Idi na sadržaj

LOGO

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Logo programski jezik)
Simetrija oko tačke može se dobiti uz pomoć samo nekoliko uputstava, omogućavajući korisnicima da nacrtaju hipotrohoide poput ove prikazane ovdje.

Programski jezik LOGO je viši programski jezik koji je bio razvijen tokom 70-tih godina 20. vijeka. Tvorci ovog programskog jezika su Wally Feuzeig i Seymour Pappert[1] koji su adaptirali ideje iz programskog jezika LISP (liste, obrada datoteka) te su mu također dodali i grafičku dimenziju. LOGO se mnogo koristi u nastavi, posebno u osvnovnim školama kod učenja osnovnih programskih pojmova.

Jezik opšte namene, Logo je nadaleko poznat po upotrebi grafike kornjače, u kojoj naredbe za kretanje i crtanje proizvode linijsku ili vektorsku grafiku, bilo na ekranu ili sa malim robotom zvanim kornjača. Jezik je zamišljen da podučava koncepte programiranja koji se odnose na Lisp i tek kasnije da omogući ono što je Papert nazvao "tjelesno-sintoničko rezonovanje", gdje su učenici mogli razumjeti, predvidjeti i zaključiti o kretanju kornjače zamišljajući šta bi radili da su oni kornjača. Postoje značajne razlike među brojnim dijalektima Logo-a, a situaciju zbunjuje redovno pojavljivanje grafičkih kornjača programa koji se nazivaju Logo.

Primjer[uredi | uredi izvor]

to mnogokut :a :b
repeat :a[fd :b rt 360/:a]
end

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "DSpace@MIT: LOGO Manual". web.archive.org. 11. 9. 2016. Arhivirano s originala 11. 9. 2016. Pristupljeno 3. 6. 2024.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]