije (iako je Zvjezdana flota prethodila Federaciji, prvobitno je bila zemaljska organizacija, kao što je prikazano u televizijskoj seriji Enterprise). Iako su većina članova Zvjezdane flote ljudi i sjedište joj je na Zemlji, stotine drugih vrsta su također zastupljene. Većina protagonista franšize su oficiri Zvjezdane flote.

Historija[uredi | uredi izvor]

Tokom produkcije ranih epizoda originalne serije, nekoliko detalja sastava svemira Zvjezdanih staza tek je trebalo razraditi, uključujući operativno ovlaštenje za USS Enterprise. Termini Zvjezdana služba (epizoda "The Conscience of the King"), Komanda svemirske flote (epizoda "The Squire of Gothos"), United Earth Space Probe Agency (epizoda "Charlie X" and "Tomorrow Is Yesterday") i Space Central (epizoda "Miri") ) su se svi koristili za upućivanje na operativno ovlaštenje Enterprisea, prije nego što je termin "Zvjezdana flota" postao široko rasprostranjen od epizode "Court Martial" nadalje.

Međutim, reference na United Earth Space Probe Agency, i njenu skraćenicu UESPA, mogu se naći u epizodama kasnijih serija. Na primjer, sonda Friendship One (pokrenuta, na vremenskoj liniji, 2067. godine) označena je slovima UESPA-1 u epizodi "Friendship One" u Voyageru. Ostali rekviziti u pozadini uključivali su dodatne reference UESPA, kao što je porodični album kapetana Jean-Luc Picarda u Generacijama. Tokom proizvodnje Enterprisea, neki veći dizajni oznaka Zvjezdane flote uključivali su naziv "United Earth Space Probe Agency".

Više epizoda Enterprisea odnosi se na to da je Zvjezdana flota počela s radom u periodu između 2112. i 2136. godine, kada je finansirala istraživanje koje su započeli Zefram Cochrane i Henry Archer, a koje je dovelo do prvog uspješnog leta Warp-3 brodova 2140-ih.[1] Ovo istraživanje se razvilo u NX program, što je dovelo do toga da je Zvjezdana flota lansirala svoj prvi svemirski brod sposoban za Warp 5, Enterprise (NX-01), 2151. godine, a zatim Columbia (NX-02) 2155. kao i druge brodove.

Zvjezdana flota djeluje prema Primarnoj direktivi, politici nemiješanja u pred-warp svjetove, kao što je miješanje u njihovu unutrašnju politiku. Za ovo se kaže da nije ljudska konstrukcija, već proizilazi iz politike koju su prvobitno provodili Vulkanci, koji su smatrali da je vanzemaljska civilizacija dostigla warp brzinu kao znak njihove važnosti i razlog za uspostavljanje prvog kontakta s njima. Primarna direktiva i pravila prvog kontakta Zvjezdane flote su u središtu nekoliko epizoda u svakoj seriji Zvjezdanih staza i u filmu Zvjezdane staze: Prvi kontakt.

Sjedište Zvjezdane flote se nalazi na Zemlji, sjeveroistočno od mosta Golden Gate u današnjem području Fort Baker. Akademija Zvjezdane flote nalazi se u istom području.[2] Osim toga, različite epizode prikazuju Zvjezdanu flotu koja upravlja nizom zvjezdanih baza širom teritorije Federacije, kao zemaljske objekte, ili kao svemirske stanice u planetarnoj orbiti ili u dubokom svemiru. Jedan primjer je DS9, stanica u blizini crvotočine kojom je zapovijedao Benjamin Sisko nakon što je preuzet od Kardasijanskog carstva.

Misija[uredi | uredi izvor]

Zvjezdana flota obavlja naučne, odbrambene i diplomatske misije, iako se čini da je njen primarni mandat mirno istraživanje svemira u potrazi za inteligentnim životom, kao što se vidi u izjavama o misijama različitih inkarnacija USS Enterprisea. Vodeći brod Zvjezdane flote često se smatra svemirskim brodom USS Enterprise.

Komponente Zvjezdane flote[uredi | uredi izvor]

Akademija Zvjezdane flote[uredi | uredi izvor]

Već u originalnoj seriji, likovi se pozivaju na pohađanje Akademije Zvjezdane flote. Kasnije serije je uspostavljaju kao centar za obuku oficira sa četvorogodišnjim obrazovnim programom. Glavni kampus se nalazi u blizini sedišta Zvjezdane flote u današnjem Fort Bakeru u Kaliforniji.

Komanda Zvjezdane flote[uredi | uredi izvor]

Komanda Zvjezdane flote je sjedište/komandni centar Zvjezdane flote. Izraz "Komanda Zvjezdane flote" je prvi put korišten u orginalnoj seriji u epizodi "Court Martial". Njegovo sjedište je u Fort Bakeru, preko puta Golden Gatea u San Francisku, kako je prikazano u filmu i Putovanju kući. Nad Komandom s druge strane Golden Gatea nalazi se stalno mjesto Vijeća Ujedinjene Federacije Planeta u današnjem Presidiou San Franciska. U cijeloj franšizi Zvjezdanih staza, izolacija glavnih likova od Komande Zvjezdane flote ih prisiljava da donose odluke i djeluju po njima bez naređenja ili informacija Komande Zvjezdane flote, posebno u Voyageru kada glavni protagonisti nemaju načina da kontaktiraju Zemlju nekoliko godina.

Brodogradilišta Zvjezdane flote[uredi | uredi izvor]

StarTrek.com bioježi da su mnogi brodovi Zvjezdane flote izgrađeni na ostrvu Mare u blizini San Francisca. U njemu se navodi:

Smješten na ostrvu Mare u San Francisku, sa dodatnim objektima za sklapanje svemirskih brodova smještenim u Zemljinoj orbiti, Mornarica Zvjezdane flote u San Francisku je mjesto gdje je izgrađen USS Enterprise NCC-1701 2245. godine. Kapetan Robert April, prvi komandant Enterprisea, bio je prisutan kada su glavne komponente broda izgrađene i pripremljene za montažu u orbitalnim suhim dokovima Zvjezdane flote (epizoda, "Thr Counter-Clock Incident").

Prikazano je da su Enterprise-D i USS Voyager izgrađeni u brodogradilištu Utopia Planitia u orbiti Marsa. Utopia Planitia je služila kao glavno brodogradilište Zvjezdane flote tokom velikog dijela postojanja Zvjezdane flote. Nakon što je Enterprise-D naišao na Borga u epizodi "Q Who", veličina brodogradilišta Utopia Planitia je udvostručena zbog straha od napada Borga. Oni su još jednom udvostručeni nakon što je prijetnja Dominiona postala očiglednija. Razorni napad na ova brodogradilišta glavni je fokus radnje u Zvjezdane staze: Picard.

U filmu iz 2009. Enterprise je prikazan u izgradnji u blizini kuće Jamesa T. Kirka u Ajovi. U nastavku iz 2013., Montgomery "Scotty" Scott otkriva tajni objekat Zvjezdane flote, u blizini Jupitera, koji je izgradio mnogo veći ratni brod Federacije, USS Vengeance.

Inžinjerski korpus Zvjezdane flote[uredi | uredi izvor]

Inžinjerski korpus Zvjezdane flote spominje se u nekoliko epizoda serije u vezi s projektima kao što su izdubljivanje podzemnog laboratorijskog kompleksa unutar asteroida Regula I u Khanovom bijesu, dizajn Yellowstonea - klase Runabout u alternativnoj vremenskoj liniji u epizodi Voyagera "Non Sequitur" i osmišljavanje odbrane od Breenovog oružja za prigušivanje energije u epizodi DS9 "When It Rains..." od ovih uspjeha, inžinjeri Zvjezdane flote su stekli reputaciju neospornih majstora tehnološke adaptacije i modifikacije. Kao što spominje jedan sluga Dominiona u epizodi DS9, "Rocks and Shoals", inžinjeri Zvjezdane flote su na glasu da mogu "pretvoriti kamenje u replikatore".

Pored toga, Pocket Books je objavio seriju e-knjiga i romana u seriji Inžinjerskog korpusa Zvjezdane flote.

Obavještajna služba Zvjezdane flote[uredi | uredi izvor]

Obavještajna služba Zvjezdane flote je agencija Ujedinjene federacije planeta. Povjerena mu je strana i domaća špijunaža, kontrašpijunaža i državna sigurnost.

Sudija pravobranilac Zvjezdane flote[uredi | uredi izvor]

Sudija pravobranilac Zvjezdane flote je ogranak zadužen za nadgledanje pravnih pitanja unutar Zvjezdane flote.[3] Nekoliko epizoda se vrti oko ili uključuje ove službenike i procedure:

  • Kapetan James T. Kirk je optužen u epizodi " "Court Martial".[3]
  • Data učestvuje na saslušanju Sudija pravobranilaca kako bi se utvrdilo da li je on vlasništvo Zvjezdane flote u epizodi Sljedeće generacije "The Measure of a Man".[3]
  • Održano je saslušanje kako bi se odlučilo da li Worfa treba izručiti Klingoncima u DS9 epizodi "Rules of Engagement".[3]
  • U epizodi "Doctor Bashir, I Presume?", kontraadmiral organizuje zatvaranje Richarda Bashira i zadržavanje imenovanja u Zvjezdanoj floti njegovog sina Juliana Bashira—kao kaznu za nezakonita genetska poboljšanja koja su Julianu data kao djetetu.[3]

Dijalog u epizodi "Court Martial" otkriva da tri oficira na komandnom nivou mogu sazvati vojni sud u odsustvu Sudija pravobranioca. Pored toga, dijalog u epizodi "The Measure of a Man" ukazuje da gubitak svemirskog broda automatski vodi do vojnog suda. Vojni sudovi su održani nakon gubitka USS Pegasus i USS Stargazer.[3] U epizodi Voyagera "Parallax", Tuvok navodi da kapetan ima ovlaštenje da predsjedava vojnim sudom na brodu, s obzirom da je brod izolovan od Federacije.

Zdravstveni korpus Zvjezdane flote[uredi | uredi izvor]

Zdravstveni korpus Zvjezdane flote je medicinska grana Zvjezdane flote.[3]

Gates McFadden, koja je igrala dr. Beverly Crusher, napustila je Sljedeću generaciju tokom njene druge sezone.[3] Lik je opisan tokom ove sezone, a nakon njenog povratka, njena odsutnost je objašnjena time da je bila dodijeljena Zdravstvenom korpusu.[3]

Operacije Zvjezdane flote[uredi | uredi izvor]

Brojne ploče posvećene svemirskim brodovima identificiraju drugo osoblje povezano s Operacijama Zvjezdane flote.[3] James T. Kirk služio je 18 mjeseci kao šef operacija Zvjezdane flote.[4]

Sigurnost Zvjezdane flote[uredi | uredi izvor]

Sigurnost Zvjezdane flote je agencija Zvjezdane flote koja se spominje u nekoliko epizoda Sljedeće generacije i DS9, prvi put predstavljen u Orginalnoj seriji. Glavni likovi u narednim serijama bili su službenici sigurnosti.

Taktički odjel Zvjezdane flote[uredi | uredi izvor]

Taktički odjel Zvjezdane flote je rijetko spominjani odjel u Zvjezdanoj floti koji je odgovoran za planiranje odbrambenih strategija, kao i za istraživanje i razvoj oružja.

Različite vrste u Zvjezdanoj floti[uredi | uredi izvor]

Iako su ljudi najčešće viđeni članovi ekipe na ekranu, prikazano je da se Zvjezdana flota sastoji od pojedinaca iz preko 150 vrsta, a Vulkanci su možda najčešći vanzemaljci koji se viđaju.

Već u Orginalnoj seriji, USS Enterprise i drugi brodovi imaju posadu mješovitih vrsta, iako se čini da to nije apsolutno pravilo; na primjer, epizoda "The Immunity Syndrome" odnosi se na USS Intrepid kao da ima posadu koja se sastoji samo od vulkanaca. DS9 epizoda "Take Me Out to the Holosuite" također ima takvu ekipu, koja služi na USS T'Kumbra.

U skladu s ovom idejom, Enterprise, u svoje prve dvije sezone, bile su jedina serija koja je imala potpuno ljudsku posadu, zato što je radnja bila smještena prije formiranja Federacije, iako je brod prevozio Phloxa, Denobulanac koji je služio u programu medicinske razmjene, i T'Pol, koja je tada služila kao posmatrač iz Vulkanske Vrhovne komande.

Sljedeća generacija je prikazala uvođenje prvog klingonskog oficira Zvjezdane flote. Druge rase – kao što su Bolijanci, Betazoidi i Tril – viđene su i dobile više bitnih uloga u kasnijim serijama; neki od njih, posebno Klingonci, su u ranijim epizodama prikazani kao neprijatelji.

Različite epizode pokazuju da državljanstvo Zemlje/Federacije nije neophodan preduslov za pridruživanje Zvjezdanoj floti. T'Pol sa Vulkana je prikazana kao prvi ne-ljudski oficir Zvjezdane flote, koja je dobila komandu nakon misije Xindi i njene ostavke u Vrhovnoj komandi Vulkana. Ni nakon formiranja Federacije državljanstvo nije bilo potrebno; nekoliko oficira je sa planeta koje nisu dio Federacije. Na primjer, zastavnica Ro Laren iz Sljedeće generacije, Bajoranka na brodu USS Enterprise-D; Bajoranka Kira Nerys, koja je na terenu dobila dužnost zapovjednice Zvjezdane flote kako bi mogla pomoći kardasijanskom otporu tokom Dominionskog rata; i Ferengi Nog, koji ulazi u Akademiju Zvjezdane flote u četvrtoj sezoni serije DS9; svi su bili sa planeta koje nisu članice. Osim toga, Quinn i Icheb iz Voyagera su govorili o pridruživanju Zvjezdanoj floti.

Primjer procesa koji su zamislili pisci dat je kada se lik Nog pokušava prijaviti na Akademiju. Rečeno mu je da, budući da je iz svijeta koji nije član (Ferenginar), zahtijeva pismo preporuke od oficira na komandnom nivou prije nego što se njegova prijava može razmotriti, s implikacijom da je to standardna procedura za sve planete koje nisu članice Federacije.

U Proširenom univerzumu Zvjezdanih staza, primjer onoga što se obično događa sa svjetskom vojskom novog člana Federacije prikazan je kada se Bajoranska milicija integrisala u Zvjezdanu flotu nakon Bajorovog ulaska u Federaciju.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ According to Twilight, Starfleet was already established when Jonathan Archer was 24 years old (2136). According to Horizon Starfleet was chartered during Jonathan Archers lifetime, after he considered working for the Earth Cargo Service.
  2. ^ Ruditis, Paul (2016). The Star Trek Book: Big Ideas Simply Explained. Penguin. ISBN 9781465459770.
  3. ^ a b c d e f g h i Okuda, Michael; Okuda, Denise (1999). The Star Trek Encyclopedia : A Reference Guide to the Future (Updated and expanded izd.). New York: Pocket Books. ISBN 0-671-03475-8.
  4. ^ Zvjezdane staze: Film.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]