Čača

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Čaša čače.

Čača (gruzijski: ჭაჭა ch'ach'a) jest gruzijska rakija od komine, bistra i jaka (u rasponu od 40% alkohola, a u komercijalnoj proizvodnji do 65%), koja se ponekad naziva kao "vinska votka", "votka od grožđa" ili "gruzijska votka" / "grappa". Napravljena je od grožđa kljuka. Izraz čača koristi se u Gruziji za označavanje destilata grožđa. Može se proizvoditi i od nezrelog ili divljeg grožđa. Ostalo uobičajeno voće ili bilje koje se koristi su smokve, mandarine, naranče, dud ili estragon.

Tradicionalno samo domaće piće Gruzijaca, danas ga obično proizvode profesionalni destilatori i većina vinarija koje ga uključuju u svoj asortiman proizvoda. Jedan od najpoznatijih čača proizvoda je Binekhi Estragon, koji se odlikovao srebrnom medaljom na dodjeli nagrada Mundus Vini 2007. godine.[1]

Mnogi Gruzijci tvrde da čača ima ljekovita svojstva i predlaže se kao lijek za brojne bolesti, uključujući začepljenje uha i probavne smetnje. Također se tvrdi da liječi bolove u trbuhu nanošenjem na trbuh i da liječi akne nanošenjem na lice.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Spisak dodijeljenih srebrenih medalja tokom Mundus Vinija Arhivirano 14. 5. 2011. na Wayback Machine

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]