Idi na sadržaj

Édouard Manet

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Édouard Manet
Fotografija Nadara iz 1880.
Rođenje23. januar 1832.
Pariz, Francuska
Smrt30. april 1883.
Pariz, Francuska
Periodrealizam, impresionizam
Vrsta umjetnostislikarstvo, crtež, grafika
DjelaMali frulaš, 1866
Doručak na travi, 1863
Olimpija, 1864
Smaknuće Cara Maksimilijana u Meksiku, 1868
Bar u Folies-Bergère, 1882
UtjecaliGustave Courbet, Diego Velázquez, Francisco Goya

Édouard Manet (23. januar 1832 – 30. april 1883) bio je francuski slikar. Bio je jedan od prvih umjetnika 19. stoljeća koji je slikao moderni život i ključna figura u prelasku sa Realizma na Impresionizam.

Njegova rana remek djela, Doručak na travi (Le déjeuner sur l'herbe) i Olimpija, su izazvali veliku kontroverzu i bili su inspiracija mladim slikarima koji su kasnije pokrenuli impresionistički pokret. Danas se ova dva djela smatraju predstavnicima akvarel slikarstva, koje označavaju nastanak moderne umjetnosti.

Umjetnik

[uredi | uredi izvor]

Bio je jedan od prvih umjetnika 19. vijeka koji se približio modernom životu subjekata u svojim slikama, a njegova umjetnost premošćuje jaz između realizma i impresionizma. Estetika realizma je bio reprezentacija. Rad ovog slikara je služio kao prelazni korak od starije, reprezentativne estetike ka modernom, impresionističkom stilu slikarstva koje je više oponašalo osjetilne utiske. Njegovo slikarsko djelo Olympia je posebno bila jedno od najskandaloznijih i najutjecajnijih slika sredinom 19. vijeka. Bila je šokantna ne zbog nage žene kao teme u slici, nego zbog njenog zapanjujućeg i uznemirujućeg pogleda.[1]

Reference

[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]


Nedovršeni članak Édouard Manet koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.