Početna strana

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Istaknuti članak

BRCA1

BRCA1
BRCA1

Protein osjetljivosti na rak dojke tip 1 je protein koji je kod ljudi kodiran genom BRCA1. Ortolozi su česti kod drugih kičmenjačkih vrsta, dok genomi beskičmenjaka mogu imati srodni gen. BRCA1 je ljudski gen supresije tumora (poznat i kao domarski gen) i odgovoran je za popravak DNK. BRCA1 i BRCA2 su nepovezani proteini, ali oba se normalno eksprimiraju u ćelijama dojke i drugom tkivu, gdje pomažu u popravljanju oštećene DNK ili uništavanju ćelija, ako DNK nije moguće popraviti. Oni su uključeni u popravak hromosomskog oštećenja s važnom ulogom u nepogrešivim popravcima prekida dvolančane DNK. Ako su BRCA1 ili BRCA2 sami oštećeni BRCA mutacijom, oštećena DNK se ne popravlja pravilno, a to povećava rizik za rak dojke.

Na današnji dan

19. april

Bajron
Obližnji datumi:

Citat dana

Ne traži razgovor s mrtvacem, a ni dobročinstvo od škrtice.

Sokrat

Wikipedia

Wikipedia je enciklopedijski projekt slobodnog sadržaja na internetu koji razvijaju dobrovoljci pomoću wiki-softvera. Njene članke može mijenjati svako s pristupom internetu.

Prvobitna verzija projekta započeta je 15. 1. 2001, dok je izdanje na bosanskom jeziku započeto 12. 12. 2002. Trenutno postoji više od 50 miliona članaka na više od 300 jezika, od kojih je 93.371 na bosanskom jeziku.

Doprinosi

Članke na Wikipediji zajednički pišu dobrovoljci širom svijeta, a većinu stranica može uređivati svako ko ima pristup internetu. Pritom je neophodno držati se pravila i smjernica koje je usvojila zajednica.

Postoje stranice za pomoć, na kojima je objašnjeno kako se počinju novi ili uređuju postojeći članci, kako se postavljaju i koriste slike itd. U bilo kojem trenutku možete zatražiti pomoć.

Zajednica

Dosad su na Wikipediji na bosanskom jeziku 160.492 korisnika napravila račun, a od toga je 176 aktivno. Svi urednici su volonteri, koji udružuju napore u okviru različitih tematskih područja. Posjetite Vrata zajednice i saznajte kako i Vi možete pomoći.

Rasprave i komentari o sadržajima članaka dobrodošli su. Stranice za razgovor koriste se za razmjenu mišljenja i ukazivanje na greške kako bi se postojeći članci učinili što boljima i sveobuhvatnijima.