Ångermanland

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ångermanland
Grb Ångermanlanda Položaj Ångermanlanda u Švedskoj
Regija Norrland
Kanton Västerbottens län, Västernorrlands län, Jämtlands län
Površina 19.800 km2
Stanovništvo 140.188
Gustoća stanovništva 7/km2


Ångermanland (fon. Ongermanland) je pokrajina u Norrlandu na sjeveru Švedske. Graniči sa pokrajinama Medelpad na jugu, Jämtland na zapadu, Lappland i Västerbotten na sjeveru, dok je na istoku okružuje Botnijsko more (Bottenhavet).

Geografija[uredi | uredi izvor]

Veliki dio pokrajine je u sastavu kantona Västernorrlands läna, dok su ostali manji dijelovi pripali kantonima Västerbottens län i Jämtlands län. Pokrajina se prostire na površini od 19.800 km2 i broji 140.188 stanovnika. Najnaseljeniji gradovi pokrajine su Örnsköldsvik i Härnösand. Bunkfjället (740m) je najveća planina pokrajine, a Tåsjön najveće jezero. U Ångermanlandu se nalazi i nacionalni park Skuleskogen, brdovito obalno područje Baltičkog mora južno od Örnsköldsvika na površini od 2.950 hektara.

Gradovi[uredi | uredi izvor]

Jezera[uredi | uredi izvor]

Rijeke[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]