Île aux Cygnes

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Otok Île aux Cygnes, pogled sa istočne strane, snimljen sa najviše platforme Ajfelovog tornja. Kopija Kipa slobode nalazi se na zapadnom dijelu otoka.
Kopija Kipa slobode na otoku Île aux Cygnes.

Otok Île aux Cygnes (Labuđi otok) je 890 metara dug i 20 metara širok vještački otok na rijeci Seine u Parizu, nedaleko od Ajfelovog tornja. Otok je 1825. godine izgrađena kao brana, te ga ne treba zamijeniti sa bivšim otokom Ile des Cygnes, koji je 1773. godine povezan sa manevarskim poljem Champ-de-Mars, vojne škole École Militaire .

Na zapadnom dijelu otoka nalazi se 11,5 metara visoka statua, kopija Kipa slobode, koja je okrenuta u pravcu Atlantskog okeana prema istoimenoj statui u New Yorku. Na otoku se nalazi šetalište sa alejom Allée des Cygnes, sa 322 stabla.

Preko istočnog dijela prelazi 237 metara dugački most [1] Pont de Bir-Hakeim, koji u dva nivoa premošćuje Seinu. Dio od 114 metara povezuje širi rukavac Seine sa otokom, dio od 90 metara premošćuje uži dio, dok se srednji dio proteže iznad otoka. Preko gornjeg nivoa vozi linija 06 pariskog metroa, koja na sjeveru izlazi na stanicu Passy. Otok sa gradom povezuju još dva manja mosta Pont de Grenelle i Pont Rouelle.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Paris: Pont de Bir Hakeim